Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera. Dění na burzách očima Kryštofa Míška

Týden tradera: Čekání na recesi investorům zpříjemňují vyšší než očekávané zisky Big Techů

V uplynulém týdnu se akciové trhy solidně zhouply směrem dolů, americký index S&P 500 poklesnul až k hladině 4050 bodů, kde znovu našel pevnou podporu kupců. Ti chtěli patrně využít korekce širšího trhu. Tento „výplach“ se odehrál i přes pokračující solidní výsledky v americkém korporátním sektoru, kde rozhodně nezklamal Microsoft ani Alphabet (Google). Obě společnosti překonaly konsensus analytiků a udržují víru v to, že případná technická recese v americké ekonomice nebude mít na zisky velkých společností výraznější dopad.

Přečíst článek

Týden tradera: První kvartál skončil. A zámořské akcie jsou opět v zelených

Přečíst článek

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek

Týden tradera: Akciová rally je zpět? S&P 500 připsal slušná procenta

Přečíst článek
Uniper

Týden tradera: Plyn v Evropě zlevňuje, inflace v USA slábne

Euforie na trzích pomalu začala vyprchávat. Investoři začali po týdnech růstů vybírat své zisky, a to i přes příznivá data o inflaci v nabídkové části ekonomiky. Co to znamenalo v realitě? Americký index S&P 500 se odrazil od kulaté mety 4000 bodů, což může nakonec potvrdit dlouhodobý přetrvávající „medvědí“ trend na akciových trzích.

Přečíst článek
Meta Platforms, matka Facebooku, její akcie rapidně poklesly

Týden tradera: Rok 2022 bude navždy v  historii burzovního obchodování zapsán velmi negativně

Co bylo hlavní příčinou loňského přechodu do dlouhodobě klesajícího trhu? Může za daný stav pouze konflikt na Ukrajině či by se našly i další faktory? A co nás může potkat v roce 2023? 

Přečíst článek
Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Týden tradera: Akcie big techů pohořely

Akciové trhy v uplynulém týdnu spíše rostly a odlepily se tak od svých minim. Výjimkou byly silné propady na hlavních amerických titulech, jako je Microsoft, Meta (Facebook) nebo Alphabet (Google). Tyto společnosti, které v předchozích letech snadno překonávaly očekávaní trhu a jejich akcie pravidelně posilovaly, si nyní vybírají svoji slabší chvilku. Mezi klíčové události týdne však patřilo také zasedání ECB, připomíná pro Newstream ve svém tržním shrnutí týdne Kryštof Míšek, hlavní ekonom společnosti Colosseum.

Přečíst článek
Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Týden tradera: Letošní rok na burzách? Chce to silné nervy

Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zveřejnění amerických ukazatelů inflace, výrobní i spotřebitelské. Data trhy přežvýkaly negativně, a to s vidinou dalšího výrazného růstu sazeb. Klíčový americký index S&P 500 se propadnul pod letošní minima na úrovni 3600 bodů. Co to znamená pro další vývoj burzy? A jaká jsou aktuální data o růstu domácí cenové hladiny?

Přečíst článek
medvědí trh

Týden tradera: Energetická krize ohrožuje evropský průmysl. A burzy si toho všímají

„Medvědi“ se pevně zakousli a burzy ve velkém krvácely, když investoři začali reagovat na možnou významnou energetickou krizi a další nadcházející přitvrzení měnové politiky ze strany Fedu a ECB. Bláznivé ceny energetických komodit, jako je elektřina nebo plyn sestoupily mírně ze svých maximálních hodnot, ale dále dělají vrásky ekonomům a politikům. Taková situace tu opravdu ještě nebyla. S&P 500 se „vyprodal” až k 3900 bodům. A které další klíčové události hýbaly trhy v uplynulém týdnu pro Newstream popsal hlavní ekonom společnosti Colosseum Kryštof Míšek.

Přečíst článek
Gazprom omezuje dodávku plynu

Týden tradera: Gazprom straší Evropu. Bojí se celý svět

Euforie pomalu vyprchává, zlepšující se data se vyskytují poskrovnu a o slovo se hlásí energetická krize. Obavy z dopadů (recese v příštím roce) vysokých cen energetických komodit dopadají na trhy. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily na úroveň blíže 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? A co nyní probíhá na energetických trzích? Přinášíme tradiční výběr klíčových událostí, které zatřásly trhy, očima hlavního ekonoma obchodníka s cennými papíry Colosseum Kryštofa Míška.

Přečíst článek
Rýn

Týden Tradera: Americká ralley pokračuje, hrozba pro ekonomiku nyní leží na Rýně

Americká rallye pokračuje. Zlepšující se data o inflaci a další vlna uzavíraní „shortů“ vynesly americké indexy na nová několika týdenní maxima. Obavy z větších měnově politických zásahů Fedu jsou upozaděny a vše se zdá zalité sluncem. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily nad úroveň 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? Jak dopadla důležitá čísla o růstu cen z domácí ekonomiky nebo jaká čísla reportoval ČEZ?

Přečíst článek

Týden tradera: Indexy ožily, ČNB nezklamala a inflace dál drtí Turecko

Zlepšující se nálada na trzích, lepší výsledky firem a výrazné uzavíraní „krátkých pozic“ vynesly americké indexy (zejména technologický Nasdaq) opět k výšinám. Investoři jsou zjevně přesvědčeni, že to nejhorší je za námi. Historicky recese v USA přinesla větší pokles indexů (průměrně americký index S&P 500 klesá o více než třetinu hodnoty v medvědím trendu), než by odpovídalo současnému stavu. Uvidíme časem, kde nakonec bude pravda.

Přečíst článek

Týden tradera: Zvyšování sazeb v USA a výsledková sezona přinesly akciovou rallye

Událostí číslo jedna v minulém týdnu bylo jednoznačně zasedání amerického Fedu a lze konstatovat, že se mu podařilo rozpoutat výraznou akciovou rallye. Akcie reagovaly na zvýšení sazeb „pouze“ o 75 bazických bodů prudkým růstem okolo čtyř procent. Způsobeno to mohlo být zejména úlevou, že nedojde k prudšímu zvýšení sazeb (o 100 bodů), o kterém se spekulovalo v minulých týdnech. A do toho všeho se přidaly hospodářské výsledky velkých jmen, jako je Alphabet (Google) nebo Microsoft.

Přečíst článek
Bankovky

Týden tradera: Globální ekonomika brzdí a Evropa přerozděluje

Červenec zatím rozhodně nepřipomíná nějakou okurkovou sezonu. Trhy, byť nejsou v panických výprodejích, opět především klesaly, a to i vzhledem k velké zásobě poměrně negativních makroekonomických dat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme