Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sběratelství - informace o tématu

Vzácný pětidukát Leopolda I. z roku 1675 měl vyvolávací cenu 4,7 milionu a nový majitel si jej na aukci 21. dubna 2023 odnesl za 7,332 milionu Kč včetně aukční přirážky.

Záhadný pětihaléř za milion a půl, starý dukát za sedm milionů. Sběratelé se činili

Na výroční aukci mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických předmětů, která se konala od 21. dubna, se vydražily položky za 105 milionů korun. Před rokem se na aukci vydražila numismatika za 154 milionů korun. Hitem letošní aukce byl pětihalíř z roku 1924. Akci pořádal aukční dům s numismatikou Macho & Chlapovič.

Přečíst článek

Do aukce jde Kokoschka za 200 milionů. Trh je na to připraven, míní odborníci

Přečíst článek
Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Přečíst článek
František Kupka: Bílý kůň

Nejočekávanější aukce roku je tu. Nabídne třicítku milionových obrazů

Podzimní aukce Galerie Kodl je tradičně nejočekávanější událostí českého aukčního roku. A letošní nabídka dražby, která se uskuteční již tuto neděli, to opět potvrzuje. Nabídne hned třicítku děl s vyvolávací cenou milion korun a víc. Největší očekávání přitom jsou spojena s obrazem Bílý kůň, který František Kupka vytvořil na základě svých zážitků z Bretagne.

Přečíst článek
Veletrh Sběratel startuje

Odstartoval vánoční veletrh Sběratel. Připomene královnu Alžbětu II. i Mekyho Žbirku

Veletrh ukáže vůbec poprvé v České republice kompletní aršík irských poštovních známek z roku 2002 věnovaný irským legendám populární hudby jako jsou třeba U2 nebo Phil Lynott. Známky mají však jinou nominální hodnotu, než byla později použita pro běžnou produkci. Aršík vznikl pouze pro potřeby odsouhlasení finální podoby se slavnými umělci a měl být zničen. To se ale nestalo a dnes má hodnotu tisíců liber.

Přečíst článek
FreshStart: 3Kurátorky
video

FreshStart: Mladé kurátorky dokazují, že v umění lze podnikat

Diana Kněžínková, Kristýna Hájková a Alžběta Horáčková jsou tři kamarádky, co milují umění. Seznámily se při studiu kurátorství a založily společnost 3Kurátorky. Kurátorství pocházející z latinského slova curare znamená pečovat. „Řekla bych, že se česká společnost začala o současné umění zajímat v posledních pěti až deseti letech, díky designu,“ říká Diana Kněžínková.

Přečíst článek
Eiffelova věž z Lega

Rekordní Lego. Eiffelova věž vysoká metr a půl míří na pulty

Lego je oblíbené mezi sběrateli. V Česku do něj investuje například miliardář Michal Šnobr. Na Kladně je zároveň jedna u největších továren Lega na světě.

Přečíst článek
William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz: Kryptoměny máme na záchranu uměleckých děl. Teď přijde na řadu Dvořákův rodný dům

Hvězdy kryptoměn a umělecké scény se po roce opět sejdou v Praze. V Lobkowiczkém paláci se uskuteční druhý ročník konference NFCastle, za kterou stojí zástupce nejmladší generace šlechtického rodu Lobkowiczů William Rudolf. Ten patří k velkým popularizátorům krypta a NFT v Evropě a snaží se jich využívat pro podporu bohaté umělecké sbírky svého rodu. „Letošní ročník bude věnován mimo jiné Antonínu Dvořákovi. Chceme ukázat, že jeho osobnost a dílo může inspirovat i digitální umělce a prodej jejich děl zase může pomoci rekonstruovat jeho rodný dům v Nelahozevsi,“ vysvětluje William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Mladý Elon Musk

Jak se stát milionářkou snadno a rychle. Muskova expřítelkyně prodala společné fotky

Například fotografie ze školní slavnosti se na aukci memorabilií spojených s Elonem Muskem prodala za 41 tisíc dolarů, tedy více než za milion korun. Jennifer Gwynneová, která věci prodávala, chce výtěžek použít na vzdělání svého syna.

Přečíst článek
Justin Mortimer: Guru IV, 2022

Justin Mortimer portrétoval královnu Alžbětu II. i Bowieho. Jeho dílo je nyní v Praze

DSC Gallery představuje výstavu britského autora Justina Mortimera, který je znám pro svojí malířskou tvorbu, která reflektuje figurativní svět v aktuálním neklidném stavu. Výstava startuje 14. září a v galerii sídlící v Dlouhé ulici ji můžete navštívit do 12. října.

Přečíst článek
Kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato

Tomoko Sato: Svět Muchu dlouho obdivoval, ale vůbec jej nechápal. Naše výstava to mění

Komplexní pohled na osobnost a dílo Alfonse Muchy nabízí aktuální výstava Mucha, rodinná sbírka ve Valdštejnské jízdárně. Vedle vnuka Alfonse Muchy Johna a architektky Evy Jiřičné za mimořádnou výstavou stojí kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato. „Mucha je umělcem, kterého musíte číst. Ne se na jeho dílo jen tak koukat a prohlašovat, jak je krásné. Vždy tam najdete spousty symbolů, myšlenek, sdělení,“ vysvětluje kurátorka, která slávu Alfonse Muchy šíří po celém světě.

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Většina sběratelů umění v Česku nakupuje přes online aukce, ale hlavní je pro ně emocionální hodnota obrazu. Po pěti letech a více svého sběratelství nakoupili většinou několik desítek děl, přičemž vede malba a současné umění. A nejde přitom až o tak závratné částky, jak by se mohlo podle výsledků velkých aukcí zdát – za jedno dílo utratí většinou do 50 tisíc korun. Tak by se v kostce daly shrnout výsledky nejnovější studie serveru o umění Artplus.cz a J&T Banky mezi více než osmi stovkami sběratelů a odborníků.

Přečíst článek
Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme