Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Burzovní palác
ČTK
 ČTK

Pražská burza uzavřela na nejvyšší hodnotě od poloviny června 2008, tedy nejsilnější za posledních téměř 16 let. Index PX posílil o 0,49 procenta na 1564,82 bodu. Nahoru ho táhly především bankovní domy. Dařilo se Erste Bank, Komerční bance a Moneta Money Bank. Naopak cenné papíry energetické společnosti ČEZ oslabily. Česká koruna dnes posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám.

Reklama

Z 11 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX jich šest uzavřelo dnešní obchodování se ziskem. „Objem obchodů byl nadprůměrný, zhruba 730 milionů korun, z toho přes 600 milionů korun obstaraly bankovní tituly,“ komentoval dnešní výsledky analytik Wood & Company Vladimír Vávra.

Dle počtu zobchodovaných akcií byly dnes nejúspěšnější akcie Monety. Ty se totiž obchodují s nárokem na dividendu, kterou dnes valná hromada banky odsouhlasila ve výši devět korun na akcii,“ doplnil komentátor. Moneta Money Bank rostla o 0,98 procenta na 103 korun.

Akcie Erste Bank si polepšily o 1,36 procenta na 1115 korun a podle analytika KB Bohumila Trampoty se tak Erste stala nejvíce obchodovaným titulem s podílem téměř 40 procent na celkovém objemu burzy. Komerční banka připsala 1,04 procenta na 872 korun. Dařilo se také pojišťovně VIG, která si polepšila o 0,95 procenta na 745 korun. Akcie firmy Photon Energy, která se zabývá výstavbou a provozováním fotovoltaických elektráren, získaly 0,44 procenta na 45,60 koruny.

Energetická skupina ČEZ, která klesá pět dnů v kuse, skončila dnešní obchodování se ztrátou 1,16 procenta na 855 korun. Nedařilo se ani tabákové společnosti Philip Morris, která odepsala 0,88 procenta a obchodovala se za 15 840 korun. Akcie zbrojařské firmy Colt odepsaly 0,32 procenta na 628 korun. Nápojářská firma Kofola stagnovala na úrovni 273 korun.

Koruna vůči euru posílila o tři haléře na 25,25 koruny za euro, k dolaru o 14 haléřů na 23,61 koruny za dolar.

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Vláda od letoška umožňuje lidem odepisovat si z daňového základu až 48 tisíc, pokud stejnou částku neprošustrují, ale pošlou ji na dlouhodobé investice. Takzvaný dlouhodobý investiční produkt má být jednou z cest, kterými si lidé zajistí další peníze do důchodu a nebudou jen spoléhat na státní penzi. „Demografický vývoj je jasný, spoléhat na státní důchod nebude do budoucna moudré,“ uvedla finanční poradkyně společnosti 4fin Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Nad rámec povinných odvodů do klasického státního důchodového systému si spoří 65 procent Čechů. Nejčastěji si odkládají do 2000 korun měsíčně, často na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, uvedl průzkum společnosti OVB Allfinanz mezi tisícovkou respondentů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme