Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

věda - informace o tématu

Nejúspěšnější země nikdy nezavrhnou žádný nápad. Od nich bychom se měli učit, říká Lipavského náměstek

Součástí vědecké diplomacie je sbírat a posuzovat poznatky o tom, jak k inovacím a modernizaci ekonomiky přistupují nejúspěšnější země jako Švédsko nebo Izrael. „Zaujalo mě, jak jsou Švédové schopni podpořit jakýkoliv inovativní návrh a postupem času vyhodnotit, jestli má nějaký smysl a je životaschopný,“ řekl v rozhovoru pro časopis MED první náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák.

Přečíst článek
K čínské vesmírné stanici Tchien-kung 30. května 2023 z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který nosí brýle.

Čína vyslala do vesmíru prvního civilního astronauta. A navíc s brýlemi

Přečíst článek
Tvarohový koláč z 3D tiskárny.

Jídlo z 3D tiskárny uvařené laserem ušetří práci. A nezpacká je ani nešikovný kuchař

Přečíst článek
Stálá expozice O původu člověka a vzniku kultury v pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea Brno. Snímek pořízen 11. února 2023.

Jeden steak z „pravého” mamuta nebo křepelky, prosím. Firma vyrábí laboratorní náhražky za kuře či hovězí

Masovou kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa vyrobila australská firma, která zkoumá potenciál uměle vytvořených masných produktů. Informoval o tom list The Guardian.

Přečíst článek
Apple v tajnosti vyvíjí revoluční zařízení. Pomoct by mohlo milionu Čechů

Apple v tajnosti vyvíjí revoluční zařízení. Pomoct by mohlo i milionu Čechů

Americký technologický gigant je blízko přelomovému vynálezu. Pomocí něj by relativně jednoduché zařízení dokázalo měřit hladinu cukru v těle člověka, aniž by došlo k narušení kůže kvůli získání jejího vzorku. Uvedl to Mark Gurman z Bloombergu, který má tradičně velmi dobré zákulisní informace o plánech Applu. Cukrovkou přitom trpí odhadem až desetina světové populace. Těm by vynález výrazně zkvalitnil život. 

Přečíst článek
Česka hlava a CSG – zleva Marek Vlach, Václav Marek, Bohuslav Přikryl a Radim Ochvat

Strnadova CSG je nově generálním partnerem ocenění Česká hlava

Ocenění Česká hlava, které je pro české vědce nejvyšším vyznamenáním, získalo na tři roky nového generálního partnera. Projekt podpoří průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada. Cena Industrie udělená v rámci 22. ročníku ocenění tak ponese název Czechoslovak Group.

Přečíst článek

Přítel v osamění i zbraň proti virům. Mladá vědkyně vyvíjí roboty, které mění budoucnost zdravotní péče

Robot dnes už není jen postava z románů Karla Čapka či ze sci-fi filmů. S roboty se dá běžně setkat i tam, kde byste je nečekali. Pomáhají zdravotníkům v první linii. Přesouvají se do restaurací nebo skladů velkých e-shopů.  A na jejich vývoji se úspěšně podílí i mladé ženy, které by před pár desítkami let k takovým projektům nikdo nepustil. Seznamte se s inspirativní irskou vědkyní a specialistkou na sociální robotiku Niamh Donnelly, která bude v Praze na konci února přednášet na setkání Innovative Women Shaping the Future pořádaném velvyslanectvím Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen.

Přečíst článek
Vlevo výzkumník Baofeng Su drží genově upraveného sumečka velkého. Vpravo nahoře genově upravený sumec, pod ním jeho běžný „sourozenec“. Genově upravená ryba je maličko menší, ale její výhodou je, že lépe odolává nebezpečným bakteriím.

Sumci dostali gen z aligátora. Prospěch z toho má člověk i příroda

Vědci vložili do genetické výbavy ryby gen z aligátora. Ne proto, aby byla ryba útočnější, ale aby byla méně náchylná k infekcím. Díky genové úpravě uhyne v umělém chovu méně sumců. Lépe se využije i krmivo. A snižuje se také množství odpadu, zátěž pro životní prostředí je tak nižší.

Přečíst článek
Krab, mořské plody

Biohacking: Zánět tělo chrání, ale moc ho škodí. Astaxantin pomůže

Astaxantin. Zní to jako zaklínadlo, ale je to účinný antioxidant. Patří mezi hity anti-age přípravků. Chrání mozek i srdce a pleť.

Přečíst článek
Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Přečíst článek
Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek
Energetický „svatý grál“ nalezen? Vědci hlásí první jadernou fúzi s přebytkem energie

Energetický „svatý grál“ nalezen? Vědci hlásí první jadernou fúzi s přebytkem energie

Americkým vědcům se poprvé podařilo provést jadernou fúzi, při které vzniklo více energie, než kolik se jí při reakci spotřebovalo. S odvoláním na své zdroje o tom informovaly listy Financial Times (FT) a The Washington Post (WP), podle kterých oficiálně průlom v jaderné energetice americké ministerstvo energetiky oznámí v úterý.

Přečíst článek
Elon Musk, šéf Neuralinku.

Až 1500 usmrcených zvířat. Firma Elona Muska čelí vyšetřování

Společnost Neuralink, kterou vlastní miliardář Elon Musk, čelí vyšetřování kvůli testování mozkových čipů na zvířatech. Firma usmrtila přibližně 1500 prasat, ovcí a opic, uvádí agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme