Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

těžba - informace o tématu

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Přečíst článek
Rusko od března sníží těžbu ropy.

Ruská odveta za cenové stropy, v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Rusko sníží příští měsíc těžbu ropy o 500 tisíc barelů denně, což je zhruba o pět procent. Oznámil to ruský vicepremiér Alexandr Novak. Snížení těžby přichází poté, co západní státy zavedly embarga a cenové stropy na ruskou ropu a ropné produkty v reakci na loňský útok ruských sil na Ukrajinu. Ceny ropy na světovém trhu na Novakovo prohlášení zareagovaly růstem.

Přečíst článek
Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Ropný gigant Chevron loni zdvojnásobil zisk na rekordních 36,5 miliardy dolarů

Celoroční zisk americké ropné společnosti Chevron se loni více než zdvojnásobil na rekordních 36,5 miliardy dolarů (799 miliard korun). Zaostal ale za odhady kvůli odpisům aktiv a poklesu cen ropy a plynu. Uvedla firma.

Přečíst článek

Švédi našli ložisko kovů vzácných zemin. Je největší v Evropě

Švédská státní těžařská společnost LKAB objevila ložisko kovů vzácných zemin, které je největším známým ložiskem tohoto druhu v Evropě. U města Kiruna na severu země je podle ní více než jeden milion tun oxidů kovů vzácných zemin, které se využívají při výrobě široké škály produktů, od elektrických aut přes spotřební elektroniku až po vojenské vybavení.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Měď, pšenice i ropa. Komodity v příštím roce dál podraží

Napjatá situace ve světě požene ceny některých komodit nadále vzhůru. Týkat se to bude zejména mědi, ropy a pšenice. A to navzdory očekávanému ekonomickému zpomalení, uvádí analytik agentury Bloomberg Javier Blas.

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

OPEC+ zřejmě plánuje další omezení těžby ropy. Kvůli protiruským sankcím

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci, skupina označovaná OPEC+, by mohla v neděli zavést další omezení těžby ropy. Tyto země totiž zvažují dopady očekávaného zákazu vývozu ropy z Ruska a zavedení možného cenového stropu na ruskou ropu, uvedl server televize CNBC.

Přečíst článek
Shell

Nový trend. Ropný Shell bude evropskou jedničkou ve výrobě biometanu

Společnost Shell koupí za téměř dvě miliardy dolarů (47 miliard korun) dánského výrobce bioplynu Nature Energy Biogas. Akvizice posílí snahy Shellu o odklon od těžby ropy a zemního plynu. Shell se podle svého sdělení stane díky transakci největším producentem biometanu v Evropě. K podobnému kroku jako Shell se v letošním roce odhodlala i konkurenční britská firma BP.

Přečíst článek
Hnědouhelný polský důl Turów

Polsko brání uhlí. Těžbu nezačne utlumovat, dokud nebude mít jádro

Polsko nezavře žádný uhelný důl, dokud v zemi nebudou spuštěny první jaderné reaktory. Řekl to vicepremiér a ministr státního majetku Jacek Sasin. Polsko plánuje uvést svůj první jaderný reaktor do provozu v roce 2033.

Přečíst článek
Polský důl Turow

A zase ten Turów. Ekologové v Bruselu napadli česko-polskou dohodu

Ekologické organizace Greenpeace a Bund Sachsen a Sousedský spolek Uhelná podaly stížnost k Evropské komisi kvůli česko-polské dohodě o dolu Turów. Dohoda nevyřešila negativní dopady pokračující těžby uhlí, uvedly dnes Greenpeace a expertní organizace Frank Bold v tiskové zprávě. Podle stěžovatelů vlivem provozu dolu nadále vznikají škody na životním prostředí a dohoda brání podat žalobu k Soudnímu dvoru EU.

Přečíst článek
Těžba ropy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Nafta v Česku může stát brzy opět kolem 50 korun na litr

Nafta v Česku může stát brzy opět kolem 50 korun na litr. Kartel OPEC prudce srazil těžbu a například banka Goldman Sachs čeká cenu 110 dolarů za barel, zatímco nyní se pohybuje kolem 90 dolarů, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Plynové pole u nizozemského Groeningenu

Nizozemci mají plyn, který by zachránil zimu v Evropě. Nemohou ho ale těžit

Plynové naleziště poblíž nizozemského města Groeningen patří k největším plynovým polím v Evropě. Přesto se tu momentálně vzácná surovina těží jen sporadicky a navýšení limitů je mimo hru, i kdyby kvůli tomu měla Evropa zažít skutečnou energetickou katastrofu. Důvod? Těžba způsobuje zemětřesení, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme