Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Úterý ne, tak možná středa? Jak se čeká na schvální bitcoinových fondů

Stanislav Šulc: Úterý ne, tak možná středa? Jak se čeká na schvální bitcoinových fondů
Profimedia
Stanislav Šulc

Měsíce se spekuluje, že americká komise pro cenné papíry schválí první veřejně obchodovaný fond navázaný na spotovou cenu bitcoinu. Tedy že de facto vezme bitcoin na milost a z kryptoměny se stane legitimní investiční nástroj. Cena bitcoinu proto roste. Bude středa 10. ledna 2024 oním dnem D?

Reklama

Úterý 9. ledna 2024, odpoledne amerického času. Na tu chvíli čekaly miliony spekulatnů z celého světa. Twitterový účet americké komise pro cenné papíry (SEC) zveřejnil informaci, že došlo ke schválení hned několika veřejně obchodovaných fondů (ETF) navázaných na spotovou cenu bitcoinu. Volně přeloženo: z bitcoinu se touto zprávou stal legitimní investiční nástroj. Cena přesto nevystřelila k závratným výšinám, protože aktuální cenová hladina mírně nad 45 tisíci dolary již se schválením počítá.

Navíc pouhé minuty po uvedení tweetu komise toto prohlášení dementovala s tím, že došlo k hackerskému útoku na její účty na sociálních sítích a šéf SEC Gary Gensler vystoupil s tím, že k žádnému schválení ohledně bitcoinových ETF nedošlo. Od té doby cena bitcoinu sice klesá, ale výrazně méně, než by se dalo očekávat.

bitcoin

Bitcoin na vlně optimismu. Hodnota kryptoměny překonala 45 tisíc dolarů

Bitcoin poprvé od dubna 2022 vystoupil nad úroveň 45 tisíc dolarů (více než jeden milion korun). Největší světovou kryptoměnu podpořil optimismus související s možným schválením investičních spotových bitcoinových fondů obchodových na burze (ETF), uvedla agentura Reuters. Loni bitcoin posílil o 156 procent, což byl jeho nejlepší výkon od roku 2020.

Přečíst článek

Čekání na nevyhnutelné

Nejslavnější kryptoměna světa za poslední rok patří k nejvýnosnějším aktivům, jen za rok 2023 si připsala nárůst hodnoty kolem 180 procent a dál roste. Obrat trendu po setrvalém sestupu mezi lety 2021 a 2022 nastal na podzim roku 2022, kdy se vedle přiblížení dalšího halvingu začalo spekulovat o dvou zásadních obratech ve směřování globální ekonomiky – jednak se blížil vrchol utahování měnových politik, jednak velké investiční společnosti začaly uvažovat o uvedení fondů navázaných právě na bitcoin.

V prvních měsících roku 2024 by mělo dojít k obojímu. A to navzdory tanečkům, které aktuálně předvádí SEC i Fed. Jisté je tedy přinejmenším začátek snižování sazeb Fedu, k němuž letos dojde, ačkoli rétoricky se zástupci americké centrální banky snaží očekávání ohledně termínu a razance snižování chladit.

Příliš rizikové?

Snižování úroků přinese levnější peníze a nárůst rizikovějších aktiv. Právě ETF navázané na bitcoin by tak mohly být ideální nástroj pro nadcházející měsíce. I proto se opět rojí projekce, že bitcon v nadcházejících měsících razantně poroste a mohl by se dostat až na cenu 200 tisíc dolarů. Tedy proti současnosti nárůst o více než 400 procent. 

Přesto, nebo možná právě proto je pochopitelné, že SEC tomuto okamžiku brání. Nikoli kvůli tomu, že by členové komise nechtěli nechat investorům „dát vydělat“, ale protože bitcoin zkrátka nemá fundamenty a je čistou spekulací. A jako takový je výrazně rizikovějším aktivem než většina standardních finančních nástrojů.

bitcoin (ilustrační foto)

Miliardové investice se blíží. Schválení bitcoinových fondů ETF je blízko

Firmy, které chtějí spustit spotové bitcoinové investičních fondy obchodované na burze (ETF), dosáhly zásadního pokroku při získávání souhlasu amerických regulačních orgánů, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vstříc finančnímu mainstreamu

Navzdory rizikovosti o možnost uvést na trh ETF navázané na spotovou cenu bitcoinu požádaly obří investiční vehikly v čele s Blackrockem, což je největší správce majetku na světě. Jejich motivace je pochopitelná. Věří, že svými palebnými silami dokáží s cenou manipulovat, jak budou potřebovat. A vzhledem k tomu, že bitcoin nemá jinou cenotvorbu než očekávání růstu (či poklesu při masivním výprodeji), budou v tom jistě mnohem úspěšnější než u akcií či dluhopisů.

Pro bitcoin to je však, navzdory očekávání, spíše negativní zpráva. Stane se hračkou největších hráčů finančního mainstreamu. Tradičním zastáncům decentralizovaných financí a kryptoměn ve smyslu finanční svobody tak schválení bitcoinových ETF nejspíš po prvotní radosti z nárůstu ceny přinese pořádné vystřízlivění. A možná i kocovinu.

Další komentáře Stanislava Šulce čtěte zde

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme