Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

uhlí - informace o tématu

Celosvětová spotřeba uhlí se v roce 2022 vyšplhá na rekord

Svět se uhlí jen tak nezbaví. Spotřeba je na vrcholu

Celosvětová spotřeba uhlí se letos vyšplhá na rekord. Poprvé by měla přesáhnout osm miliard tun a vysoká zřejmě zůstane i v dalších letech, pokud svět nevyvine větší úsilí o přechod na nízkouhlíkové hospodářství. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která se spotřebou uhlí zabývá ve své analýze.

Přečíst článek

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Polský důl Turow

A zase ten Turów. Ekologové v Bruselu napadli česko-polskou dohodu

Ekologické organizace Greenpeace a Bund Sachsen a Sousedský spolek Uhelná podaly stížnost k Evropské komisi kvůli česko-polské dohodě o dolu Turów. Dohoda nevyřešila negativní dopady pokračující těžby uhlí, uvedly dnes Greenpeace a expertní organizace Frank Bold v tiskové zprávě. Podle stěžovatelů vlivem provozu dolu nadále vznikají škody na životním prostředí a dohoda brání podat žalobu k Soudnímu dvoru EU.

Přečíst článek
Uhlený důl - ilustrační foto

Hnědé uhlí dál vévodí energiím v Ústeckém kraji. Jeho podíl dokonce vzrostl

V Ústeckém kraji se vyrobí nejvíc elektřiny ze všech českých a moravských krajů. Poráží dokonce i kraje, v nichž jsou jaderné elektrárny. Podíl hnědého uhlí na vyrobené elektřině tak dál roste.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Energetickou krizi porazíme uhlím, věří Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že těžba uhlí v OKD bude pokračovat i po roce 2023, pokud bude alespoň ekonomicky neutrální. Společnost OKD by tak mohla vytěžit veškeré zásoby uhlí.

Přečíst článek
V srpnu 2022 se třetím nejbohatším mužem planety stal indický miliardář Gautam Adani.

Svět ho neznal, nyní je bohatší než Gates. Nová miliardářská trojka je Ind Gautam Adani

Jen málokdo mimo Indii před několika lety slyšel o Gautamu Adanim. Nyní se z indického obchodníka, který nejprve zkoušel štěstí jako obchodník s diamanty, než se dal na uhelný byznys, stal třetí nejbohatší člověk na světě. Je to poprvé, co se do první trojky žebříčku miliardářů Bloombergu dostal občan Asie. S aktuálním majetkem 137,4 miliardy dolarů Adani předstihl Francouze Bernarda Arnaulta a Billa Gatese a v žebříčku nyní zaostává pouze za Elonem Muskem a Jeffem Bezosem, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Německé osobní vlaky budou dávat přednost uhlí

Lidé versus uhlí. Německá vláda dá na kolejích přednost nerostu

Německé vlaky začnou masivně převážet uhlí, aby mohly uhelné elektrárny vyrábět maximum možné energie. Vedle klimatu to bude mít ještě jeden negativní dopad. Na kolejích ubude vlaků pro osobní přepravu, uvádí německý list Welt am Sonntag.

Přečíst článek
Uhlí ve skladech v Rusku

Dovoz ruského uhlí do Číny je na pětiletém maximu

Dovoz uhlí z Ruska do Číny se v červenci vyšplhal na nejvyšší úroveň za nejméně pět let. Rusko si rovněž třetí měsíc za sebou udrželo pozici největšího dodavatele ropy do Číny. Vyplývá to podle agentury Reuters z celních údajů. Rusko v poslední době do Číny uhlí i ropu dodává se slevou. Reaguje tak na pokles poptávky ze strany západních zemí, který je důsledkem ruského útoku na Ukrajinu.

Přečíst článek
uhelná elektrárna

Kdepak zelená energie. Česko vyrábí většinu eletřiny z uhlí

Plných pětasedmdesát procent elektrické energie v Česku se vyrobí z uhlí a jádra. Obnovitelné zdroje činí slabou desetinu.

Přečíst článek
Uhlí

Panické nákupy uhlí vystřelily jeho cenu o desítky procent

Uhlí meziročně podražilo až o desítky procent. A bude hůř, obchodníci očekávají další růst cen. Suroviny je zatím dostatek, problémy jsou někde ale například s černým uhlím. Lidé nakupují víc uhlí kvůli obavám z nedostatku a ceny plynu. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli uhelných skladů.

Přečíst článek
Zlato, ilustrační foto

Komodity letos příliš nevydělávají. Válce a inflaci navzdory

Zlato, které má sloužit jako uchovatel hodnoty, v době nejvyšší inflace za desítky let selhává. Nevede se ani průmyslovým kovům, jejichž cena se ještě na konci zimy v panice násobila přes noc. Panika přešla a ceny opět klesly. Vydělat se dalo leda na ropě, plynu a uhlí.

Přečíst článek
Uhlí ve skladech v Rusku

Odteď už bez výjimek. V EU platí zákaz dovozu ruského uhlí

V Evropské unii ve čtvrtek v plném rozsahu začal platit zákaz dovozu ruského uhlí, na kterém se členské země dohodly v dubnu v rámci pátého balíku protiruských sankcí. Rusko přijde v důsledku embarga o vývoz v hodnotě asi osm miliard eur.

Přečíst článek
Reklama

News box

Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme