Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa po íránském útoku na Izrael zlevňuje

ropa brent, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Ceny ropy se dnes snižují poté, co víkendový útok Íránu na Izrael způsobil pouze omezené škody. Severomořská ropa Brent kolem v pondělí dopoledne vykazovala pokles o zhruba 0,6 procenta, sestoupila tak pod 90 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba 0,7 procenta a nacházela se blízko 85 dolarů za barel.

Reklama

Írán v sobotu vůbec poprvé zahájil útok proti Izraeli vedený přímo z íránského území. Podle Teheránu šlo o odvetu za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli. Izraelská armáda uvedla, že Írán proti Izraeli vyslal přes 300 dronů a raket, z nichž bylo 99 procent sestřeleno.

dron šáhed

Íránský útok na Izrael: Vyletěly drony i rakety. Jsme si kvit, tvrdí režim

Íránské revoluční gardy vyslaly drony a rakety na cíle v Izraeli. Útok měl být reakcí na "zločiny" Izraele včetně nedávného útoku na íránský konzulát v Damašku. Věc prý lze podle Íránského vedení po této "dronové operaci" považovat za uzavřenou. Izraelská armáda v neděli ráno uvedla, že vzlétnout mělo na 300 dronů a raket, 99 procent z nich prý bylo sestřeleno.

Přečíst článek

Zatím není jasné, jaké budou další kroky Izraele v reakci na íránský útok. „Omezené škody a skutečnost, že nedošlo ke ztrátám na životech, znamenají, že reakce Izraele by mohla být umírněnější,” uvedl podle agentury Reuters analytik Warren Patterson ze společnosti ING. „Ale zjevně tu máme mnoho nejistot a vše závisí na tom, jak Izrael odpoví,“ dodal.

Analytik Andy Lipow z firmy Lipow Oil Associates podle serveru CNBC varoval, že jakýkoliv útok na ropná zařízení v Íránu by mohl vést k nárůstu ceny ropy Brent na 100 dolarů za barel. Dodal, že v případě uzavření Hormuzského průlivu, který je důležitou cestou pro přepravu ropy, by cena Brentu mohla vystoupit na 120 až 130 dolarů za barel.

izrael v noci na neděli uzavřel svůj vzdušný prostor, ráno jej otevřel

Trhy se probírají z íránského útoku na Izrael. Bitcoin klesl nejvýrazněji za více než rok

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Přečíst článek

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Vítězství vypadá jako bitcoin. I kdyby zase spadl

Nad 72 tisíc dolarů se poprvé podíval bitcoin. Už téměř odepisovaná kryptoměna, která v listopadu 2022 stála 15787,28 dolaru. Charakter bitcoinu pohádkově zesílil, dokázal se už několikrát odrazit ode dna.

Přečíst článek

Reklama

Související

Denní život v Teheránu po útoku Izraele

Lukáš Kovanda: Izrael udeřil na Írán. A zlato vystřelilo na takřka historický rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme