Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jednání Lavrova s Kulebou nepřineslo Ukrajině dobré zprávy

Chlapec se objímá se svým otcem na vlakovém nádraží v Kyjevě předtím, než jej vlak odveze v rámci evakuace z hlavního a ruskou armádou ostřelovaného města Ukrajiny.
ČTK / AP
 ČTK

Bez dobrých zpráv skončilo dnešní jednání šéfů diplomacií Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova. Rusko je podle Kuleby připraveno pokračovat ve válce proti Ukrajině a přijme jedině kapitulaci Kyjeva, které se mu nedostane. Žádný pokrok nenastal ani v otázce příměří a Rusko se nevzdalo obviňování Západu a požadování neutrality Ukrajiny.

Reklama

Rozdílné zůstávají interpretace středečního útoku na nemocnici v Mariupolu, na nějž dnes znovu ruská armáda útočí. Pokračuje rovněž exodus Ukrajinců, jenom v Polsku je jich už téměř 1,5 milionu a Kreml přiznal, že ruská ekonomika zažívá vlivem sankcí šok.

Z Lavrovových dnešních výroku v Turecku je zřejmé, že se Rusko nevzdává svého zdůvodňování války zahájené před dvěma týdny. Ministr řekl, že Rusko požaduje neutralitu Ukrajiny, její demilitarizaci a je připraveno jednat o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. Konflikt podle něj vyprovokoval Západ, když postavil Ukrajinu do situace, aby si vybrala mezi ním a Ruskem. Navíc podle něj Západ vyzbrojováním Ukrajiny zvyšuje nebezpečí.

Rusko zpochybnilo na několika úrovních ukrajinské informace o středečním zásahu nemocnice v Mariupolu. Podle Lavrova byla v době útoku bez pacientů a v rukou ukrajinských radikálů. Ukrajina tvrdí, že tam zahynuli tři lidé včetně dítěte a 17 lidí bylo zraněno. Kreml si chce od armády vyžádat více informací.

Dnes mělo být k dispozici sedm humanitárních koridorů a viceprezidentka Iryna Vereščuková řekla, že evakuace má začít právě v Mariupolu. Má pokračovat i odvoz lidí ze Sum, okolí Kyjeva, z Irpině, Hostomelu a Boroďanky.

 

Reklama

Související

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme