Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švýcarsko - informace o tématu

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek
Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle
video

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle

V těžkých dobách funguje švýcarský frank jako zlato, proto země nezažila tak vysokou inflaci, říká v dalším díle seriálu Jiný peníze česká manažerka působící ve Švýcarsku Kamila Horáčková.

Přečíst článek
Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden

Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden

Ani osobní schůzka amerického prezidenta Joea Bidena se šéfem Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v pondělí v noci zatím nepřinesla dohodu o navýšení dluhového stropu Spojených států, která by odvrátila hrozící platební neschopnost federální vlády. Po jednání v Bílém domě to podle agentur AP a Reuters uvedl McCarthy. Nenavýší-li Kongres limit pro zadlužení USA, mohla by platební neschopnost nastat už 1. června. A důsledky by pocítil celý svět, uvedla agentura AP.

Přečíst článek
Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Na švýcarský úřad Finma, který vykonává dohled nad finančním sektorem, už přišly stovky žalob kvůli způsobu, jakým švýcarský stát zachránil banku Credit Suisse. Spor se vede zejména o dluhopisy AT1, které nechal úřad v záchranném procesu ocenit na nulu, čímž smazal jejich úhrnnou hodnotu zhruba 17 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Celkem už se náhrady soudní cestou dožadují držitelé více než třetiny těchto dluhopisů.

Přečíst článek
Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na spory kvůli převzetí Credit Suisse

Bance UBS prudce klesl zisk, hlásí ale rekordní příliv aktiv. A šetří na soudní spory

Největší švýcarské bance UBS klesl v prvním čtvrtletí zisk o 52 procent zhruba na miliardu dolarů (asi 21,2 miliardy korun). Finanční ústav se nyní připravuje na převzetí svého rivala Credit Suisse, který se dostal do problémů. UBS si odložila stranou 665 milionů dolarů na soudní spory spojené s rolí banky při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí, uvedla firma.

Přečíst článek
Blýskání na lepší časy. Credit Suisse se v prvním čtvrtletí přehoupla do zisku

Blýskání na lepší časy. Credit Suisse se v prvním čtvrtletí přehoupla do zisku

Švýcarská banka Credit Suisse, kterou kvůli vážným problémům převezme větší domácí konkurent UBS, vykázala v prvním čtvrtletí díky mimořádným opatřením souvisejícím se záchranným plánem čistý zisk 12,4 miliardy švýcarských franků (zhruba 300 miliard korun) po ztrátě 1,4 miliardy švýcarských franků před rokem. Zaznamenala však odliv aktiv v hodnotě přes 61 miliard švýcarských franků, vyplývá z informací banky.

Přečíst článek
Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Vedení UBS se snaží uklidnit akcionáře ohledně převzetí rivala Credit Suisse Vedení největší švýcarské banky UBS se na valné hromadě snaží uklidnit akcionáře po narychlo dohodnutém převzetí konkurenční banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Dohodu prosadila švýcarská vláda, za svého rivala zaplatí UBS tři miliardy švýcarských franků (zhruba 71 miliard korun). Akcionáři teď chtějí znát podrobnosti a plány vedení. Spojení obou bank budí právní i veřejné pochybnosti.

Přečíst článek
Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse.

Zklamali jsme, omlouvám se, řekl šéf Credit Suisse rozčarovaným akcionářům

Předseda správní rady švýcarské banky Credit Suisse Axel Lehmann se na úterní valné hromadě omluvil akcionářům za znehodnocení jejich majetku. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Druhou největší banku ve Švýcarsku, která se dostala do potíží, musel v březnu na naléhání švýcarské vlády za tři miliardy švýcarských franků (téměř 71 miliard korun) převzít její větší rival UBS.

Přečíst článek
Credit Suisse

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank, píše list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Čtyři bankéři, kteří pomáhali blízkému příteli ruského prezidenta Vladimira Putina převádět miliony franků přes švýcarské bankovní účty, byli odsouzeni za nedostatečnou obezřetnost při finančních transakcích. Okresní soud v Curychu uložil bývalému šéfovi banky a třem zaměstnancům podmíněné pokuty. Rozsudek zatím není pravomocný, uvedly agentury.

Přečíst článek
Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

CNBC: Credit Suisse stále pomáhá boháčům unikat před berňákem

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme