Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtyři miliardy minus. Kolínská Toyota ale v dubnu rozjede výrobu naplno

Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně.
Toyota ČR
 ČTK

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se má od dubna vrátit k plné výrobě přes tisíc aut denně. V březnu se kvůli nedostatku komponentů auta vyráběla pouze tři dny v týdnu, po celý únor z linek nesjížděla vůbec. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením z února a března zhruba 25 tisíc aut. Dodávky dílů jsou nyní jisté na duben a květen, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Reklama

„V neděli začínáme večerní směnou, v dubnu a květnu pojedeme na plné obrátky, ale nikde není jistota, že do budoucna se situace nebude opakovat,” řekl Paroubek. Automobilka podle něj měla letos podle výrobního plánu vyprodukovat 225 tisíc aut, loni jich bylo přes 202 tisíc. „Měli jsme dál růst, ale kvůli omezením se budeme pohybovat na podobném čísle jako loni, tedy kolem 202 tisíc aut,” doplnil mluvčí.

Hodnota nevyrobených aut je zhruba čtyři miliardy korun. „Jsou to peníze, které neprotekly firmou, které bychom inkasovali a dál se dostávaly do dodavatelského řetězce,” řekl Paroubek.

Podle kolektivní smlouvy dostávají zaměstnanci za odstávku odměnu ve výši 85 procent průměrného platu. Smlouva mimo jiné garantuje takzvané minusové směny, které zaměstnancům umožňují rozvržení práce podle konta pracovní doby. Zaměstnanci pak tyto směny odpracují, až bude dostatek dílů.

Toyota Motor Manufacturing Czech Republic zaměstnává v Kolíně zhruba 3600 lidí.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme