Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po čerpačkách jsou na řadě prodejci potravin. Vláda se jim podívá na marže

potraviny
ČTK
Lukáš Kovanda

Ministerstvo zemědělství a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže chystají kontrolu marží některých potravin. Jde o krok, který patří do repertoáru „válečných ekonomických nástrojů“. Za běžných podmínek by mělo být nemyslitelné, aby stát kontroloval marže, pokud tedy například nemá podezření na kartelové dohody.

Reklama

Válka však představuje situaci, která je zcela nebývalá a řada prodejců – nejen pohonných hmot, jak jsme viděli v minulém měsíci – je v pokušení jí zneužít a stanovit si marže vyšší, než je běžné. Doplácí na to řadový občan. V případě potravin pak jsou poškozeni zejména sociálně zranitelní občané, jako jsou důchodci, matky samoživitelky nebo zástupci takzvané pracující chudoby. Potraviny v jejích rozpočtech totiž zaujímají vetší podíl než v rozpočtech finančně lépe situovaných spoluobčanů.

Prodejci potravin – například řetězce – zneužívají situace v tom smyslu, že si pod vlivem napjaté atmosféry ve společnosti navyšují zisky nad rámec toho, co je běžné. Za normálních okolností by tak činit ani moc nemohly. Veřejnost je však v současnosti vyplašená zprávami o všudypřítomné inflaci, již nyní podněcuje právě válka. Lidé tak ochotněji než jindy přistoupí na vyšší ceny zahrnující i výrazněji navýšenou marži, neboť pod vlivem zjitřené atmosféry ztrácejí uvážlivý úsudek.

K inflačním tlakům způsobených pandemií se v současnosti přidávají inflační tlaky způsobené dalším mimořádným dějem, který nastává po dlouhých desetiletích – válkou v Evropě a s ní souvisejícími historicky bezpříkladnými sankcemi.

Čerpací stanice, rafinérie nebo právě prodejci potravin tak mohou dosahovat vyšších marží, které jsou však z velké části jen důsledkem určité paniky na trhu. Stát se tak z politických důvodů snaží tuto situaci kontrolami marží korigovat, neboť se obává, že se zjitřená atmosféra ve společnosti obrátí proti němu samotnému. V krajním případě by totiž hrozily předčasné volby, jež by mohly smést současnou vládní reprezentaci. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Problém je jinde než u čerpacích stanic, pane ministře

Ministr financí Zbyněk Stanjura by se měl zaměřit nejen na marže čerpacích stanic, ale i rafinérií. Rafinační marže největších prodejců pohonných v ČR stoupají mohutně, protože stále zpracovávají zlevněnou ruskou ropu.

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: MOL i Orlen levně nakupují, draze prodají. Vše Fialovi přímo pod nosem

Marže největšího provozovatele čerpacích stanic v ČR, polského Orlenu, vzrostly v březnu mohutně, podobě jako maďarského MOL. Fialova vláda při krocení cen pohonných hmot tak trochu „mířila vedle“.

Přečíst článek

nákupy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pět neotřelých rad, jak bojovat se zdražováním potravin

Ceny potravin rostou citelně a jejich růst ještě zrychlí. Letos se tak dočkáme nejvýraznější zdražení potravin od 90. let. Jak se mu bránit? O pětici neotřelých rad se podělil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Potraviny ve světě už plošně zlevňují. Ne tak v Česku. Jakou cenu jsme ještě ochotni přijmout?

Přečíst článek
cukr

Další lákavý cíl pro marže? Prodejní cena cukru stoupla za měsíc o desítky procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme