Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

životní prostředí - informace o tématu

Thajské pláže jsou po pandemii znovu plné turistů

REPORTÁŽ: Kultovní thajská pláž Maya Bay je znovu krásná jak před lety. Kazí to však zákazy a omezení

Pláž Maya Bay v roce 2000 proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem. Davy turistů, které následovaly, přinesly křehký ekosystém na pokraj kolapsu. Pláž se musela uzavřít na téměř čtyři roky. A když se letos v lednu otevřela, ukázalo se, že to již nebude stejné. Po sedmi měsících od otevření navíc přišlo další uzavření. Zatím dočasné.

Přečíst článek

Dvě stě států na konferenci COP26 odhlasovalo společné znění klimatické dohody

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Evropský boj za klima nedělá starost jen automobilkám

Prodej nových aut na benzínový či dieselový pohon bude možná v Evropské unii od roku 2035 prakticky vyloučen.

Přečíst článek
Reklama

News box

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme