Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Hacknutý účet na síti X řeší američtí senátoři. Dost možná budu padat hlavy

Lukáš Kovanda: Hacknutý účet na síti X řeší američtí senátoři. Dost možná budu padat hlavy
Profimedia
Lukáš Kovanda

Nevídané fiasko americké Komise pro burzy a cenné papíry ve věci bitcoinových fondů bude mít politickou dohru. Budou padat hlavy?

Reklama

Gary Gensler půjde na kobereček. Američtí senátoři žádají vysvětlení „pochybení“ americké Komise pro burzy a cenné papíry, kterou vede.

Na jejím účtu na X se včera v kritický, ostře sledovaný moment objevilo dlouho napjatě očekávané sdělení, že úřad schvaluje bitcoinové fondy. Krátce na to jej však Gensler dementoval; s tím, že daný post nebyl autorizovaný. O schválení bitcoinového fondu daného typu usilují různé subjekty přes deset let.

Stanislav Šulc: Úterý ne, tak možná středa? Jak se čeká na schvální bitcoinových fondů

Měsíce se spekuluje, že americká komise pro cenné papíry schválí první veřejně obchodovaný fond navázaný na spotovou cenu bitcoinu. Tedy že de facto vezme bitcoin na milost a z kryptoměny se stane legitimní investiční nástroj. Cena bitcoinu proto roste. Bude středa 10. ledna 2024 oním dnem D?

Přečíst článek

Síť X uvádí, že účet Komise nebyl zabezpečený v nejvyšší možné míře. To může stát Genslera křeslo. Jde zřejmě o případ hackerského kyberútoku, s nádechem snahy o manipulaci trhu a diskreditaci Komise. Ta nepochybně diskreditována je. A patrně ne zcela bez vlastního přičinění.

Bitcoinu před více než patnácti lety dali jeho tvůrci do vínku vzdor a poslání narušitele, zejména ve vztahu k finančnímu a státnímu establishmentu. Včera toto poslání naplnil jako málokdy jindy, byť vlastně ne vlastním přičiněním.

bitcoin (ilustrační foto)

Miliardové investice se blíží. Schválení bitcoinových fondů ETF je blízko

Firmy, které chtějí spustit spotové bitcoinové investičních fondy obchodované na burze (ETF), dosáhly zásadního pokroku při získávání souhlasu amerických regulačních orgánů, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

bitcoin

Bitcoin na vlně optimismu. Hodnota kryptoměny překonala 45 tisíc dolarů

Bitcoin poprvé od dubna 2022 vystoupil nad úroveň 45 tisíc dolarů (více než jeden milion korun). Největší světovou kryptoměnu podpořil optimismus související s možným schválením investičních spotových bitcoinových fondů obchodových na burze (ETF), uvedla agentura Reuters. Loni bitcoin posílil o 156 procent, což byl jeho nejlepší výkon od roku 2020.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bitcoin atakuje hranici 60 tisíc dolarů

Bitcoin prorazil 60 tisíc dolarů. Co stojí za jeho zběsilým růstem a proč nespadne na nulu, jak mu proklamuje ECB

Přečíst článek

Týden tradera: Technická korekce je za námi, investoři ignorují geopolitiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme