Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

těžba - informace o tématu

Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Před Západem stojí těžký úkol zvolit sankce, které Rusku uškodí citelně více, než jaké bude související „sebepoškození“ zejména Evropy.

Přečíst článek
Hnědouhelný důl Turów

Česko trvá na úhradě desítek milionů eur za škody způsobené těžbou v dole Turów

Přečíst článek
Ropa, ilustrační foto

Dominik Rusinko: Barel ropy za 100 dolarů? Černý scénář je pořád ve hře

Ceny energií v posledních týdnech atakují mnohaletá maxima a výjimkou není ani severomořská ropa Brent. Její cena se v těchto dnech vyšplhala již nad hranici 85 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Aktuální vývoj na poptávkové i nabídkové straně trhu přitom vytváří prostor pro pokračující růst cen ropy v nejbližších měsících.

Přečíst článek
Hnědouhelný polský důl Turów

Lukáš Kovanda: Proč Polsko nezavře důl Turów? Vyplácí se mu, i s pokutou

Podle pondělního rozhodnutí Soudního dvora EU má Polsko platit pokutu půl milionu eur denně za to, že nezastavilo těžbu na hnědouhelném dole Turów. Tato pokuta však není dostatečná, aby vedla k ekonomické nesmyslnosti těžby. Tím pádem nelze předpokládat, že na jejím základě Varšava těžbu v dole zastaví.  

Přečíst článek
důl Turów

Soud: Polsko bude platit půl milionu eur denně, dokud neukončí provoz dolu Turów

Polský hnědouhelný důl Turów na polsko-českých hranicích už nějakou dobu vzbuzuje vášně na všechny strany. Zejména potom, co Varšava neuposlechla jarního příkazu z Bruselu, aby práce v dole skončily. Soudní dvůr Evropské unie se sídlem v Lucemburku teď za neuposlechnutí Polsku vyměřil pokutu ve výši 500 tisíc eur za každý den provozu dolu.

Přečíst článek
vykopávky v oblasti Mes Ajnak, Afghánistán

Afghánistán je surovinovým Eldoradem. Bilionový byznys brzdí nestabilita

O Afghánistánu, který ovládlo islamistické hnutí Tálibán, se ví, že je vydatným zdrojem mědi, lithia, bauxitu, železné rudy, ropy, drahokamů a vzácných kovových prvků, které jsou žádané na světových trzích. Kvůli nestabilitě se je ale zatím nedaří moc těžit. Může se to změnit?

Přečíst článek
Baterie do elektromobilů v závodu Škoda Auto.

ČEZ řeší, jak naloží s lithiem. Jasno bude mít do dvou let

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku, uvedl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Přečíst článek
Těžba niklu v BHP Group

Nikl do baterií Tesly bude automobilka nakupovat od Australanů

Tesla se dohodla na dodávkách niklu do svých baterií s australským těžařem BHP Group. Akcie australské společnosti si v reakci na oznámení připsaly přes tři procenta.

Přečíst článek
Důl OKD

OKD loni prohloubila ztrátu na 2,5 miliardy. Těžbu omezil koronavirus

Těžební společnost OKD loni prohloubila ztrátu z předloňských 861 milionů na 2,437 miliardy korun. Objem výroby firmě meziročně klesl z 3,65 milionu na 2,37 milionu tun uhlí. Tržby spadly z 11,3 miliardy na 6,15 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Přečíst článek
Ropní princové se rozhádali, dopad na trh s ropu je nejistý.

Ropní vládci se rozhádali. Cena ropy letí vzhůru, v létě může stát barel i 90 dolarů

Diplomatický střet mezi Rijádem a Abú Zabí nabírá na síle, neshody mezi ropnými princi nechávají trhy v nejistotě. Už v minulém týdnu přitom jednání zástupců OPEC+ ve Vídni o navýšení těžebních limitů skončila nezdarem, na dnešní rozhovory pro jistotu vůbec nedošlo. Termín dalších jednání zatím není určený.

Přečíst článek
Firma dodává materiál pro stavbu dálnic

Staví se málo dálnic. Firmě Kámen a písek klesl zisk

Vláda slibovala, že se z krize proinvestuje. Vedení firmy dodávající materiál si stěžuje, že investice do infrastruktury tomuto prohlášení neodpovídají.

Přečíst článek
Reklama

News box

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
V Řecku ve středu stávkují námořníci na 🛳️🛳️🛳️trajektových linkách. Krátce před nedělními oslavami pravoslavných Velikonoc protest komplikuje cestování na ostrovy. Ve velkých městech, jako jsou Atény a Soluň, pak stávkují zaměstnanci veřejné dopravy, informuje agentura DPA.
Reklama
Reklama
Doporučujeme