Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Airbnb a spol. už nebudou taková džungle. Zasáhne Brusel

Krátkodobé pronájmy, Airbnb
iStock
 nst
nst

Online platformy pro krátkodobé pronájmy budou povinny sdílet veřejným orgánům informace o počtu nocí, které byly jejich prostřednictvím pronajaty, povinností bude také předání informace o počtu hostů, schválil Brusel.

Reklama

l Výbor pro dopravu a cestovní ruch Evropského parlamentu tento týden odhlasoval svou pozici k návrhu nařízení o krátkodobých pronájmech. Nová pravidla mají za cíl zlepšit sběr a sdílení dat od hostitelů a online platforem. Pro tyto účely budou ustaveny jednotné databáze v podobě registračních systémů pro hostitele. Nesdílená data budou sloužit k lepšímu přehledu o službách a trhu krátkodobých nájmů a také k přijetí účinných a vhodných opatření souvisejících se sektorem krátkodobého pronájmu.

Navrhovaná pravidla také pomohou zlepšit transparentnost ohledně identifikace a činností hostitelů krátkodobého ubytování a pravidel, která musí dodržovat, přičemž také usnadní jejich registraci. Zároveň budou řešit současnou nekonzistentnost ve způsobu, jakým online platformy sdílí data a pomohou tak předcházet nelegálním nabídkám.

„Osobně vítám nové nařízení, přispěje ke zvýšení transparentnosti v oblasti krátkodobých pronájmů ubytování. Mezi jeho přínosy patří zlepšená ochrana spotřebitelů, kteří využívají tyto služby a nastavení rovných podmínek mezi různými poskytovateli ubytování. Navíc tento návrh pomůže veřejným orgánům zajistit vyvážený rámec pro krátkodobé pronájmy a oblasti cestovního ruchu,“ říká europoslanec Ondřej Kovařík (nestraník za hnutí ANO). Stanovisko také upravuje nařízení tak, aby se nezvýšily náklady pro hostitele, a zároveň aby nedošlo k omezení nabídky ubytování pro spotřebitele.

Hostitelé pod větší kontrolou

Nové nařízení přinese změny pro poskytovatele ubytování a online platformy, které ubytování zprostředkovávají. Ty se týkají především způsobu, jakým musí platformy fungovat a jaké informace musejí sdílet s veřejnými orgány. Pro hostitele bude důležité, aby mohli snadno a jednoduše poskytnout svá registrační čísla prostřednictvím online rozhraní poskytovaného platformou. Příslušné orgány budou provádět náhodné kontroly, zda hostitelé skutečně svá registrační čísla uvádějí a zda jsou správná. Veřejné orgány tím získají větší pravomoc a budou moci pozastavit registrační čísla hostitelů, kteří nesplňují příslušné požadavky. Pokud budou mít podezření na neoprávněnou činnost nebo porušování pravidel, budou moci požádat platformy, aby takové hostitele odstranily.

Čeští turisté při chuti. Do března v zahraničí utratili více než před covidem

Čeští turisté při chuti. Do března za dovolenou v zahraničí utratili více než před covidem

Zahraniční turisté v Česku utratili za první čtvrtletí více peněz, než ve stejném období loni, ale méně než v posledním předcovidovém roce 2019. Naopak čeští turisté si spravili chuť a od ledna do března utratili více jak loni, tak před covidem, vyplývá z údajů státní agentury CzechTourism.

Přečíst článek

Online platformy budou rovněž povinny sdílet veřejným orgánům informace o počtu nocí, které byly jejich prostřednictvím pronajaty, povinností bude také předání informace o počtu hostů. Veřejné orgány budou mít k dispozici jednotné místo pro zadávání těchto dat, které bude fungovat na národní úrovni, což usnadní sběr potřebných informací.

Data generovaná v rámci tohoto návrhu budou ve shrnuté podobě přispívat k turistickým statistikám, které jsou produkované Eurostatem, a budou sloužit pro plánovaný evropský datový prostor pro cestovní ruch. „Tímto nařízením se snažíme zvýšit transparentnost a kontrolu nad poskytováním ubytování a zajistit, aby se hostitelé řídili všemi relevantními pravidly a postupy,“ dodává Kovařík.

Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.

Airbnb vydělala za tři měsíce miliardu dolarů, její akcie přesto klesly

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, zveřejnila horší než očekávaný výhled na závěrečný kvartál a její akcie proto po úterním uzavření burzy oslabily. Zisk ve třetím čtvrtletí se ale zvýšil o 46 procent na 1,2 miliardy dolarů (29,7 miliardy korun) a překonal odhady analytiků. Firma to uvedla ve svém sdělení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Exotická dovolená ve Vietnamu

Exotika First Minute. České cestovky na zimu chystají cesty do Mexika, Keni, Bahrajnu nebo Vietnamu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme