Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Airbnb se oklepalo z pandemie. V zisku je i díky trendu „práce z pláže“

Ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Delší pobyty, dražší nemovitosti a atraktivnější lokality vytáhly čisté zisky americké společnosti Airbnb za poslední čtvrtletí loňského roku k hranici 55 milionů dolarů. Šlo tak o druhý ziskový kvartál za sebou. Navzdory doznívající pandemii a omezení cestování byl rok 2021 nejsilnějším rokem společnosti, uvedl server CNBC.

Reklama

Zisky Airbnb naznačují, že cestovní ruch se pomalu začíná navracet k normálu. Pandemie podle generálního ředitele Airbnb Briana Cheskyho navíc změnila preference cestovatelů, kterým společnost zprostředkovává ubytování v soukromí. 

Výraznou změnu společnost zaznamenala například v prodloužení průměrné doby pobytu. „Stále častěji zaměstnanci pracují mimo kancelář, jsou flexibilnější. Je logické, že jsme zaznamenali zvýšení poptávky po dlouhodobějších pobytech,“ přibližuje Brian Chesky pro server CNBC.

Letiště Václava Havla

Praha zmizela z mapy cestovatelů. A Češi dobývají exotiku

Turistický ruch má za sebou další slabý rok. V tom letošním ale tuzemské cestovky hlásí razantní nárůst zájmu Čechů o zahraniční dovolené, je dokonce vyšší než před pandemií.

Přečíst článek

Polovinu všech rezervací v uplynulém roce podle něj tvořily týdenní a delší pobyty. I když zájem o měsíční pobyty rostl už před pandemií, v posledním kvartále roku 2021 tento segment zaznamenal ještě razantnější růstové tempo. Měsíční pobyty tvořily 22 procent z celkové poptávky.

A podle Cheskyho bude tento segment narůstat i nadále. „Myslíme si, že lidé budou odjíždět na celé léto čím dál častěji, ještě více budou čerpat výhod flexibilní práce,“ dodal.

Pandemie přinesla i další změnu. Trend levnějšího ubytování v menších bytech je passé. Cestovatelé vyhledávají domy v dražších lokalitách, a to jak v Evropě, tak i Severní Americe, což zvyšuje i průměrnou denní sazbu, za níž je nemovitost rezervována. 

Louis Vuitton

Luxus podraží. Louis Vuitton přeceňuje zboží kvůli vyšším nákladům

Francouzský prodejce luxusního zboží Louis Vuitton ve středu celosvětově zvýší ceny, píše agentura Reuters. S jakou razancí zdraží, se zatím neví. Záležet bude na druhu zboží. Největší světová módní značka tento krok odůvodňuje zvýšenými výrobními i přepravními náklady.

Přečíst článek

staveniště, pozemek

Ceny pozemků trhají rekordy. I ty vzdálenější od měst zdražuje zájem spekulantů

Zdražování nemovitostí v Česku ani v závěrečném loňském čtvrtletí neustalo. Nejvyšší cenový růst postihl pozemky, které meziročně zdražily o 23,2 procenta. Na vině jsou zastaralé územní plány měst, které živí spekulativní nákupy pozemků od nich vzdálených. Vyplývá to z HB Indexu sestavovaného Hypoteční bankou.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme