Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve třetí přímo volbě prezident lidé zvolili Petra Pavla

Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku.

Přečíst článek
Na Tchaj-wanu se konají prezidentské volby, určí vztahy s Čínou na další roky

Tchajwanci volí nového prezidenta. Jsme připraveni potlačit snahy o nezávislost země, zní z Číny

Přečíst článek

Další konkurence pro Putina. Do prezidentských voleb v Rusku se přihlásili noví kandidáti

Přečíst článek

Karel Pučelík: „Bojujeme o duši Ameriky.“ Biden startuje protitrumpovskou kampaň

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bojuje v Coloradu. Kvůli diskvalifikaci z tamních primárek se obrátil na nejvyšší soud

Republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump se obrátil na nejvyšší soud ve Washingtonu, aby rozhodl ve věci jeho diskvalifikace z primárek ve státě Colorado, informují agentury. O tom, že bývalý prezident není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl nejvyšší soud Colorada před Vánoci. Odvolal se při tom na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpovu podílu na násilnostech u Kapitolu 6. ledna 2021.

Přečíst článek

Colorado vyřadilo Trumpa z klání o Bílý dům

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl v noci na dnešek nejvyšší soud státu Colorado a exšéfa Bílého domu diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Exprezidentovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bez konkurence. Jeho preference mezi republikány stále rostou

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa by jako nominanta Republikánské strany v primárkách v prosinci podpořilo 61 procent lidí, kteří se označili za republikány. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos a agentury Reuters. Další straničtí uchazeči o americké prezidentské volby jsou daleko za Trumpem, floridský guvernér Ron DeSantis i bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová mají v průzkumu shodně 11 procent.

Přečíst článek

Drogy, eskort a neplacení daní. Zhýralý život Bidena juniora ohrožuje kandidaturu jeho otce

Syn amerického prezidenta Joea Bidena čelí několika dalším obviněním. Informuje o tom dnes agentura Reuters, podle níž se týkají daňových deliktů, především nezaplacení nejméně 1,4 milionu dolarů (31,6 milionu korun) na daních. Problémy třiapadesátiletého Huntera Bidena, který je prvním stíhaným potomkem úřadujícího amerického prezidenta, by se podle médií mohly stát důležitým předmětem prezidentské kampaně v příštím roce, v níž se Biden senior bude ucházet o znovuzvolení.

Přečíst článek
Poslední šance? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Karel Pučelík: Poslední šance k odstranění Trumpa? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Republikánští odpůrci Donalda Trumpa zkouší svůj patrně poslední tah, jak exprezidentovi zabránit k získání nominace. Bývalé guvernérce Nikki Haleyové vyslovují podporu a posílají peníze, i když šance nemá příliš velké.

Přečíst článek
Zakladatel firmy Foxconn Terry Kou vzdal boj o prezidentské křeslo na Tchaj-wanu

Zakladatel Foxconnu Kou vzdal boj o prezidentské křeslo na Tchaj-wanu

Tchajwanský miliardář Terry Kou (v anglickém přepisu Gou) odstoupil z boje o prezidentské křeslo. Zakladatel firmy Foxconn, která se řadí mezi hlavní dodavatele společnosti Apple, ohlásil kandidaturu v srpnu jako nezávislý uchazeč. Uvedl tehdy, že chce sjednotit opozici a zajistit, aby se ostrov nestal „příští Ukrajinou“. Vládnoucí Demokratickou pokrokovou stranu (DPP) přitom obvinil, že Tchaj-wan přivedla na pokraj války svým nepřátelstvím vůči Číně, jež ostrov považuje za svou provincii, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Michal Fanta, HZS ČR / Požáry Řecko

Czech Press Photo 2023 zná nominace. Prohlédněte si fotografie

Soutěž Czech Press Photo zveřejnila nominace na nejlepší snímky za rok 2023. Letošnímu ročníku jako téma dominují prezidentské volby a válka na Ukrajině. Vítězové budou oznámeni 31. ledna v Národním muzeu, následně se oceněné i nominované snímky představí veřejnosti na výstavě.

