Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

TikTok - informace o tématu

Amazon, ilustrační foto

Eurokomisaři představili nová pravidla pro šest technologických gigantů

Evropská komise zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA.

Přečíst článek

New York žaluje jihokorejské automobilky za to, že jejich vozy jdou příliš snadno ukrást

Přečíst článek
Austrálie se rozhodla zakázat TikTok na vládních zařízeních.

Další v řadě je Austrálie, TikTok vyhání z vládních zařízení

Australská vláda se rozhodla, že kvůli bezpečnostním obavám zakáže čínskou aplikaci TikTok na všech vládních zařízeních. K podobnému kroku dříve přistoupily USA, Británie nebo Francie. Za rozhodnutím jsou podle agentury Reuters obavy, že Čína by mohla aplikaci vlastněnou společností ByteDance používat ke shromažďování dat uživatelů za účelem prosazovaní svých politických cílů.

Přečíst článek
V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

Státní úřady a podniky i soukromé firmy v ČR zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vyplývá to z ankety mezi úřady a společnostmi. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.

Přečíst článek
Čína utužuje vztahy s arabským světem. Přes akcie TikToku

Čína utužuje vztahy s arabským světem. Přes akcie TikToku

Utužování vztahů mezi Čínou a arabským světem má nový rozměr. Šéf bezpečnosti Spojených arabských emirátů Tahnoun bin Zájid Al Nahján koupil podíl v sociální síti TikTok. Ta je přitom západním světem čím dál více kritizovaná za údajné špionážní praktiky a USA uvažují o jejím zákazu.

Přečíst článek
Majitel TikToku, čínská ByteDance oprášila plány vstupu na burzu v Hongkongu

Kanada začne na vládních zařízeních blokovat síť TikTok. Bojí se úniku dat

Kanadská vláda začne od 1. března na všech svých zařízeních blokovat sociální síť TikTok, kterou vyvíjí čínská společnost ByteDance. Podle listu National Post se vláda obává úniku dat, který by mohl zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům. Vláda se také zabývá otázkou možného čínského vměšování do kanadských voleb v letech 2019 a 2021, což Peking odmítá..

Přečíst článek
Čínská sociální síť TikTok plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě.

TikTok se snaží ujistit vlády, že citlivé údaje chrání. Datová centra otevře v Evropě

Čínská sociální síť TikTok plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě. Tento krok by mohl zmírnit obavy o bezpečnost dat uživatelů a zmírnit tlak regulačních orgánů na firmu. Na blogu to oznámil manažer firmy pro evropské aktivity Rich Waterworth.

Přečíst článek
Výkonný ředitel TikToku Shou Zi Chew bude vypovídat před výborem Kongresu.

Jaký máte vztah ke komunistické straně a co děláte s daty? Šéfa TikToku čeká grilování v Kongresu

Výkonný ředitel firmy provozující sociální síť TikTok Shou Zi Chew bude 23. března vypovídat před výborem pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů. Kongresmany bude zajímat dopad TikToku na mladé uživatele, jeho vztah k čínské komunistické straně a zacházení s daty svých uživatelů. Shou bude jediný, kdo bude takto vypovídat.

Přečíst článek
Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Británie přitvrzuje, šéfům technologických firem hrozí vězením

Takzvaní rebelové v Konzervativní straně předložili pozměňovací návrh, který pro šéfy technologických firem jako je Facebook nebo Twitter navrhoval až dva roky vězení za neschopnost chránit děti před škodlivým obsahem. Vláda premiéra Rishiho Sunaka slíbila, že jim vyhoví.

Přečíst článek
Účet Elona Muska patří k nejcennějším na Twitteru

Musk zkouší zatočit s konkurencí Twitteru. Smaže účty na ni odkazující

Americká internetová společnost Twitter odstraní ze své stejnojmenné platformy účty, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčních sítí.

Přečíst článek
Facebook, ilustrační foto

Facebook drtí konkurence TikToku. Sociální síť vydělala podstatně méně

Inflace, nižší poptávka po reklamě a také drtivá konkurence z Číny. Výsledky společnosti Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zklamaly. Akcie padají.

Přečíst článek
Internet - ilustrační foto

Rusko se chystá odstřihnout od globálního internetu, pojede jen na vlastní zóně

Osamostatnění ruského internetu je součástí informační války, kterou Rusko vede. Zavedlo například 15leté tresty za šíření "dezinformací" o válce, za něž označuje všechny zprávy kromě oficiálních. Ze zprávou přišla běloruská nezávislá televize Nexta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme