Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zlato - informace o tématu

zlato, zlaté slitky

Analytik: Zlato i stříbro zlevnilo. Stejně jako barometr ekonomické nálady, měď

Cena evropského plynu vzrostla od začátku roku do konce srpna o více než 170 procent, severomořská ropa Brent zdražila o téměř 30 procent. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Ceny hlavních zemědělských komodit rostly jen mírně. Řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Ceny komodit na světových trzích letos podle něj prošly extrémními výkyvy.

Přečíst článek

ČNB chce nakoupit zhruba 100 tun zlata. Česko by ho mělo nejvíce v historii

Přečíst článek
zlato, zlaté slitky

Zlato je na více než ročním minimu. Další ochromující úder mu uštědří ECB

Přečíst článek
Sberbank

Další sankce proti Kremlu. EU zakáže dovoz ruského zlata

Evropská unie stupňuje tlak vůči Rusku, shodla se na dalším balíku ekonomických sankcí. Zakazuje mimo jiné dovoz zlata z Ruska a rozšiřuje postihy vůči Sberbank.

Přečíst článek
Ruské zlato je zdrojem příjmů prokremelské elity, míní vedení Evropské unie

Konec ruského zlata. Evropská unie chystá zákaz dovozu drahého kovu z válčící země

Klíčové jednání čeká zástupce členských států Evropské unie v pondělí. Kromě zákazu dovozu zlata může dojít také k absolutnímu zákazu vývozu jakéhokoli vojenského materiálu do válčící země. Dovoz ruského zlata přitom již zakázaly například země G7. Navíc asijské země drahý kov od Ruska skupují výrazně pod cenou.

Přečíst článek
Zlaté slitky

Stanislav Šulc: Máte zlato? Před inflací ani dopady války vás rozhodně nechrání

Inflace pokračuje v růstu, a kromě devadesátých let, kdy ceny rostly rychleji kvůli transformaci, takový skok v cenách nikdo nepamatuje. Řada lidí se před inflací již několik měsíců snaží bránit například investicemi do zlata, to však často není k dostání, a tak sahají po stříbru. Data ukazují, že to je sázka na špatné koně, kterým pomáhá jen růst dolaru.

Přečíst článek

Země G7 hodlají stupňovat sankce proti Rusku, mohou se týkat zlata i cen energií

Státy ze skupiny velkých světových ekonomik G7 chtějí udržet a rozšířit sankce proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Šéfové států a vlád zemí G7 v dnešním závěrečném prohlášení po summitu v bavorském alpském zámku Elmau uvedli, že chtějí ve vzájemném souladu dále snižovat ruské příjmy včetně těch z prodeje zlata. Chtějí také zvážit možné stanovení cenového stropu na ruské energie.

Přečíst článek
Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek
zlaté slitky - ilustrační obrázek

Další sankce. G7 utne dovoz zlata z Ruska

Británie, USA, Japonsko a Kanada zakážou dovoz zlata z Ruska. Na úvod začínajícího summitu sedmi velkých ekonomik G7 to podle agentury Reuters oznámila britská vláda, která chce, aby nové protiruské opatření za invazi na Ukrajinu přijaly také Německo s Francií a Itálií, což jsou zbývající členové G7. Americký prezident Joe Biden na twitteru napsal, že G7 zákaz dovozu zlata oznámí společně.

Přečíst článek
bitcoin, ilustrační foto

Cena bitcoinu klesá. Znamená to, že není uchovatelem hodnoty?

Cena bitcoinu se za pouhých pár měsíců propadla o více než polovinu. Znamená to, že není „digitálním zlatem“ a neslouží jako uchovatel hodnoty, jak se o bitcoinu často říká? 

Přečíst článek
Ruské zlato se po invazi na Ukrajinu stalo tabu. Švýcarsko jej přesto začali opět dovážet

Ruské zlato se po invazi na Ukrajinu stalo tabu. Švýcaři mu nyní dali milost

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu a spuštění několika balíků masivních protiruských sankcí se na seznamu nežádoucích komodit dovážených z Ruska ocitlo i zlato. Po dvouměsíční pauze ale Švýcarsko opět přikročilo k jeho dovozu. Důvodem je, že na zlato určené ke zpracování v dané zemi se sankce nevztahují, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
zlato, zlaté slitky

Zlato mělo chránit před inflací. Proč tedy i jeho cena klesá?

Zlato je vykreslováno jako bezpečný přístav v dobách nejistoty a inflace zvlášť. Takto jej prodejci nabízejí i drobným klientům. V posledním kvartále přitom cena zlata klesla o více než pět procent. 

Přečíst článek
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

ČNB se otevírá veřejnosti. Láká na obří zlatou minci i interaktivní expozice

Česká národní banka v sobotu 21. května otevře pro veřejnost nové návštěvnické centrum za 124 milionů korun. Návštěvníky zábavnou a interaktivní formou seznámí s historií peněz a měny. K vidění bude i zlatá mince v hodnotě v nominální hodnotě 100 milionů korun, která je největší zlatou mincí v Evropě a druhou největší na světě.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy odložily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr obrany Lloyd Austin. Vláda podle něj přehodnocuje vojenskou pomoc kvůli vývoji v Rafáhu.

Číst více
Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že💸💸💸​​​​​​​ výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví. Číst více
Rakouská 👮👮👮policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech. Informoval o tom spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur.
Británie investuje téměř 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) do výstavby prvního evropského zařízení na výrobu ☢️☢️☢️uranu s vysokým obsahem a nízkým obohacením označovaným HALEU. Toto palivo bude podle vlády potřebné pro příští generaci projektů v jaderné energetice. Informovala o tom  britská vláda.
Úterní hrozba💣💣💣 pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.
Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Zástupci států EU dnes potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet podle Babiše "zradil české občany".

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Reklama
Reklama
Doporučujeme