Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poptávka po stříbře loni překonala rekord. Pomohl i odklon od fosilních paliv

Poptávka po stříbře loni překonala rekord. Pomohl i odklon od fosilních paliv
profimedia.cz
 ČTK

Světová poptávka po stříbře v loňském roce vzrostla o 18 procent na rekordních 1,24 miliardy uncí. To vytvořilo obrovský deficit nabídky, který by měl pokračovat i v nadcházejících letech. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila odvětvová organizace Silver Institute.

Reklama

Poptávka po stříbře byla rekordní od všech hlavních uživatelů – od výrobců šperků, z průmyslu i kupců mincí a slitků. Stříbro se používá v mnoha průmyslových odvětvích, včetně elektroniky a solárních panelů. Poptávka po něm roste spolu s tím, jak se svět odklání od fosilních paliv.

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi loni nakoupili tuny zlata, nejvíc těsně po invazi, ukazují data prodejců

Obchodníkovi s drahými kovy Golden Gate stouply v roce 2022 meziročně tržby o 23 procent na 6,5 miliardy korun. V loňském roce jeho zákazníci nakoupili tři tuny zlata a 36,8 tuny stříbra. Od vzniku firmy v roce 2011 prodej zlata přesáhl 14 tun zlata a 202 tun stříbra. Nárůst obchodu zaznamenala i konkurenční společnost Zlaťáky.cz.

Přečíst článek

V loňském roce převýšila poptávka nabídku o 237,7 milionu uncí, což byl pravděpodobně rekordní údaj, upozornil Silver Institute. Loňský deficit nabídky spolu s deficitem 51,1 milionu uncí v roce 2021 tak vymazaly kumulativní přebytky z předchozího desetiletí. V letošním roce by poptávka měla překonat nabídku o 142,1 milionu uncí.

Cena nemusí prudce růst

Konzultant společnosti Metal Focus, která připravila údaje pro Silver Institute, Philip Newman ale upozornil, že nedostatek stříbra na trhu nemusí nutně způsobit prudký růst cen. Viditelné zásoby stříbra sice klesají, obrovské množství kovu však vlastní jednotlivci a investoři, což by mohlo vyplnit mezery v nabídce.

Zlaté slitky

Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Je nejvýš od invaze

Cena zlata dnes překonala důležitou hranici 2000 dolarů (téměř 43 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu) a stoupla až na nejvyšší hodnotu od loňského března.

Přečíst článek

Ceny stříbra od roku 2020 převážně klesaly, protože úrokové sazby rostly. To odrazovalo od investic do drahých kovů, které nenabízejí úrok. Letos by se cena měla v průměru pohybovat kolem 21,30 dolaru (454 korun) za troyskou unci (31,1 gramu), což je pod loňským průměrem 21,73 dolaru.

Newman také upozornil, že Indie loni dovezla obrovské množství stříbra, letos by se ale poptávka v zemi měla zmírnit. V dlouhodobějším horizontu neočekává výraznější pohyb na straně dodávek stříbra. Poptávka by ale měla zůstat silná, zvláště z průmyslu, napsala agentura Reuters.

Zlaté slitky

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů, uvádí průzkum agentury Median.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Přečíst článek
Letecký pohled na kancelářské budovy v centrální obchodní čtvrti Jakarty v hlavním městě Indonésie

„Největší neviditelná věc na světě“. Indonésie má obří potenciál, zemi však dochází čas

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme