Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

statistiky - informace o tématu

peníze, ilustrační foto

Inflace v tuzemsku požírá mzdu, příští rok tak bude nejhůře za skoro deset let

Vývoj průměrné mzdy v ČR, který sleduje Český statistický úřad, v letošním třetím čtvrtletí potvrzuje, že Češi si musejí „nechat zajít chuť“ na rapidní nárůst reálných výdělků v pásmu tří až více než šesti procent, na nějž byli čtvrtletí co čtvrtletí zvyklí před pandemií.

Přečíst článek
V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu o 8,1 procenta

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Trh práce se přehřívá. Politici jásají, zaměstnavatelé si zoufají

Přečíst článek

Průmysl si v červenci připsal další dvě procenta. Stavební výrobu brzdí růst cen

Přečíst článek
Natáčení, ilustrační foto

Filmy se v Česku točí dál. Za propadem trhu stojí zejména omezení reklam

Data Asociace producentů v audiovizi ukazují, že se během pandemie objem peněz utracených filmaři v Česku propadl zhruba o pětinu. Nejvíc se omezilo natáčení reklam, a to téměř o polovinu.

Přečíst článek
Ohýbání kovu, ilustrační foto

Česká ekonomika meziročně vzrostla o 7,8 procenta. Zklamání, říkají analytici

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 0,6 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Důvěra v ekonomiku klesla. Průmysl trápí chybějící díly, spotřebitele inflace

Důvěra v českou ekonomiku v červenci po třech měsících růstu otočila. Proti červnu se snížila o 4,3 bodu na 99,7 bodu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Pokles byl vyvolán nedostatkem a zdražováním materiálů a zařízení v průmyslu.

Přečíst článek
Čínský export, ilustrační foto

Čínská ekonomika vzrostla o 7,9 procenta, dynamika růstu zpomaluje

Tempo růstu HDP Číny ve druhém čtvrtletí zvolnilo. Druhá největší světová ekonomika meziročně vzrostla o 7,9 procenta, je to méně, než odhadovali analytici.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Inflace v červnu jen kosmeticky poklesla. Ve zbytku roku ještě zrychlí

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta, tempo růstu ve srovnání s květnem tak zpomalilo o 0,1 procentního bodu. Největší vliv na zdražování měly ceny aut a pohonných hmot, uvedl ČSÚ.

Přečíst článek
Stavební dělníci, ilustrační foto

Stavební výroba poprvé od koronakrize vzrostla. Průmysl svírá nedostatek dílů

Stavební produkce zaznamenala v květnu meziroční růst poprvé od začátku pandemie. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Průmyslovou výrobu trápí nedostatek dílů.

Přečíst článek
Pietní akt za oběti pandemie koronaviru se na nádvoří Pražského hradu.

Nejtragičtější statistika v historii Česka. V prvním čtvrtletí zemřelo 47 tisíc lidí

V letošním prvním čtvrtletí zemřelo v Česku 46 437 lidí, meziročně o 54 procent více. Podle statistiků z ČSÚ tak jde o vůbec nejtragičtější čtvrtletí od vzniku samostatné ČR. Smutná čísla jsou potvrzením toho, že Česko z epidemiologického hlediska nezvládlo nejen podzimní, ale ani zimní vlnu pandemie covid-19.

Přečíst článek
Baterie do elektromobilů v závodu Škoda Auto.

Zpřesněný odhad ČSÚ: Ekonomika padla v prvním čtvrtletí o 2,1 procenta

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 2,1 procenta, mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Uvádí to zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ), který se shoduje s odhadem statistiků z konce dubna. Na meziročním vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se podle ČSÚ negativně podepsal mimo jiné propad spotřebních výdajů domácností.

Přečíst článek
úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad

Maláčová: Vypnutí Antiviru bylo správné. Ekonomika ožívá, nezaměstnanost klesá

Přes rok trvající pandemie se na nezaměstnanosti v Česku zásadně nepodepisuje. Podíl nezaměstnaných v Česku v květnu klesl na 3,9 procenta z dubnových 4,1 procenta. Meziročně byla nezaměstnanost o tři desetiny procentního bodu vyšší. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Přečíst článek
Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Stavební výrobě se nedaří nastartovat růst, může za to i chladný duben

Stavební výrobě v Česku se stále nedaří nastartovat růst. V dubnu meziročně klesla o 3,9 procenta. Poklesla i meziměsíčně, a to o 1,3 procenta. Za dubnovým snížením stejně jako v předchozích měsících stály pozemní stavby, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně  nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.
Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si dnes u 👨‍⚖️ soudu na newyorském Manhattanu vyslechne výši trestu v případě mnohamiliardové zpronevěry. Za mřížemi by v krajním případě mohl strávit příštích 50 let. 
Ve věku 8️⃣2️⃣ let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v kampani Ala Gorea z roku 2000 a vlivná, byť kontroverzní osoba v rámci Demokratické strany. Agentury o tom informují s odvoláním na prohlášení rodiny, podle něhož Lieberman zemřel ve středu v New Yorku následkem komplikací po pádu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme