Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Číňané oživují ekonomiku a Němci jsou zklamaní

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
Kryštof Míšek

Týden se nesl ve znamení posouvání historických maxim u amerických indexů, kdy americký hlavní index S&P 500 vystoupal na dohled hladiny 4900 bodů. S tím, že technologický Nasdaq je pod tlakem růstu cen akcií polovodičů, jeho posilování je tak ještě podstatně agresivnější. Oproti tomu se dalších poklesů i přes významnou snahu čínské vlády nevyvarovaly tamní akcie, problémy čínské ekonomiky totiž dál nabírají na obrátkách.

Reklama

Zpomalení čínské ekonomiky nutí tamní vládu k dalším vlnám fiskálních a měnových stimulací. Čína oznámila, že do dvou týdnů sníží sazbu povinných minimálních rezerv o 0,5procentního bodu a naznačila další podpůrná opatření.To ukazuje, že vláda prezidenta Si Ťin-pchinga stále naléhavěji usiluje o podporu ekonomiky a zastavení propadu akciového trhu v hodnotě šesti bilionů dolarů. Zvažovaná je rovněž podpora pro akciový trh v objemu dvou bilionů jüanů, což dělá kolem 250 miliard dolarů.

V týdnu byl znovu snížen výhled pro německý hospodářský růst v letošním roce. Ten by podle věhlasného německého hospodářského institutu Ifo měl dosáhnout pouze 0,7 procenta, zatímco ještě v prosinci tato instituce očekávala růst o 0,9 procenta a v září o 1,4 procenta. Jedná se o další zklamaní, kdy stagnace německého ekonomiky pokračuje bez vidiny rychlého obratu. Odhady, že v těchto podmínkách může letos česká ekonomika růst podle Ministerstva financí až k 1,9 procenta, jsou z mého pohledu mimořádně nerealistické.

Na domácím trhu docházelo k dalšímu „vystřízlivění“ českých investorů ohledně akcií ČEZ. Ty se propadly pod 900 korun za akcii, a to přes pozitivní očekávání spojené s ukončením takzvanou “Windfall tax“. Cena emisních povolenek a elektřiny již několik měsíců klesá, což se nevyhnutelně podepisuje na energetických cenných papírech a jejich cílových cenách. Dodávka elektřiny na rok 2025 se obchoduje na nejnižších úrovních od června 2021 (kolem 75 eur za MWh), což ukazuje na další stabilizaci evropského energetického trhu po krizích z minulých let.

Reklama

Související

Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Přečíst článek
Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme