Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

válka - informace o tématu

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Rusko evakuovalo kvůli ostřelování Belgorodské oblasti deset tisíc dětí

Ruské úřady z míst v Belgorodské oblasti, která se stávají terčem ostřelování, evakuovaly na 10 000 dětí. Podle ruské agentury TASS o tom informoval Vjačeslav Gladkov, gubernátor tohoto regionu u hranic s Ukrajinou.

Přečíst článek
Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško

Válku s NATO nemáme v úmyslu, vzájemné vztahy se však záměrně zhoršují, uvedl ruský diplomat

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Paříž požádala Moskvu, aby střelbu v koncertní síni přestala používat jako nástroj proti Ukrajině

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem. V rozhovoru odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině, tématem byl také terorismus. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na sdělení francouzského ministerstva obrany. Podle Moskvy se jednání uskutečnilo z iniciativy francouzské strany.

Přečíst článek
Voják ukrajinské armády

Plán na doplnění vojáků v ukrajinské armádě. Věk pro mobilizaci se snížil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 na 25 let, uvedl web ukrajinského parlamentu. Ten připomněl, že zákon čekal na prezidentův podpis deset měsíců.

Přečíst článek
Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska

Ukrajinská odplata za Charkov. Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska

V Rusku se dnes terčem dronového útoku stala ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice, uvedly ruské úřady.

Přečíst článek
Spolkový ministr obrany Boris Pistorius

Němci podpoří českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Dají miliardy

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělilo německé ministerstvo obrany. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 tisíc dělostřeleckých granátů, konkrétní finanční sumu ale tehdy neuvedl.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin zvýší Rusům daně. Potřebuje víc peněz na výrobu zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil úředníkům a zákonodárcům urychleně se věnovat zvýšení daní zámožným spoluobčanům a prosperujícím firmám, aby naplnil státní rozpočet, který letos utratí každý třetí rubl na armádu a výrobu zbraní.

Přečíst článek
Estonský ministr obrany Hanno Pevkur

Problém pro českou iniciativu. Na nákup dělostřelecké munice stále chybí část peněz

Na českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, už přispěla řada států, přesto peníze stále chybí. Prohlásil to podle estonské veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice ERR estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Kromě toho je podle Pevkura třeba navrhovanou munici zkontrolovat, takže část z ní se na frontu může dostat až koncem roku.

Přečíst článek
Čeká se na USA. Bez dodávek jejich zbraní budeme muset začít ustupovat, řekl Zelenský

Čeká se na USA. Bez dodávek jejich zbraní budeme muset začít ustupovat, řekl Zelenský

Pokud Ukrajina neobdrží slíbenou americkou vojenskou pomoc, kterou blokují spory v Kongresu, budou ukrajinské síly muset začít po malých krůčcích ustupovat. Kyjev ovšem hledá cesty, jak takovému scénáři zabránit, v rozhovoru s americkým listem The Washington Post to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek
Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Tvrdý ruský úder. Rakety zcela zlikvidovaly velkou tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti

Zmijivská tepelná elektrárna, jedna z největších v ukrajinské Charkovské oblasti, je po ruském útoku z 22. března zcela zničená. V areálu se demolují zbytky budov, odklízí sutiny a k většině zařízení není přístup. Po návštěvě elektrárny to uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko a přislíbil pomoc. S odkazem na provozovatele elektrárny Centerenerho o tom informovala ukrajinská média.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Senátu ČR

Zelenský si na svůj účet za loňský rok připsal miliony. Prezident vydělal na nájemnících i dluhopisech

Příjmy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho rodiny v loňském roce činily 12,4 milionu hřiven (7,4 milionu korun).

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Evropské země rozkrývají vměšování Ruska. Je to znepokojivé, uvedl nizozemský premiér

Vyšetřování, které vedou české zpravodajské služby kvůli ruské propagandistické síti, jež měla platit unijní politiky, je velmi znepokojivé. Řekl to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že případem se zabývají i nizozemské zpravodajské služby. České úřady uvedly, že byly peníze poskytnuty politikům v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii, Maďarsku a Polsku výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální společnost Sony Pictures a investiční fond Apollo Global Management projevily zájem o převzetí mediální skupiny Paramount Global za 26 miliard dolarů 💲 (zhruba 600 miliard korun). S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek uvedl americký list The New York Times (NYT) a další média.
Svobodu tisku na celém světě ohrožují právě ti, kteří by měli být jejími garanty, tedy vlády a politické orgány zemí🗺, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím aktuálním žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Na první příčce🥇 je stejně jako před rokem Norsko, poslední skončila Eritrea.

Počet nabízených ojetých aut🏎 v tuzemských autobazarech a inzerci v dubnu meziročně vzrostl o 22 procent na 118.674 vozů. Proti březnu je to ale o 2,1 procenta méně. Cena inzerovaných vozů klesla proti předchozímu měsíci o pět procent na medián 200 tisíc korun💰. Stále byla o 2,5 procenta vyšší, než před rokem. 

Komerční bance klesl 📉 v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 1,7 procenta na čtyři miliardy korun. Celkový objem úvěrů i vkladů meziročně vzrostl. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu. Číst více
Výrobci olivového oleje 🌿čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací. Číst více
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple 🍏 ve fiskálním druhém čtvrtletí klesl o více než dvě procenta na 23,6 miliardy dolarů (549 miliard korun). Tržby se snížily o čtyři procenta, byly však o něco lepší než se očekávalo. Generální ředitel Tim Cook agentuře Reuters řekl, že firma očekává v tomto čtvrtletí návrat k růstu tržeb díky investicím do umělé inteligence (AI), které plánuje představit v příštích měsících. Číst více
Daňový portál Moje daně byl včera v posledních hodinách řádného termínu pro odevzdání daňového přiznání zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to upozornila Finanční správa ČR. Ujistila, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do dnešní půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí
Reklama
Reklama
Doporučujeme