Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon štěpí akcie. Láká nové investory

Amazon, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Americká společnost Amazon rozštěpí své akcie v poměru 20 ku jedné. Představenstvo největšího internetového prodejce na světě zároveň schválilo odkup akcií firmy až za deset miliard dolarů (asi 229 miliard korun). Akcie Amazonu reagovaly šestiprocentním růstem.

Reklama

Pokud valná hromada štěpení schválí, mohly by se akcie Amazonu s nově stanovenou cenou začít prodávat 6. června. Měřeno středečním závěrem by zájemce za jednu akcii už neplatil 2785,58 dolaru, ale jen 139,28 dolaru. Měl by jich ale dvacetkrát tolik.

Krok by měl Amazonu přilákat nové drobné investory. Podle serveru Quartz by firmě mohl vynést místo v Dow Jonesově akciovém indexu.

Ceny benzinu - ilustrační foto

Benzin podražil za týden o sedm korun. Nafta o deset

Průměrná cena nafty v celé republice se přiblížila hranici 50 korun za litr. Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, nejlevnější v jižních Čechách.

Přečíst článek

Akcie štěpil Google, Apple i Tesla

Amazon je nejnovější vysoce ceněnou technologickou společností, která se rozhodla snížit cenu každé akcie štěpením. Alphabet, což je mateřská společnost Googlu, v únoru oznámil štěpení svých akcií také v poměru 20 ku jedné. V polovině roku 2020 Apple zveřejnil plány na rozdělení čtyři ku jedné a Tesla oznámila, že akcie rozštěpí v poměru pět ku jedné.

Generální ředitel Andy Jassy, který se do čela Amazonu dostal v červnu, má za sebou těžký začátek svého funkčního období. Akcie Amazonu si loni vedly nejhůře z velkých technologických společností a od začátku letošního roku zatím ztratily kolem 16 procent. Klesaly spolu s celým sektorem.

ilustrační foto

Google koupí kyberfirmu Mandiant. Je to jeho druhá největší akvizice

Internetový gigant Google ze skupiny Alphabet se v neklidné době pustil do druhé největší akvizice ve své historii. Za 5,4 miliardy dolarů (asi 126 miliard korun) koupí firmu specializovanou na kybernetickou bezpečnost Mandiant od společnosti Cybersecurity Firm.

Přečíst článek

Oznámené štěpení je v případě Amazonu už čtvrté od jeho vstupu na burzu v roce 1997 a jeho první od roku 1999, kdy byla společnost jen zlomkem své současné velikosti. První štěpení akcií přišlo 2. června 1998, tehdy v poměru dvě ku jedné. V poměru tři ku jedné nastalo 5. ledna 1999 a znovu v poměru dvě ku jedné 2. září 1999. Akcie Amazonu od oznámení posledního štěpení vzrostly o více než 4300 procent.

Roman Abramovič

Británie chystá štvanici na ruské oligarchy, chce zabavovat jejich private jety

Británie ve středu oznámila nový balík sankcí namířených proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Chystá se mimo jiné zabavovat letadla užívaná ruskými oligarchy, která jsou zaparkovaná na britských letištích.

Přečíst článek

Autobusoví dopravci

Všem dopravcům v Česku teď hrozí krach. Chtějí, ať vláda zruší spotřební daň z pohonných hmot

Již tak závratná rychlost zdražování pohonných hmot v ČR se ještě zvyšuje. Benzín včera přes noc zdražil o 1,70 koruny na litr, nafta o 2,15 koruny. Rekordy. Za poslední měsíc litr nafty zdražil skoro o 12 korun. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže. Provozovatelé čerpaček to odmítají. Pohonné hmoty každopádně rychle zdražují k úrovni 50 korun za litr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme