Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump boduje na burze. Akcie jeho mediální firmy debutovaly silným růstem

Akcie Trumpovy firmy TMTG na burze v New Yorku debutovaly silným růstem
ČTK
 ČTK

Akcie společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), jejíž součástí je sociální síť Truth Social a ve které má většinu bývalý americký prezident Donald Trump, při svém dnešním vstupu na burzu výrazně posílily, později však o velkou část zisků přišly. V úvodu obchodování si akcie v jednu chvíli připisovaly téměř 60 procent, nakonec ale uzavřely s nárůstem zhruba 16 procent. TMTG vstoupila na akciový trh prostřednictvím fúze s veřejně obchodovanou firmou Digital World Acquisition.

Reklama

Na konci dnešního obchodování cena akcií TMTG činila 57,99 dolaru. To celý podnik ohodnocuje na 7,85 miliardy dolarů (zhruba 183 miliard korun). Trump ve společnosti drží téměř 60 procent, hodnota jeho podílu tak činila zhruba 4,6 miliardy dolarů (přes 107 miliard korun), napsala agentura AP.

TMTG v pondělí dokončila spojení s firmou Digital World, po více než dvou letech od oznámení záměru se s ní spojit. Digital World patřila mezi tzv. SPAC, tedy firmy, které se specializují na akvizice. Tyto podniky nemají z počátku obchodní aktivity a jejich účelem je vyhledávat investiční příležitosti. Až najdou vhodnou firmu, spojí se s ní, a tak ji s minimálními náklady a bez zdlouhavého schvalovacího procesu dostanou na veřejný trh. TMTG tak nyní zaujala na trhu Nasdaq místo firmy Digital World, obchoduje se pod symbolem DJT.

Hlavní město Saúdské Arábie Rijád

Týden tradera: Saúdové investují obří balík peněz do AI

Americká centrální banka opět po čase zbláznila investory, její brutálně „holubičí“ zasedání dodalo „býkům“ doslova krev do žil. Očekávání investorů byla přitom poměrně opačná, čekalo se, že banka se spíš pokusí určitým způsobem ochladit ekonomiku. Vzhledem k tomu hlavní americký index S&P 500 atakoval hodnoty přes 5300 bodů. A jaké byly další události týdne?

Přečíst článek

Cena akcií Digital World se letos, do pátečního hlasováním akcionářů o fúzi s TMTG, více než zdvojnásobila. Po pátečním hlasování se cena propadla téměř o 14 procent, v pondělí však akcie opět posílily, a to o 35 procent.

TMTG za prvních devět měsíců loňského roku prodělala 10,6 milionu dolarů a v roce 2022 vykázala ztrátu 23,2 milionu dolarů. Její sociální síť Truth Social zahájila činnost v únoru 2022, počet uživatelů zatím nezveřejnila. Výzkumná společnost Similarweb odhaduje, že v únoru měla Truth Social zhruba pět milionů aktivních uživatelů. To je výrazně méně než TikTok, který má dvě miliardy uživatelů, či Facebook se třemi miliardami uživatelů. Je to ale více než třeba síť Gettr, která měla v únoru méně než dva miliony uživatelů.

Letadlo Boeing 737 MAX 9 aerolinek Alaska Airlines

Zemětřesení v Boeingu. Po problémech letadel končí generální ředitel i další manažeři

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

Přečíst článek

Podle dokumentů, které společnost Digital World předložila regulátorům, bude mít spojení pro investory řadu rizik. Jedním z nich je, že Trump bude mít jako většinový akcionář právo hlasovat ve vlastním zájmu, což nemusí být vždy v zájmu všech akcionářů. Nové platformy sociálních médií také bývají často neúspěšné a očekává se, že TMTG bude v dohledné budoucnosti ztrátová. Trump, který usiluje o návrat do Bílého domu, nyní používá Truth Social jako svoji hlavní platformu k oslovování voličů.

Firmy oznámily dohodu o fúzi poprvé v říjnu 2021. Od té doby se však transakce potýkala s řadou překážek a odkladů. Firma Digital World se také stala cílem vyšetřování ze strany amerického ministerstva spravedlnosti a Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma podle SEC uvedla investory v omyl, když v dokumentech zamlčela, že vypracovala plán na převzetí TMTG a o akvizici usilovala před svou primární nabídkou. Loni v červenci se Digital World dohodla s burzovní komisí na urovnání sporu za 18 milionů dolarů.

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Trhy připomínají investiční horečku z počátku tisíciletí

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme