Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve třetí přímo volbě prezident lidé zvolili Petra Pavla

Nový finský prezident Alexander Stubb

Finové si zvolili nového prezidenta. Ten je pro úzkou spolupráci s NATO

Novým finským prezidentem se stane bývalý premiér Alexander Stubb. Jeho soupeř, někdejší ministr zahraničí Pekka Haavisto, ve druhém kole prezidentských voleb uznal porážku. Podle konečných výsledků získal Stubb 51,6 procenta hlasů, zatímco Haavisto obdržel 48,4 procenta hlasů. Volební účast činila 70,7 procenta, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden vyvrací problémy s pamětí. Jsem nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu, tvrdí

Přečíst článek

Karel Pučelík: Trump vybírá spolukandidáta. O místo viceprezidenta se může ucházet jen jeho oddaný následovník

Přečíst článek
Ruský politik Boris Naděždin

Naděždin vyráží do boje proti Putinovi. Pro nás není soupeřem, zní z Kremlu

Ruský politik Boris Naděždin, vystupující jako odpůrce války proti Ukrajině, shromáždil 150 tisíc podpisů, které mu mají umožnit kandidaturu v ruských prezidentských volbách. Uvedl to server Meduza s odvoláním na web Naděždinovy kampaně.

Přečíst článek
Americký exprezident Donald Trump

V souboji, který většina Američanů nechce, by Trump nad Bidenem zvítězil, uvedl průzkum

Americký exprezident Donald Trump by podle aktuálních průzkumů zvítězil v očekávaném souboji o Bílý dům s nynější hlavou státu Joem Bidenem. Jeho současnou převahu potvrzuje nová sondáž společnosti Ipsos pro agenturu Reuters, podle níž by pro republikána hlasovalo 40 procent voličů, zatímco pro demokrata Bidena 34 procent.

Přečíst článek
Donald Trump zvítězil v primárkách v New Hampshire

Karel Pučelík: Trump vítězství oslavil stylem mafiánského bosse, Biden symbolicky vyhrál i bez kampaně

Republikánské primárky v New Hampshire vyhrál Donald Trump, který se následně opřel do své jediné konkurentky Nikky Haleyové. Mezi demokraty uspěl Joe Biden, i když v podivných a bezvýznamných volbách o hlasy oficiálně vůbec nestál. Rýsuje se tak repríza posledního prezidentského duelu.

Přečíst článek
Donald Trump v Bruselu

Lukáš Kovanda: Euro naši bezpečnost nezvýší, důležitější jsou vztahy s Trumpem

Pro českou bezpečnost mohou být brzy zásadní dvě věci: dobré vztahy s Trumpem a plnění závazků vůči NATO, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Trump zvítězil v republikánských primárkách v New Hampshire

Trump zvítězil v republikánských primárkách v New Hampshire

Bývalý americký prezident Donald Trump podle očekávání zvítězil v úterních republikánských primárkách ve státě New Hampshire a přiblížil se tak stranické nominaci do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech. Na základě svých odhadů to dnes uvedla agentura AP.

Přečíst článek
Předseda slovenské sněmovny a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini

Pellegrini ohlásil kandidaturu na prezidenta Slovenska. Podle průzkumů je favoritem

Předseda slovenské sněmovny a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini podle očekávání ohlásil, že se bude ucházet o prezidentský úřad.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

„Hluboce depresivní večer“. Trump se v kampani nenadřel, přesto však výrazně vyhrál

Americký exprezident Donald Trump navzdory všem soudům a obviněním vyhrál první kolo souboje o republikánskou nominaci v Iowě. Množina jeho protikandidátů se zužuje, ale jeho nejbližší soupeři stále doufají v průlom. Více se ukáže příští týden.

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Neprozíravá Lagardeová. „Šéfka eura“ se pustila do Trumpa

Svět se už připravuje na Trumpův návrat do Bílého domu, tedy až na šéfku Evropské centrální banky Lagardeovou. Ta minulý týden – i s přihlédnutím k její vysoce apolitické pozici dosti neprofesionálně a hlavně neprozíravě – pronesla, že „Trump jednoznačně představuje hrozbu“. Včera Trump drtivě zvítězil v republikánském hlasování v Iowě.

Přečíst článek
Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta

Republikáni v Iowě drtivě podpořili nominaci Trumpa na prezidenta. Končí jeden z kandidátů

Americký exprezident Donald Trump si připsal drtivé vítězství na úvod procesu, který určí kandidáta Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby v USA.

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Výsledky voleb na Tchaj-wanu nezastaví trend směřující ke sjednocení Číny, uvedl Peking

Čínská vláda označila sobotní volby na Tchaj-wanu za ukázku toho, že tam vládní strana nemá většinu, a zopakovala, že sjednocení Číny s Tchaj-wanem je nevyhnutelné. Spojené státy v souladu se svou dosavadní linií uvedly, že nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Podobně Rusko se omezilo na konstatování, že dál uznává politiku jedné Číny. Evropská unie poblahopřála všem voličům, kteří se demokratických voleb zúčastnili, aniž jmenovala jejich zatím neoficiálního vítěze.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelské síly zabily nejméně 5️⃣ Palestinců při nočním zásahu ve vesnici poblíž města Tulkarm na okupovaném Západním břehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na svého reportéra a palestinské úřady.
Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista 👨 Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.
Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 3️⃣5️⃣ miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.
Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na 📜 seznam hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.
Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3️⃣9️⃣ procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z dnešního prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 5️⃣6️⃣. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme