Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

uhlí - informace o tématu

Dětmarovice

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Čechům kvůli tomu elektřina nezdraží

Evropské unie přijala pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Zásadní součástí nových postihů je ukončení odběru uhlí z Ruska, které pro režim prezidenta Vladimira Putina představuje příjem čtyř miliard eur (98 miliard korun) ročně.

Přečíst článek
Dukovany

Pavel Fiala: Evropa vrací do hry jádro a uhlí. Česko nesmyslně spoléhá jen na Dukovany

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Rusko si své uhlí může klidně nechat. Do Česka se skoro nedováží

Přečíst článek

Polsko ještě letos skoncuje s ropou i uhlím z Ruska. Zastavte peníze pro Putina, vyzývá ostatní země

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy. Připojí se i Británie

Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují dovoz ropy z Ruska, oznámil to americký prezident Joe Biden. Upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad na ceny pohonných hmot v USA, které nadále porostou. Do konce roku přestane dovážet ruskou ropu a produkty z ní také Británie, uvedl to britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng.

Přečíst článek
Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy

Tykač přikoupí další balík akcií ČEZ v hodnotě až 7,5 miliardy

Uhlobaron Pavel Tykač odkrývá svou další investiční sázku. Přikoupit chce další balík akcií společnosti ČEZ v hodnotě až 7,5 miliardy korun, oznámila společnost Patria Finance, která je koordinátorem transakce.

Přečíst článek
Uhelný důl (ilustrační foto)

Čína má velké klimatické plány, ale postaví uhelné doly za miliardy dolarů

Čína se ráda pochlubila, že právě skončené zimní olympijské hry v Pekingu byly uhlíkově neutrální, o čemž někteří experti silně pochybují. A aktuální rozhodnutí čínských úřadů vybudovat tři nové uhelné doly za 3,8 miliardy dolarů (asi 81,6 miliardy korun) svědčí o tom, že země draka se své zvyšující závislosti na uhlí jen tak nezbaví, uvedl server Bloomberg.

Přečíst článek
důl Turów

V kauze Turów nevyhrál nikdo. Obětování byli lidé z hraničních obcí

O tom, že polský důl přestane komplikovat život lidí v Česku, lze vážně pochybovat. Stejně tak, že v silách Petra Fialy bylo dosáhnout víc.

Přečíst článek
Důl Československá armáda (ČSA)

OKD se loni zbavila pěti dolů a skončila v zisku přes dvě miliardy

Těžební společnost OKD loni skončila v provozním zisku přes dvě miliardy korun, uvedla mluvčí firmy Naďa Chattová s tím, že jde o předběžný a neauditovaný výsledek. Během roku 2021 se firma zbavila pěti utlumovaných dolů, které od ní převzal státní podnik Diamo, a také víc než tří tisíc zaměstnanců.

Přečíst článek
ESG, ilustrační foto

Zelené investice jsou příležitost, věří svět. Češi to vidí jinak a mohou vydělat miliardy

Udržitelnost se stává čím dál důležitějším kritériem pro investory. Velké společnosti začínají výrazně rozšiřovat své zelené portfolio a opouštějí „špinavé“ byznysy. To paradoxně může být prostor pro velké tuzemské hráče, kteří mají mezinárodní ambice, naznačuje například plán miliardáře Pavla Tykače. 

Přečíst článek
Hnědouhelný důl Turów

Česko trvá na úhradě desítek milionů eur za škody způsobené těžbou v dole Turów

Česko podle návrhu smlouvy pro polskou stranu sporu trvá na náhradě 50 milionů eur za škody způsobené těžbou v hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Polsko nabídlo 40 milionů eur. Návrh předloží ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) pro informaci ve středu vládě. Spor s polskou stranou trvá také v požadavku na desetiletou délku soudního dohledu, doplnila Hubáčková.

Přečíst článek
Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy

Uhlobaron Tykač zakládá fond na globální expanzi. Letos čeká obrat 30 miliard

Miliardář působící v energetice se chce zaměřit na společnosti, které opouštějí institucionální investoři i kvůli takzvaným ESG kritériím. Šéfem nového fondu Sev.en Global Investments se stal bývalý manažer ČEZ a dlouholetý Tykačův spolupracovník Alan Svoboda.

Přečíst článek
Karel Havlíček (za ANO), odcházející ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Havlíček chce vrátit miliony povolenek na trh, narazí na odpor Německa

Snaha Bruselu o rychlý přechod na zelené zdroje energie se příčí některým zemím EU, včetně Česka. Končící ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček bude po Evropské komisi požadovat, aby „do oběhu“ vrátila 400 milionů emisních povolenek, které dříve stáhla.

Přečíst článek
průmyslový areál, Čína, smog

Konec uhlí se odkládá. Čína plánuje více tepelných elektráren

Energetická krize v Číně se promítla i do energetické koncepce země. Bude stavět více uhelných elektráren. To vyvolává před klimatickým summitem v Glasgow kritiku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ⚙ ze Sezimova Ústí na Táborsku požádala soud o vyhlášení moratoria. Během něj by firma, která je od poloviny dubna v insolvenci, chtěla připravit reorganizační plán. Pokud soud moratorium uzná, bude platit tři měsíce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily. Číst více
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla 📉 na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ten používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.
Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku letošního roku zlevňovaly, jejich ceny se začaly zvyšovat v březnu.
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy sněmovna schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do vládní předlohy doplnila zákaz ❌ prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v dubnu zrychlil na 69,80 procenta z 68,50 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to turecký statistický úřad. Míra inflace tak vzrostla šestý měsíc za sebou. Prudký růst cen je považován za jednu z hlavních příčin porážky vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v březnových komunálních volbách, uvedla agentura AFP.
Mediální společnost Sony Pictures a investiční fond Apollo Global Management projevily zájem o převzetí mediální skupiny Paramount Global za 26 miliard dolarů 💲 (zhruba 600 miliard korun). S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek uvedl americký list The New York Times (NYT) a další média.
Svobodu tisku na celém světě ohrožují právě ti, kteří by měli být jejími garanty, tedy vlády a politické orgány zemí🗺, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím aktuálním žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Na první příčce🥇 je stejně jako před rokem Norsko, poslední skončila Eritrea.

Počet nabízených ojetých aut🏎 v tuzemských autobazarech a inzerci v dubnu meziročně vzrostl o 22 procent na 118.674 vozů. Proti březnu je to ale o 2,1 procenta méně. Cena inzerovaných vozů klesla proti předchozímu měsíci o pět procent na medián 200 tisíc korun💰. Stále byla o 2,5 procenta vyšší, než před rokem. 

Komerční bance klesl 📉 v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 1,7 procenta na čtyři miliardy korun. Celkový objem úvěrů i vkladů meziročně vzrostl. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme