Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple prohrál soud, App Store se musí otevřít vývojářům

Apple
iStock

Herní vývojáři si nejspíše definitivně budou moci oddechnout od povinnosti používat platební systém Applu v jeho App Store a s ním související až 30procentní transakční poplatky. Tvůrce kultovní hry Fortnite, společnost Epic Games, se totiž kvůli praktikám Applu obrátila na americký soud – a uspěla. A nejde o málo, ale o příjmy Applu odhadem v řádu miliard dolarů. Epic Games ze stejné příčiny podal letos na jaře na Apple antimonopolní stížnost k Evropské komisi.

Reklama

Soud zamítl snahy společnosti Apple pozastavit nařízení vzešlé ze sporu s Epic Games. Podle tohoto nařízení musí výrobce telefonů iPhone uvolnit pravidla pro vývojáře ve svém obchodě s aplikacemi App Store. 

Apple po středečním verdiktu okamžitě oznámil, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Apple se tak snaží odvrátit potenciálně významné změny ve svém lukrativním obchodu App Store před termínem 9. prosince, kdy má podle příkazu soudu změnu provést. Rozhodnutí ohrožuje jeden z největších příjmů Applu a mohlo by vývojářům aplikací ušetřit miliardy dolarů, uvedla již dříve agentura AP.

Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně Evropské komise

Google prohrál zásadní bitvu s Bruselem. Spor zřejmě potlačí až k nejvyšší instanci

Americká internetová společnost Google neuspěla v zásadním antimonopolním sporu s Evropskou komisí (EK). Tribunál Evropské unie zamítl odvolání firmy proti pokutě 2,42 miliardy eur (více než 60 miliard korun), kterou komise firmě vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Přečíst článek

Epic se obrátila na soud kvůli praktice firmy Apple, která nutí vývojáře používat její systém plateb v aplikacích a platit jí provize. V září soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová vydala rozhodnutí, které bylo pro Apple převážně příznivé. Vyjádřila však znepokojení nad tím, že Apple neinformuje o alternativních způsobech platby a nařídila firmě, že musí zrušit zákaz na odkazy, tlačítka a zprávy o jiných možnostech plateb pro uživatele.

Apple se proti rozhodnutí odvolal, a požádal, aby soudkyně pozastavila příkazy do doby, než budou známé výsledky odvolacího řízení. To však může trvat několik let.

Microsoft, ilustrační foto

Apple přišel o světový trůn, nejhodnotnější firmou je Microsoft

Společnost Microsoft sesadila firmu Apple z pozice největšího podniku světa podle tržní kapitalizace. Příčinou je pokles akcií Applu v reakci na výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Microsoft naopak od zveřejnění výsledků hospodaření posiluje.

Přečíst článek

Gonzalezová Rogersová uvedla, že zákaz informovat spotřebitele o jiných způsobech platby vykazuje znaky počínajícího antimonopolního jednání, včetně provizních sazeb, které způsobují mimořádně vysoké provozní marže obchodu App Store. Podle ní by rozhodnutí o způsobu platby mělo být na spotřebitelích a informovanost spotřebitelů, transparentnost a možnost volby jsou v zájmu veřejnosti.

Apple se domnívá, že by nemělo být požadováno, aby vstoupily v platnost obchodní změny, dokud nebudou vyřešena všechna odvolání v této věci, proto se proti rozhodnutí znovu odvolá. Odvolací soud by mohl udělit dočasný odklad rozhodnutí ještě do 9. prosince, napsala agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme