Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výsledky firem. Tvrdá data, jak si kdo vede

Lufthansa, ilustrační foto

Zpátky v zisku. Po pandemické tragédii Lufthansa zase vydělává miliony

Návrat do černých čísel hlásí největší evropské aerolinky ve výkazu hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Za dobrými výsledky však podle společnosti stojí zejména cargo, a nikoli přeprava lidí.

Přečíst článek
Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

Peklo zamrzlo. Amazon se propadl do ztráty, Bezos chudne

Největší internetový obchod světa se propadl do ztráty poprvé od roku 2015. V reakci na zprávu se jeho akcie propadají o deset procent a táhnou s sebou dolů i hodnotu majetku Jeffa Bezose. Důvodem jsou pomalé nárůsty tržeb a velká investice do elektromobility.

Přečíst článek
Google, ilustrační foto

Mašina na miliardy Google se zadrhává. Naopak Microsoft vydělává nad očekávání skvěle

Technologičtí giganti postupně zveřejňují výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Zatímco razantní růst Googlu daný zejména pandemií se pomalu zastavuje, nahoru jde Microsoft. Důvod? Jeho sázka na cloudové služby.

Přečíst článek
Francie, Německo i ČR dovážely zbraně do Ruska, využily mezery v embargu

Světové výdaje na armády loni dosáhly rekordu. Nejvíc utrácely USA, Rusko výrazně méně

Světové výdaje na armádu a zbrojení v loňském roce vzrostly o 0,7 procenta v porovnání s rokem 2020 a poprvé přesáhly dva biliony dolarů (45 bilionů korun). Data přinesl Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru.

Přečíst článek
Tesla, ilustrační foto

Zase rekord. Tesly zdražily a i díky tomu Muskovi vydělaly nejvíc v historii

Jedna z velkých fabrik vyrábějících Tesly přitom musela zavřít. V čínské Šanghaji totiž kvůli pandemii covidu-19 platí tvrdý lockdown.

Přečíst článek
Supermarket

Lidé se vracejí do obchodů. Internet již tolik netáhne, ukazují data

Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta z lednových revidovaných 9,4 procenta. Loňské výsledky ale ovlivnila epidemie koronaviru, kvůli které byl omezený provoz některých kamenných prodejen. Vyšší zájem byl letos o všechen sortiment nepotravinářského zboží. Tržby klesly internetovým obchodům. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Přečíst článek
Česká zbrojovka

Jan Drahota z České zbrojovky: Loňské zisky byly rekordní. Přejmenujeme se na Colt CZ

Za dobrými výsledky stojí mimo jiné akvizice legendární americké firmy Colt. Slavné jméno ponese nyní celá společnost. Její vedení navrhne dividendu ve výši 25 korun na akcii. Výsledky hospodaření povzbudily investory. Cenné papíry Zbrojovky na pražské burze zakončily čtvrteční seanci růstem o víc než tři procenta na 612 korun za akcii.

Přečíst článek
bankovní přepážka

Zahraniční vlastníci se mohou radovat, české banky opět vydělaly desítky miliard korun

Hlavní podíl na vyšším zisku mají provize a poplatky. Ty bankám vynesly meziročně 46,4 miliardy korun, což je o 5,5 miliard více než v roce 2020. Naopak bankám klesly úrokové výnosy.

Přečíst článek
ČEZ, sídlo

ČEZ navrhne dividendu 44 korun, vydělal 9,9 miliardy korun

Polostátní energetické společnosti ČEZ mírně propadl provozní i čistý zisk. Za rok 2022 očekává výrazný nárůst dividendy z aktuálně navrhovaných 44 korun až na 62 korun na akcii. To by byla nejvyšší vyplacená dividenda v historii firmy.

Přečíst článek
ČSOB

ČSOB loni vydělala 16 miliard a hlásí historicky nejzdravější portfolio úvěrů

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, loni vzrostl o 90 procent na 16,2 miliardy korun, uvedla banka. Také ostatní velké banky zaznamenaly i díky nižším nákladům na rizika výrazný nárůst zisku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na policii. Demonstranti mimo jiné požadují, aby Německo přestalo podporovat Izrael ve válce proti palestinskému hnutí Hamás.
Australská těžařská společnost BHP Group zvažuje, že 📈 vylepší nabídku na převzetí svého britského rivala Anglo American. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. BHP tento týden za Anglo American nabídla 31,1 miliardy liber (zhruba 913 miliard korun), britský podnik ale nabídku odmítl jako nedostatečnou. Spojením firem by vznikl největší producent mědi na světě.
Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon 👎 zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to dnes uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu 👨 Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od březnové rezignace Hany Moučkové v souvislosti s mnohamilionovým podvodem. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. 
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo  nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům.  Číst více
Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na  podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné 📜 sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.
Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme