Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

technologie - informace o tématu

Je to tady. Federální obchodní komise v USA podala žalobu na Amazon

Federální obchodní komise v USA podala žalobu na Amazon. Připojilo se téměř dvacet států USA

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Komplikace pro Křetínského? Při prodeji části francouzské firmy Atos mělo dojít ke korupci

Přečíst článek

FOTOGALERIE: Čerstvě vytažené z krabice. Podívejte se, jak vypadá nový iPhone či uhlíkově neutrální hodinky Ultra 2

Přečíst článek
Apple iPad první generace podepsaný Stevem Jobsem míří do aukce

Jak Steve Jobs obdaroval zubaře. Unikátní a podepsaný iPad první generace míří do aukce

Přečíst článek
Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) signalizoval že schválí upravený plán softwarové společnosti Microsoft na převzetí videoherní firmy Activision Blizzard.

Světlo na konci tunelu. Britové naznačují, že umožní Microsoftu největší akvizici v oboru videoher

Tři čtvrtě roku od chvíle, kdy Microsoft oznámil záměr koupit videoherní firmu Activision Blizzard, tvůrce kultovní hry Call of Duty, se technologický gigant dočkal konečně pozitivní zprávy. Britský regulační úřad naznačil, že akvizici, která by se stala největší v herním oboru, po úpravě akvizičního plánu Microsoftu přece jen povolí.

Přečíst článek
22. září 2023 začal v Česku prodej nejnovějšího modelu iPhonů s číslem 15.

Jablíčkáři v Praze i Brně se dočkali. Začal prodej očekávaného nejnovějšího iPhonu 15

V Česku dnes začal prodej nejnovějšího modelu iPhonu s označením 15. Apple jej oficiálně představil teprve před deseti dny a na rozdíl od předchůdců má již univerzální konektor USB-C.

Přečíst článek
Microsoft zařadí do operačního systému Windows asistenta s umělou inteligencí.

Windows od Microsoftu dostanou asistenta s umělou inteligencí

Americká softwarová společnost Microsoft od příštího týdne zařadí do svého operačního sytému Windows asistenta s umělou inteligencí Copilot. Poprvé se objeví 26. září v bezplatné aktualizaci Windows 11, později bude k dispozici také ve prohlížeči Edge a softwarové sadě Microsoft 365, uvedla firma.

Přečíst článek
Skupina investorů má dost akcií na to, aby Toshibu stáhla po 74 letech z burzy.

Toshiba po letech neúspěchů opustí burzu. Její součástí byla od roku 1949

Skupina investorů vedená společností soukromého kapitálu Japan Industrial Partners (JIP) koupila 78,65 procent akcií Toshiby. Otevřela tak cestu k tomu, aby se akcie japonského průmyslového konglomerátu po 74 letech stáhly z akciového trhu. Podle dohody by k tomu mohlo dojít už koncem letošního roku. Firma to uvedla ve svém středečním sdělení.

Přečíst článek
Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Jedna z nejvíce probíraných části nové biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona je ta, v níž se nejbohatší muž planety chlubí tím, že zabránil použití jaderných zbraní Ruskem při jeho invazi na Ukrajinu. Jenže je to přesně naopak, napsal v komentáři pro deník The Guardian věhlasný politolog Timothy Snyder, autor knih o podstatě totality, včetně té komunistické v Česku a východní Evropě.

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Během posledního roku se pověst nejbohatšího muže světa Elona Muska proměnila z vizionáře na téměř až vyvrhela a asociála. Mnoho lidí si kladlo a klade otázku, co se mu asi tak honí v hlavě? Důkladnou odpověď poskytuje nová biografie nazvaná jednoduše Elon Musk z pera uznávaného literáta Waltera Isaacsona. A mnozí recenzenti se shodují na jednom: hlavním přínosem biografie je bádání nad tím, jak se může tak nevyzpytatelný, arogantní člověk s tlačítkem v duši s nápisem „režim: démon" stát úspěšným a jestli vůbec stojí za to lidstvu „nechat se spasit cvokem“.

Přečíst článek
Jeden z turnajů pořádaných v Saúdské Arábii Rainbow6

Videohry místo ropy. Jak jde o peníze, víra Saúdům nepřekáží

Islámští duchovní v Saúdské Arábii léta vedli válku proti videohrám a zakazovali populární tituly, protože podle nich propagovaly rouhání, násilí a lenost. Nyní Saúdská Arábie investuje 40 miliard dolarů do nabídky stát se světovým lídrem v odvětví videoher, které miluje mládež, ale zejména saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Google, ilustrační foto

Google jde tvrdě proti ChatGPT. Nabízí vlastní AI, která je pětkrát výkonnější

Americká internetová společnost Google poskytla malé skupině firem svůj nový model umělé inteligence (AI) nazvaný Gemini. S odvoláním na informované zdroje to uvedl server The Information. Google chce tímto nástrojem konkurovat modelu ChatGPT-4 společnosti OpenAI, kterou podporuje Microsoft.

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Britský návrhář čipů Arm stanovil cenu pro primární nabídku akcií (IPO) v New Yorku na 51 dolarů (1160 korun) za akcii, tedy na horním konci navrhovaného rozpětí. To oceňuje celou společnost na 54,5 miliardy dolarů (1,24 bilionu korun). Primární nabídka je největší v letošním roce, uvedla agentura Reuters. S akciemi firmy se na newyorské burze začalo obchodovat dnes.

Přečíst článek
Kandidát na tchajwanského prezidenta a zakladatel Foxconnu Terry Kou si pro případnou pozici viceprezidentky vybral herečku Tammy Lai známou ze seriálu Netflixu o prezidentských volbách Wave Makers.

Když to vyšlo Zelenskému, zkusí to i na Tchaj-wanu. Seriálová kandidátka zasáhne i do reálných prezidentských voleb

Tchajwanský miliardář a kandidát na prezidenta v nadcházejících volbách Terry Kou si jako případnou budoucí viceprezidentku vybral herečku Tammy Lai. Herečka se proslavila v seriálu Netflixu Wave Makers, v němž ztvárnila roli kandidátky na prezidentku. Série protkaná politickým dramatem na Tchaj-wanu vyvolala vlnu protestů hnutí MeToo, uvedl server BBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafáhu se za poslední dva týdny evakuovalo přibližně 950 000 Palestinců 🏃, zatímco její jednotky operují pouze ve východní části tohoto města na jihu Pásma Gazy při hranicích s Egyptem. Zhruba 300 000 až 400 000 civilistů ve městě zůstává.
Slovenský ústavní soud 👨‍⚖️ minulý týden přikázal tajné službě SIS zničit výsledky odposlechů v korupční kauze zvané Gorila. Tím, že tak SIS dosud neučinila, podle něj porušila základní práva majitele bytu, který před téměř dvaceti lety odposlouchávala.
Vedení energetické skupiny ⚡ ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.  Číst více
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. 🏡 Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region.
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu pokračovala v mírném poklesu ↘ třetí měsíc v řadě a dosáhla 3,82 procenta oproti 3,88 procenta v březnu. 
Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR 🛒 s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou.  Číst více
Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. 🛬 Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích. Číst více
Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů 👩‍⚕️, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty, uvedl prezident ČLK Milan Kubek. 
Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. ❌ Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Číst více
Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan oznámil, že požádal o vydání zatykačů na lídry palestinského radikálního hnutí Hamás a Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua. Podle něho nesou odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Pásmu Gazy a v Izraeli.
Reklama
Reklama
Doporučujeme