Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple ve čtvrtletí zvýšil zisk. A mohutně zvedl výdaje na vývoj umělé inteligence

Apple ve čtvrtletí zvýšil zisk. A mohutně zvedl výdaje na vývoj umělé inteligence
iStock
 ČTK

Americká technologická společnost Apple ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o zhruba dvě procenta na 19,9 miliardy dolarů (asi 440 miliard korun). Oznámila to firma. Její celkové tržby sice klesly o více než jedno procento na 81,8 miliardy dolarů, mírně však překonaly očekávání analytiků.

Reklama

Tržby z prodeje telefonů iPhone se ve třetím čtvrtletí, které skončilo 1. července, snížily na 39,7 miliardy dolarů ze 40,7 miliardy dolarů před rokem. Mírně tak zaostaly za očekáváním analytiků, kteří je odhadovali na 39,9 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Apple začal v Česku prodávat nové telefony

Krize nekrize. Apple plánuje vyrobit 85 milionů nových iPhonů 15

Apple hodlá držet úroveň výroby bez větších změn i navzdory nynějším otřesům v globální ekonomice a předpokládanému poklesu globálního trhu s chytrými telefony.

Přečíst článek

Pokles vykázaly rovněž tržby z prodeje počítačových tabletů iPad a počítačů Mac. Firma však dosáhla více než osmiprocentního nárůstu u tržeb z prodeje svých služeb, které zahrnují například streamovací službu Apple TV.

Výdaje na vývoj stouply o miliardy dolarů  

Apple v prvních třech čtvrtletích finančního roku vynaložil 22,6 miliardy dolarů na výzkum a vývoj, což představovalo meziroční nárůst o více než tři miliardy dolarů. Šéf podniku Tim Cook řekl agentuře Reuters, že za zvýšenými výdaji na výzkum a vývoj zčásti stojí práce na generativní umělé inteligenci.

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Americká technologická společnost Apple pracuje na službě umělé inteligence (AI), kterou chce konkurovat produktům ChatGPT firmy OpenAI či Bard od Googlu. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Termínem generativní umělá inteligence jsou označovány systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky loňskému zpřístupnění chatovacího programu ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem.

„Po léta provádíme výzkum široké škály technologií v oblasti umělé inteligence, včetně generativní umělé inteligence," uvedl Cook. „Investujeme do toho hodně, což se odráží ve výdajích na výzkum a vývoj, na které se díváte," dodal.

Apple, ilustrační foto

Apple dominuje žebříčku inovací. Následuje Tesla a Amazon

Mezi dvaceti nejinovativnějšími firmami světa je 15 ze Spojených států a jen dvě z Evropy. Na vzestupu jsou čínské společnosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme