Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

realitní trh - informace o tématu

Southbank - pozemek pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta přivede do Bratislavy další světové architekty. Pro svůj Southbank už má vítěze. Projekt odtajní za měsíc

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže, kterou vyhlásila Penta Real Estate pro svůj pozemek Southbank na břehu Dunaje v Bratislavě, se stal norsko-britsko-slovenský tým špičkových architektů. Jejich návrh hodlá developer odtajnit až za měsíc, 31. března. Už teď to ale odborníci hodnotí jako výhru i pro Bratislavu.

Přečíst článek
YIT v loňském roce zkolaudoval projekt Parvi Cibulka v pražských Košířích, který vznikl revitalizací bývalé továrny Meopta na bydlení loftového typu se 150 byty.

Dvě kolaudace, dvě hrubé stavby, dva nové projekty. Developer YIT loni v Česku utržil přes dvě miliardy

Přečíst článek

Euroúvěry jsou čím dál víc v kurzu. Co to dělá s českým realitním trhem?

Přečíst článek
Tereza Kouklová  se věnuje financování developerských projektů.

Na trh se dostávají i exkluzivní nemovitosti v Praze 1. Kupující ale čekají na další propad cen, říká odbornice

Přečíst článek
Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 v mezikvartálním srovnání poprvé od začátku roku 2013 klesly, a to v průměru o 0,7 procenta. Trh s nemovitostmi pokračoval v poklesu. Jak u bytů, tak u rodinných domů se poptávka dále mírně snížila. Pouze u pozemků zůstala stabilní, stejně jako růst cen. Vyplývá to z HB Indexu, který poskytla Hypoteční banka, jež patří do skupiny ČSOB.

Přečíst článek
Čtvrť Emila Kolbena

Absolutním vítězem Realitní projekt roku se stala čtvrt Emila Kolbena

Tři pražské realizace si odnesly ceny pro loňské nejlepší rezidenční developerské projekty. Absolutním vítězem 12. ročníků soutěže Realitní projekt roku stala u odborné poroty druhá etapa čtvrti Emila Kolbena od firmy Skanska Residential, u architektů uspěl projekt Hagibor od Crestyl Real Estate a u veřejnosti vyhrála první etapa rezidence Nuselský pivovar připravovaná společností Penta Real Estate. Výsledky ankety má k dispozici.

Přečíst článek
Hudba budoucnosti, takhle má vypadat areál Světovaru po rekonstrukci.

Stovky bytů, další technologický park. Areál Světovaru se mění

Plzeň chce co nejdříve dokončit obnovu areálu bývalých kasáren a pivovaru Světovar, areál je na pěti hektarech. Plánuje tam stovky bytů, další technologický park a parkovací dům. Náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti) řekl, že ve středu tam začal fungovat technologický park TechTower I za 780 milionů Kč a na polovinu března tam chystá městský dopravní podnik zprovoznění tramvajové vozovny za 1,7 miliardy.

Přečíst článek
Inzerát na kancelářské budově AFI City.

Krize na obzoru, ale zájem o kanceláře je enormní

V Praze loni stoupla hrubá realizovaná poptávka po kancelářských plochách o 43 procent. Vyplývá to z údajů sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum (PRF) za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Analýza ukazuje, že plocha nových pronájmů, prodloužených stávajících smluv a podnájmů dosáhla 551 500 metrů čtverečních, nejvyšší nájemné vzrostlo o desetinu.

Přečíst článek
Siko poprvé ve své historii vykázalo ztrátu

Siko už tuší krizi. Očekává první ztrátu v historii firmy. A ne malou

Firma Siko, největší český prodejce koupelnového vybavení, čeká letos ztrátu 50 až 100 milionů korun. Bude to poprvé ztráta ve třicetileté historii firmy. Loni zisk podle předběžných výsledků klesl z rekordních 140 milionů na 40 milionů. Na Siko dopadá plošný růst nákladů a zpomalující výstavba v Česku.

Přečíst článek
Investice do komerčních realit v Česku loni dosáhly 2,03 miliardy eur (v přepočtu 48,7 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o osm procent.

Investice do komerčních realit loni stouply o osm procent, letos to taková sláva nebude

Investice do komerčních realit v Česku loni dosáhly 2,03 miliardy eur (v přepočtu 48,7 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o osm procent. Při vyloučení transferů v rámci majetkové skupiny vlastníka a předprodejů dosáhl objem investic 1,67 miliardy eur (40 miliard Kč), meziročně o šest procent méně. Z 51 procent se jednalo o domácí kapitál a největší podíl měly na investicích maloobchodní nemovitosti s 30 procenty. Vyplývá to z údajů realitní poradenské společnosti Knight Frank.

Přečíst článek
Antilia Tower, Mumbai, Indie

Fotogalerie: Nejdražší domy na světě? Královská sídla i mrakodrap se třemi heliporty

Hned tři z desíti nejdražších domů světa roku 2022 najdete podle realitních expertů v Londýně. Další pak v New Yorku, Bombaji nebo na Azurovém pobřeží. Všechny je spojuje opulentnost. Podívejte se.

Přečíst článek
Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

Podcast: Nárokovat si vlastnické bydlení je stejné jako si nárokovat Ferrari, říká ekonom

Spadnou letos hypoteční sazby? Vrátí se ještě někdy k úrovni pod dvěma procenty? Nejenom o tom, ale i o dalších výzvách realitního trhu v roce 2023 jsme si povídali v prvním letošním podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou. Nový díl podcastového seriálu byznysového serveru newstream.cz vyjde v úterý.

Přečíst článek
Vstup do domu stráží okřídlení lvi.

Andělský hrad na prodej. Luxus s historií za 340 milionů korun

Třicet let starý dům jen dva měsíce čekal na vážného zájemce. Na nemovitostním trhu v Kalifornii se začínají rozevírat nůžky: zatímco luxusní segment roste, protože domů je nedostatek, průměrné nemovitosti již zlevňují.

Přečíst článek

Sleva 15 procent. Drama na švédském realitním trhu vrhá Seveřany do krize

Ceny nemovitostí ve Švédsku z dosavadního vrcholu, na kterém byly začátkem roku, klesly o 15 procent. Pokles realitního trhu v největší severské ekonomice tak ještě může prohloubit začínající hospodářský propad, uvedla dnes agentura Bloomberg. Největší riziko představují komerční nemovitosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Polsko investuje zhruba 58 miliard korun do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
Dělníci na pražské Národní třídě vyzdvihli jeřáby první ze dvou pohyblivých plastik a umisťují ji na fasádu obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire, je výtvarník David Černý. Jak dlouho umístění soch potrvá, zatím není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialové Rozšafné lidé uvidí umělecká díla od neděle 19. května. Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy a na místě jsou jeřáby a další technika.
Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Reklama
Reklama
Doporučujeme