Inflační tlaky ve výrobě zůstávají víceméně utlumené. Prozatím
Ceny průmyslových výrobců v Česku v červenci zrychlily meziroční růst z červnového jednoho procenta na 1,7 procenta, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. V zemědělství naproti tomu zpomalily pokles, když se snížily o 3,7 procenta. Ceny zemědělské produkce klesají už 15 měsíců v řadě.
Výrobní ceny v průmyslu rostly v červenci o 0,6 procenta meziměsíčně a meziroční růst tak zrychlil z jednoho procenta na 1,7 procenta. Je to o něco výrazněji, než předpokládala letní prognóza ČNB (1,1 procenta).
Důvodem lehkého nárůstu dynamiky výrobních cen v průmyslu je mírnější pokles cen v energeticky náročných sektorech, shodují se analytici. „V některých (například chemický průmysl) výrobní ceny meziročně opět začínají růst. Současně nehledě na slabší poptávku nijak výrazně nezvolňuje výrobní inflace v páteřních odvětvích českého průmyslu - ve strojírenství nebo v automotivu. V dalším průběhu roku očekáváme pokračující lehké zesilování výrobních tlaků do rozmezí 2 až 3procenta,“ okomentoval čerstvá data statistiků hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.
V zemědělství ceny na červencových 3,7 procenta zpomalily meziroční pokles z červnových 7,5 procenta. V posledních měsících přestaly klesat ceny zejména v živočišné výrobě. „Pokles cen zpomalil, avšak pořád je dostatečný na to, aby ceny některých potravin v obchodech mohly jít ještě dolů,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.
V rostlinné výrobě ceny klesly o 7,4 procenta, v živočišné byly vyšší o 0,7 procenta, uvedli statistici.
Ve stavebnictví růst cen zpomaluje, i když zatím jen velmi mírně. Červencový odhadovaný meziroční růst cen stavebních prací o 1,8 procenta následoval po zvýšení o 1,9 procenta v červnu. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v červenci meziročně nižší o desetinu procenta.
Červencové ceny v průmyslu sice překvapily směrem nahoru, důvod k panice to ovšem není, uvedl analytik Cyrrusu Vít Hradil. Jednorázové výkyvy oběma směry jsou v tomto oboru standardem. V aktuálních datech Hradil nenachází žádné rizikové signály pro vývoj spotřebitelské inflace, která tak podle něj i v blízké budoucnosti zůstane pod kontrolou.
Dnešní čísla tak pro centrální banku vyznívají ve směru proinflačních rizik, a budou tak podporovat dosavadní rétoriku už pouze velmi opatrného snižování sazeb po čtvrt procentních bodech, uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Finanční trhy včetně kurzu koruny na data o cenách výrobců podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče nijak zvlášť viditelně nereagovaly.
Červencová inflace je opět nad cílem ČNB. V červenci zrychlila na 2,2 procenta, zmírnilo totiž zlevňování potravin. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).Inflace v červenci zrychlila na 2,2 procenta
Money
Polovodičové čipy dnes najdete ve všech klíčových odvětvích a Česko jako průmyslová země se musí novým trendům přizpůsobovat, řekl v rozhovoru pro Export.cz první náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák. Upozornil, že chystaná investice největšího světového výrobce čipů, tchajwanské TSMC, v Drážďanech je šancí pro uplatnění českých firem a výzkumníků.Jiří Kozák: Exportní závislost na Německu je nezdravá. Firmám ukazujeme, že jsou i jiné trhy
Leaders
Ceny potravin rostou. Kdo za to může? Nejčastěji padá obvinění na tři aktéry produkce. Jsou jimi zemědělci, potravináři a obchodní řetězce. Jak funguje tento cyklus i samotná cenotvorba? Odpovědi ohledně zdražování potravin přibližuje ekonom z Trinity Bank Lukáš Kovanda v pořadu Ekonomie polopatě, který pro Newstream připravuje tým mladých autorů z FreshStart.cz.Ekonomie polopatě s Lukášem Kovandou: Kdo Čechům zdražuje potraviny
Money
Magazín newstream CLUB
Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh.
V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.
Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.
Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí.
K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.