Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vesmír - informace o tématu

Historický úspěch. Indové přistáli u jižního pólu Měsíce

Historický úspěch. Indové přistáli u jižního pólu Měsíce

Velký den pro indický vesmírný program. Asijská země jako první na světě úspěšně přistála v blízkosti jižního pólu Měsíce. Přistávací modul sondy Čandrájan-3 dosedl na měsíční povrch v 14:34 středoevropského letního času.

Přečíst článek
Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu nabírá další zpoždění. Jestli vůbec někdy odstartuje

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku. Zatím ale není jisté, kdy se nakonec kosmické plavidlo, které mělo původně odstartovat už loni, vypraví na svou první cestu. Během telekonference ohledně statusu Starlineru to uvedli představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a zástupci Boeingu.

Přečíst článek
Vesmírný byznys mohou poškodit nekontrolované dopady zbytků kosmické techniky na Zemi

Pozor, padá družice. Vesmírný byznys mohou poškodit nekontrolované dopady zbytků kosmické techniky na Zemi

Nález části indické rakety na australském pobřeží připomněl nepříjemnou skutečnost: rostoucí využívání vesmíru přináší i riziko, že nám kosmická technika spadne na hlavu. Zatím ke škodám dochází zřídka, nebezpečí se však bude zvětšovat.

Přečíst článek
Měsíc

Jak budou vypadat nové lidské stopy na Měsíci? NASA připravuje novou generaci vesmírných bot

Jde o jeden z nejpamátnějších výjevů kosmické éry letů Apollo - osamělá, mělká stopa obtisknutá do šedivé, prašné půdy lunárního povrchu. Několik podélných pruhů, které vytvořila podrážka boty amerického astronauta Buzze Aldrina. Jedna z prvních stop, které kdy člověk zanechal na jiném světě, je dodnes nezapomenutelným symbolem lidského úsilí, píše server BBC.

Přečíst článek
Vědci objevili novou exoplanetu s kovovými mraky (ilustrační foto)

Vědci objevili exoplanetu s kovovými mraky. Je jako obří zrcadlo ve vesmíru, tvrdí

Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Přečíst článek
Raketa SpaceX Falcon 9

Muskova SpaceX vyslala do vesmíru raketu, která bude zkoumat vývoj vesmíru

Z mysu Canaveral na Floridě úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Start bylo možné sledovat živě na kanálu ESA na serveru YouTube. Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů - temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Přečíst článek
SLAVIA

České přístroje mohou ve vesmíru zkoumat jeho nerostné bohatství

Hledat ve vesmíru nové vědecké poznatky a později významné suroviny má za cíl plánovaná česká mise SLAVIA tvořená dvěma malými družicemi – dvojčaty. Výbornému nápadu ovšem zatím stojí v cestě nejasné mezinárodní právo.

Přečíst článek
Nedokončená budova Nová Palmovka

Praha dostaví nedokončenou budovu Nová Palmovka, sídlit v ní má vesmírná agentura EUSPA

Praha vypíše tendr s předpokládanou hodnotou 1,9 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Schválili to městští zastupitelé. Podle dohody státu, Prahy a EUSPA by se agentura měla do nových prostor nastěhovat v roce 2027. V okolí plánuje město vybudovat obytnou čtvrť.

Přečíst článek
Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru

Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru, letenka vyjde na miliony

Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru do konce tohoto měsíce. Firma Brita Richarda Bransona, který se jako první miliardář podíval do vesmíru, plánuje start letu s názvem Galactic 01 na období od 27. do 30. června.

Přečíst článek
K čínské vesmírné stanici Tchien-kung 30. května 2023 z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který nosí brýle.

Čína vyslala do vesmíru prvního civilního astronauta. A navíc s brýlemi

K čínské vesmírné stanici Tchien-kung v noci na dnešek z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů, kteří vystřídají dosavadní posádku stanice. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který v civilu nosí něco, co se u kosmonautů obvykle nevidí - brýle, napsal server CNN.

Přečíst článek
Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli 21. května 2023 čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2).

SpaceX vynesl do vesmíru další soukromou posádku. S letenkou za miliardu

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2). Dva Američané a dva občané Saúdské Arábie, včetně první astronautky z arabského světa, směřují k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde stráví něco přes týden.

Přečíst článek
Reklama

News box

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat nákup 45procentního podílu v 🚜 zemědělské skupině J&T Zemědělství a Ekologie (JTZE) Dušana Palcra fondem J&T Arch Investments. Vyplývá to z oznámení zveřejněného na internetových stránkách úřadu. Fond o transakci informoval na konci března, hodnotu transakce nezveřejnil.
Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl dnes guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5️⃣,7️⃣5️⃣ procenta.
Prodej elektromobilů letos navzdory nepříznivým podmínkám na některých trzích globálně výrazně naroste, vyplývá z dnes zveřejněné zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Klíčem k budoucímu růstu bude podle ní cenová dostupnost a nabíjecí infrastruktura. Letos se podle IEA prodá 1️⃣7️⃣ milionů elektromobilů, zatímco loni to bylo 14 milionů aut. 
Následkem bojů v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás zahynulo 34 183 Palestinců a 77 143 utrpělo zranění, uvádí úřady ovládané Hamásem ve svém pravidelném hlášení na síti Telegram. Za poslední den podle nich přibylo 32 mrtvých. Média připomínají, že boje v Gaze dnes pokračují 2️⃣0️⃣0️⃣. dnem. Válku loni 7. října podnítil teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli.
Německá 👮 policie zadržela jednoho ze spolupracovníků lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD, podle které měl spolupracovník Maximiliana Kraha sledovat pro Peking čínskou opozici a předávat Číně informace o chodu europarlamentu.
Počet kybernetických útoků na klienty bank se v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 zvýšil o 21 procent, napadeno bylo 20 723 klientů. Za první čtvrtletí tzv. e-šmejdi způsobili škody za 357,2 milionu korun, což je však ve srovnání se stejným obdobím loni pokles o více než 18 milionů korun, uvedla Česká bankovní asociace.
Britský parlament v noci na dnešek  schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy, oznámily tiskové agentury. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně.
Ruskem kontrolovaná Mezinárodní investiční 🏦 banka (MIB) přemístila své ústředí z Budapešti do Moskvy. S odvoláním na prohlášení finanční instituce o tom dnes informovala ruská státní agentura TASS. Spojené státy loni v dubnu uvalily sankce na banku i její představitele a Maďarsko se následně rozhodlo z této instituce odejít.
Reklama
Reklama
Doporučujeme