Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Trhy klesají a evropská ekonomika má slabé výhledy

Týden tradera: Trhy klesají a evropská ekonomika má slabé výhledy
iStock
Kryštof Míšek

Akciové trhy dostávají jednu ránu za druhou. Slabší výsledky v americkém korporátním sektoru v podobě technologické Alphabet, slabší výhled Texas Instruments, růst dluhopisových výnosů a konflikt v Gaze. To je výbušný koktejl, který seslal index S&P 500 na dostřel mety 4100 bodů.

Reklama

V týdnu zasedala evropská ECB, která bojuje s vysokým zadlužením členských zemí, poklesem HDP a inflací. Sazby zůstaly nezměněny. Klíčová úroková míra stanovená měnovou autoritou se nadále nachází na úrovni 4,5 procenta. Zveřejněné předstihové indikátory navíc vyznívají dost negativně. Kompozitní index PMI v měnové unii se v říjnu propadl ještě hlouběji pod hladinu 50 bodů, což naznačuje negativní růst i v posledním čtvrtletí roku. Dlouhodobý pokles evropského hospodářství tedy nebere konce.

Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Hlavní hvězdou nadcházejícího Global Investment Summitu, který se uskuteční 2. listopadu na Pražském hradě, bude legendární investor Mark Mobius. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Mobius prozrazuje, do čeho má nyní cenu investovat, jak vnímá potenciál České republiky a také proč ve své nejnovější knize oslavuje deflaci. 

Přečíst článek

Výprodeje amerického indexu Nasdaq v týdnu přiživily zejména slabší výsledky společnosti Alphabet. Ačkoli Alphabet překonal odhady zisku i celkových tržeb, investory zklamal relativně slabý výkon cloudové platformy. Tržby divize Google Cloud se zvýšily o 22,5 procenta na 8,41 miliardy dolarů, trh přitom počítal až s 8,62 miliardy dolarů. Akcie reagovaly poklesem bezmála o 10 procent. Oproti tomu konkurenční Meta Platform investory potěšila. Společnost zvýšila ve třetím čtvrtletí tržby o 23 procent na 34,15 miliardy dolarů. Akcie v reakci přidaly až 5,5 procenta. Počítal bych tedy u nich spíše dalším možným růstem v případě, že se alespoň trochu zlepší nálada na trzích.

Své výsledky představila v týdnu rovněž domácí Moneta. Na úrovni čistého zisku se zlepšila o 19 procent a dosáhnula zisku 1,49 miliardy korun. Čistý úrokový výnos dosáhl 2,2 miliardy korun, což představuje mezičtvrtletní nárůst o 1,4 procenta ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2023. Za devět měsíců roku 2023 doručila Moneta čistý úrokový výnos 6,4 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 11,3 procenta, a to dle banky zejména kvůli přetrvávajícímu tlaku nákladů na financování. Akcie z mého pohledu již poměrně vzrostly, ale stále mohou nabízet určitý dlouhodobý potenciál.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme