Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Íránský útok na Izrael: Vyletěly drony i rakety. Jsme si kvit, tvrdí režim

dron šáhed
Wikimedia / CC BY 3.0
 ČTK

Íránské revoluční gardy vyslaly drony a rakety na cíle v Izraeli. Útok měl být reakcí na "zločiny" Izraele včetně nedávného útoku na íránský konzulát v Damašku. Věc prý lze podle Íránského vedení po této "dronové operaci" považovat za uzavřenou. Izraelská armáda v neděli ráno uvedla, že vzlétnout mělo na 300 dronů a raket, 99 procent z nich prý bylo sestřeleno.

Reklama

Írán varoval Izrael, aby se neuchyloval k odvetě, a pohrozil mu v takovém případě ještě větším útokem, než jaký provedl za uplynulou noc. To ostatně naznal Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v první reakci na start dronů, když uvedl, že Izrael se na přímý útok Íránu připravoval a že jakýkoli úder nenechá bez odvety. Proti tomu ale mají být podle diplomatických zdrojů Spojené státy a americký prezident Joe Biden, který to měl Netanjahuovi telefonovat. Netanjahu měl dokonce reagovat tím, že takový postoj chápe.

USA platí za největšího spojence Tel Avivu. Podle oficiálního prohlášení Bílého domu Biden na neděli svolal jednání šéfů států skupiny G7, která sdružuje hospodářsky nejvyspělejší země světa. "Svolám ostatní lídry zemí skupiny G7, abychom koordinovali jednotnou reakci na íránský bezostyšný útok," řekl Biden. Dal znovu najevo, že tento čin Teheránu "tím nejrozhodnějším způsobem odsuzuje" a že americká armáda pomohla sestřelit "skoro všechny" drony a rakety vyslané na Izrael.

Vývoj znamená další eskalaci konfliktů na Blízkém východě po více než šesti měsících války mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. 

Izrael ohlásil uzavření svého vzdušného prostoru od 00.30 místního času (23.30 SELČ). Drony nad izraelské území dorazily kolem 02.00 místního času. V Jeruzalémě se rozezněly sirény varující před vzdušným útokem a nad městem bylo slyšet výbuchy, informovala agentura Reuters. Podle místních médií začaly pracovat systémy protivzdušné obrany, sestřelovaly drony, které nad izraelské území vyslal Írán. "Slyším více detonací, které znějí jako záchyt (protivzdušnou obranou). Neslyším, že by něco zasáhlo cíle na zemi," uvedl zpravodaj americké televize CNN v Jeruzalémě.

Sestřelovat drony pomohli Američané i Jordánci

Podle agentury AFP izraelská armáda uvedla, že se snaží drony zastavit ve spolupráci se Spojenými státy. Nejmenované zdroje zase řekly agentuře Reuters, že připravena letouny sestřelit je také protivzdušná obrana Jordánska, které leží mezi Íránem a Izraelem. Bezpečnostní činitel Izraele později řekl médiím, že mimo vzdušný prostor země bylo zasaženo přes sto íránských dronů. Část prý sestřelily USA a Británie. Francie je podle posledních zpráv také mezi zeměmi, které se podílely na obraně proti nočnímu íránskému útoku. 

Židovský stát se v posledních dnech na možnost přímého íránského útoku připravoval, v sobotu jeho armáda oznámila, že je v plné pohotovosti. Po startu íránských dronů uvedla, že izraelská protivzdušná obrana situaci monitoruje a je připravena letouny zneškodnit a že v ohrožených oblastech by se případně rozezněly sirény.

Rakety a drony mířily jen na vojáky

Před zprávou o útoku se objevily neoficiální informace, že Íránci se pokusí zasáhnout vojenské cíle. Ve vysílání televize Channel 12 uvedl bývalý šéf izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin, že každý dron nese 20 kilogramů výbušnin. Poškozena byla nakonec jen základna Nevatim. Armáda Izraele tvrdí, že to bylo jen mírně a že provoz na ní je v normálním režimu.

"Naše obranné systémy jsou rozmístěné a jsme připraveni na veškeré scénáře," uvedl ještě před potvrzením útoku Netanjahu. "Stanovil jsem jasný princip: Když nás někdo zasáhne, zasáhneme my jeho," citoval z jeho videa zpravodajský web The Times of Israel.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme