Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Den D pro bitcoin. Z kryptoměny je legitimní investiční nástroj

bitcoin (ilustrační foto)
Profimedia

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve středu udělila souhlas se spuštěním 11 spotových bitcoinových investičních fondů obchodovaných na burze (ETF). Informovala o tom agentura Reuters, která to označuje za zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn.

Reklama

Bitcoin po zveřejnění zprávy smazal část ztrát. Ve středu po většinu seance tato nejznámější kryptoměna oslabovala. Reagovala na úterní zneužití oficiálního účtu SEC na sociální síti X.

Kolem 22:10 SEČ bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk za uplynulých 24 hodin klesal o 1,3 procenta a pohyboval se kolem 46 189 dolarů.

Nejslavnější kryptoměna světa za poslední rok patří k nejvýnosnějším aktivům, jen za rok 2023 si připsala nárůst hodnoty kolem 180 procent a dál roste. Obrat trendu po setrvalém sestupu mezi lety 2021 a 2022 nastal na podzim roku 2022, kdy se vedle přiblížení dalšího halvingu začalo spekulovat o dvou zásadních obratech ve směřování globální ekonomiky – jednak se blížil vrchol utahování měnových politik, jednak velké investiční společnosti začaly uvažovat o uvedení fondů navázaných právě na bitcoin.

Letošní rok se ponese v duchu snižování úroků, které přinese levnější peníze a nárůst rizikovějších aktiv. Právě ETF navázané na bitcoin by tak mohly být ideální nástroj pro nadcházející měsíce. I proto se opět rojí projekce, že bitcon v nadcházejících měsících razantně poroste a mohl by se dostat až na cenu 200 tisíc dolarů. Tedy proti současnosti nárůst o více než 400 procent. 

Stanislav Šulc: Úterý ne, tak možná středa? Jak se čeká na schvální bitcoinových fondů

Měsíce se spekuluje, že americká komise pro cenné papíry schválí první veřejně obchodovaný fond navázaný na spotovou cenu bitcoinu. Tedy že de facto vezme bitcoin na milost a z kryptoměny se stane legitimní investiční nástroj. Cena bitcoinu proto roste. Bude středa 10. ledna 2024 oním dnem D?

Přečíst článek

Dotčené fondy otevírají trh s kryptoměnou dalším milionům uživatelů z řad drobných i velkých investorů a mohou přilákat miliardové investice. Hlavním cílem bitcoinového ETF je zjednodušit investiční proces pro jednotlivce, kteří mají o bitcoin zájem, ale buď si ho nemohou nebo nechtějí pořídit, nebo se zdráhají zabývat se složitou technickou stránkou těžby a vlastnictví bitcoinu a obchodu s ním.

Výhodou bitcoinových ETF je, že jsou provozovány v komplexním regulačním rámci, který zajišťuje ochranu investorů a stabilitu trhu a zároveň překlenuje propast mezi tradičními financemi a trhem s kryptoměnami.

„Schválení bitcoinového ETF v USA vyvolává optimistické vyhlídky. Zvýšený zájem o nový finanční nástroj může přilákat další kapitál do kryptoměnového prostředí, a to i od retailových investorů,“ uvedl šéf společnosti Coinmate Roman Valihrach. „Zdá se, že instituce začínají brát bitcoin a kryptoměny vážně, což může mít za následek jeho větší přijetí a legitimitu u širšího spektra uživatelů,“ dodal. „Oproti dosud známým derivátovým ETF je zde však podstatný rozdíl. Jde totiž o takzvaná spotová ETF, a tak firmy, jež jej vydají, musí bitcoin reálně vlastnit. Produkt je tak krytý skutečnou hodnotou,“ uvedl Valihrach.

„Schválení bitcoinových spot ETF vnímám jako významný krok jak k popularizaci bitcoinu, tak i k jeho akceptování jakožto standardního investičního aktiva,“ uvedl Matěj Žák, šéf výrobce hardwarových kryptopeněženek Trezor. „Nicméně přijetí ETF má své ale. Mohou přilákat váhavé investory díky snadnějšímu přístupu k bitcoinu, je zde ovšem riziko ztráty jeho samotné podstaty v centralizovaných strukturách, jako jsou ETF fondy a burzy. Tyto nástroje berou investorům možnost držet bitcoin přímo a vyžadují plnou důvěru ve správce fondu, což je v rozporu s decentralizovanou povahou a příslibem nejznámější kryptoměny,“ dodal.

bitcoin (ilustrační foto)

Miliardové investice se blíží. Schválení bitcoinových fondů ETF je blízko

Firmy, které chtějí spustit spotové bitcoinové investičních fondy obchodované na burze (ETF), dosáhly zásadního pokroku při získávání souhlasu amerických regulačních orgánů, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme