Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

těžba - informace o tématu

Exxon Mobil koupí za 4,9 miliardy dolarů společnost Denbury

Exxon Mobil pokračuje v energetické transformaci, za miliardy dolarů koupí společnost Denbury

Americký ropný gigant Exxon Mobil Corp koupí za 4,9 miliardy dolarů (104 miliard korun) společnost Denbury, která se specializuje na používání oxidu uhličitého k těžbě ropy ze starých vrtů. Exxonu akvizice pomůže v jeho rodícím se podnikání v oblasti energetické transformace.

Přečíst článek

Ceny diamantů z loňského rekordu již klesly o 18 procent, roste zájem o ty syntetické

Přečíst článek
Verdikt po čtvrt století. Soud uznal vinným exmanažery Mostecké uhelné Koláčka i Klimeckého

AKTUALIZOVÁNO: Verdikt po čtvrt století. Soud poslal exmanažery MUS včetně Koláčka do vězení

Soud uznal Antonia Koláčka a Oldřicha Klimeckého vinnými v kauze ovládnutí a privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Bývalému manažerovi těžební firmy Antoniu Koláčkovi soud uložil 7,5 roku vězení a propadnutí několika set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele MUS Oldřicha Klimeckého potrestal šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Oba muži také dostali pětiletý zákaz působení ve vedení firem.

Přečíst článek
Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala 6. června 2023 v poušti Tarim hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země,

Čínská cesta do středu Země. Naftaři budou hledat suroviny 11 kilometrů pod povrchem

Po plánech dosáhnout vzdálený Měsíc se rozhodla Čína vydat do hlubin Země. Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala v poušti Tarim (na snímku) hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země, napsal deník The Guardian.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saúdové přiškrtí kohoutky, těžbu ropy omezí o milion barelů denně

Saúdská Arábie sníží o jeden milion barelů denně množství ropy, které posílá do světové ekonomiky. Po hodinách napjatého dohadování se rozhodla k jednostrannému kroku, od kterého si slibuje zvýšení cen. Další omezení těžby přichází poté, co dvě předchozí snížení produkce ze strany členů skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, nedokázala zvýšit ceny. Zbytek zemí se na zasedání ve Vídni dohodl na prodloužení dřívějších škrtů v dodávkách až do konce roku 2024.

Přečíst článek
Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Těžba plynu v Rusku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o deset procent na 180 miliard metrů krychlových. Produkce státního plynárenského podniku Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska sítí potrubí, klesla o 18 procent. Uvedl to ruský deník Kommersant.

Přečíst článek
Výroby v gigafactory VW

O těžbě lithia z Cínovce rozhodne ČEZ ještě letos

Společnost ČEZ chce letos rozhodnout o těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách. Uvedla to mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Surovina se využívá mimo jiné při výrobě baterií do elektroaut. Továrnu na baterie zamýšlí ČEZ postavit na místě bývalé hnědouhelné elektrárny v Prunéřově na Chomutovsku. ČEZ nyní oficiálně odstoupil od toho, že by na gigafactory čerpal peníze z fondu spravedlivé transformace. Řekla to krajská radní Iva Dvořáková (ODS).

Přečíst článek
Česká skupina Sev.en Global Investments, která patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače, koupila těžební práva k více než dvěma miliardám tun uhlí ve Spojených státech.

Tykačova firma koupila práva na těžbu dvou miliard tun uhlí ve Spojených státech

Česká skupina Sev.en Global Investments, která patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače, koupila těžební práva k více než dvěma miliardám tun uhlí ve Spojených státech. Náklady na nákup práv neuvedla. Kromě toho skupina chystá i další investice v zahraničí.

Přečíst článek

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Rusko navzdory sankcím zvyšuje svoji těžební aktivitu. Celková hloubka jeho ropných vrtů byla loni nejvyšší za uplynulé minimálně více než jedno desetiletí.

Přečíst článek
Rusko od března sníží těžbu ropy.

Ruská odveta za cenové stropy, v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Rusko sníží příští měsíc těžbu ropy o 500 tisíc barelů denně, což je zhruba o pět procent. Oznámil to ruský vicepremiér Alexandr Novak. Snížení těžby přichází poté, co západní státy zavedly embarga a cenové stropy na ruskou ropu a ropné produkty v reakci na loňský útok ruských sil na Ukrajinu. Ceny ropy na světovém trhu na Novakovo prohlášení zareagovaly růstem.

Přečíst článek
Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Ropný gigant Chevron loni zdvojnásobil zisk na rekordních 36,5 miliardy dolarů

Celoroční zisk americké ropné společnosti Chevron se loni více než zdvojnásobil na rekordních 36,5 miliardy dolarů (799 miliard korun). Zaostal ale za odhady kvůli odpisům aktiv a poklesu cen ropy a plynu. Uvedla firma.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Německá letecká společnost Lufthansa prodloužila  pozastavení svých letů do Teheránu a Bejrútu až konce tohoto měsíce, informovala dnes agentura AFP. Důvodem je napětí na Blízkém východě vyhrocené po sobotním útoku Íránu na Izrael. Ve středu oznámily největší kanadské aerolinky Air Canada, že do konce května prodlužují pozastavení letů do Tel Avivu, kam také až do října nebude létat britský EasyJet.
Výroba osobních aut v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně 📈 vzrostla o 11,5 procenta na rekordních 394 443 vozů. Produkce elektrických vozidel naopak klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na celkové tuzemské produkci automobilů se meziročně snížil z 11,7 procenta na 6,8 procenta, oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).
Reklama
Reklama
Doporučujeme