Přečíst článek
Zničí Trump světový ekonomický systém?

Karel Pučelík: Zničí Trump světový ekonomický systém?

Donald Trump a jeho tým by byli na případné druhé prezidentské období mnohem lépe připraveni, což ale nevěstí nic dobrého. Například ekonomické ochranářství může uštědřit tvrdou ránu ekonomice doma i v zahraničí.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump kupí chyby, které ho mohou oslabit v boji o Bílý dům. Orbána představil jako lídra Turecka

Nejdříve zaměnil Hillary Clintonovou s Barackem Obamou. Pak prohlásil, že maďarský premiér Viktor Orbán je lídrem Turecka. V neděli zase špatně uvedl název města, ve kterém vystupoval. Americký exprezident Donald Trump má za sebou sérii chybných a kuriózních výroků, které mohou představovat problém pro jeho strategii v boji o návrat do Bílého domu, upozornil deník The New York Times.

Přečíst článek
Argentinský ekonom a politik Javier Milei

Karel Pučelík: Argentinská volba mezi „šílencem“ a starými pořádky

Argentinci si v prvním kole nového prezidenta nevybrali. Nyní je čeká nezáviděníhodné dilema. Dotáhne radikál, který se nebrání legalizaci obchodu s tělesnými orgány, až do funkce hlavy státu? Nebo budou pokračovat už tolikrát zdiskreditovaní perónisté?

Přečíst článek
Reklama

News box

Tornáda🌪️🌪️🌪️ jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno až tři tornáda ročně. V posledních dvou letech po silném tornádu na jižní Moravě bylo odhaleno tornád více, ale spíše než klimatická změna mají na počet zaznamenaných tornád vliv média, uvedl meteorolog Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Meteorologové se dle něj díky tomu v posledních dvou letech rychle dozvěděli i o těch nejslabších tornádech, které se v Česku vyskytly.
Průměrná výše výkupného, které firmy zaplatily 🖥️🖥️🖥️hackerům za odblokování svých počítačových systémů, se za poslední rok zvýšila pětkrát na dva miliony dolarů, tedy asi 47 milionů korun. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů na obnovu systémů. Ty bez započítání výkupného dosáhly 2,73 milionu dolarů, což je nárůst téměř o milion dolarů. Vyplývá to z globálního průzkumu bezpečnostní firmy Sophos mezi 5000 vedoucími pracovníky v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT, který byl proveden mezi lednem a březnem letošního roku.
Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny a proměnily rozlehlý písečný pás v obrovský taneční parket. Město odhadlo, že 65letou popovou hvězdu si přišlo poslechnout 1,6 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Brazilský koncert uzavřel turné Celebration, které královna popu odstartovala loni v říjnu v Londýně.
Madonna
Madonna profimedia.cz
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) není ❌❌❌proti výstavbě dostupného nájemního bydlení na zemědělské půdě, stavět by na ní ale měly obce, nikoli soukromí developeři. Hladík to uvedl v rozhovoru s ČTK. Vládní novelu omezující výstavbu na nejkvalitnější zemědělské půdě v pátek schválila Sněmovna. Právnické osoby, tedy právě soukromí developeři, mohou za určitých podmínek na stavbu dostupného bydlení získat i státní dotaci.
Dělníkům při stavbě metra D v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou zbývá prorazit desítky metrů tunelu spojujícího trasu D s linkou C a odstavný tunel. V jedné části pak ještě dokončují ražbu tunelu do jeho finální velikosti. Ražby pak budou pokračovat rovněž ve stanicích. Nyní stavbaři pracují na izolacích v takzvaném sekundárním ostění již vyražených objektů metra D. Hotová je stavební jáma pro budování přestupu mezi obchodním centrem a stanicí Pankrác D.  Provoz pražského metra začal před 50 lety.
Snižování úrokových sazeb ČNB zohledňují banky ve svých spořicích produktech. Řada z nich opět snížila základní sazby či upravila podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazba na spořicím účtu ale stále jen lehce převyšuje šest procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Česká národní banka ve čtvrtek opět snížila sazby o půl bodu na 5,25 procenta. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme