Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve třetí přímo volbě prezident lidé zvolili Petra Pavla

Miliardář Rupert Murdoch

Miliardář Murdoch zasahoval do toho, jak bude stanice Fox News informovat o prezidentských volbách v USA

Americký mediální magnát Rupert Murdoch osobně dával vedení své stanice Fox News pokyny o tom, kdy a jak informovat o prohře Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2020, uvedl britský deník The Guardian v návaznosti na informace zveřejněné v rámci soudního sporu stanice Fox News se společností Dominion Voting Systems. Ta byla jedním z protagonistů konspiračních teorií o podvodech při volbách roku 2020.

Přečíst článek
Dosluhující prezident Miloš Zeman.

Zeman: Volby byly referendem o Andreji Babišovi. Pavel má silný mandát

Prezident Miloš Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Zeman řekl, že s Babišem, který prohrál souboj o funkci prezidenta, zatím nemluvil.

Přečíst článek
Andrej Babiš a Monika Babišová

Politický diář Jany Havligerové: Povolební kvíz. Bude příště kandidovat Monika? A další otázky

Babišovu povolební tiskovou konferenci v podstatě moderovala jeho žena. Však ji také nevítěz chválí kudy chodí za to, jak se s volební kampaní vypořádala: „Zvládla to skvěle, naši podporovatelé ji mají rádi“. Otázka číslo jedna: Bude v příští prezidentské volbě kandidovat Monika?

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Pavel představí svůj tým v příštích týdnech. Nevidí důvod ke změně mluvčí

Nově zvolený prezident Petr Pavel chce svůj tým představit v příštích několika týdnech. Od pondělí začne pracovat na jeho složení, na programu či na přípravě výjezdů do regionů. První výjezdy plánuje už před březnovou inaugurací do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Českému rozhlasu Radiožurnál také řekl, že chce mít připravený plán zahraničních návštěv či absolvovat jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran.

Přečíst článek
Petr Pavel a premiér Petr Fiala.

Zvolení Pavla otevírá Fialově vládě dveře k politicky nepopulárním reformám

Česko je jediná země EU, které v uplynulém roce narostlo veřejné zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu. To se snad nikdy v historii nestalo. Po včerejším zvolení Petra Pavla prezidentem se Fialově vládě otevírá časové okno příležitosti k provedení politicky nepopulárních, bolestivých kroků k ozdravení veřejných financí. Následující měsíce ji v tomto ohledu plně otestují.

Přečíst článek
V Jablonci nad Nisou se s Andrejem Babišem chtěli potkat nejen jeho příznivci, ale i odpůrci.

Češi na volby prosázeli půl miliardy. Babiš čelí kritice, že vyzval k sázkám na sebe

Lidé vsadili na výsledek prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby v roce 2018, kdy dosáhl 285 milionů korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na vítěze voleb Petra Pavla, u Chance na jeho soupeře Andreje Babiše (ANO), který sám na Twitteru vyzval, aby si na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu.

Přečíst článek
Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Nově zvolený prezident bude skládat slib 9. března na Hradě, Petr Pavel má několik týdnů na to, aby sestavil program svých prvních, a dalších kroků ve funkci hlavy státu. Tak se podívejme na to, co český prezident může a zmůže.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Jak prezident Petr Pavel ovlivní českou ekonomiku?

Petr Pavel, nově zvolená hlava státu, může mít výraznější vliv na ekonomiku teprve dlouhodobě, zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033. Stoupá například pravděpodobnost přijetí eura, ale až v první půli 30. let, zatímco zahraničně-obchodní orientaci Česka určí vláda, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Volby českého prezidenta ve světových médiích

Babiš se neúspěšně inspiroval Orbánem, píší New York Times. Prezident Pavel ve světových médiích

Prezidentské volby v Česku sledovala snad všechna tuzemská média i desítky zahraničních novinářů. O novém českému prezidentovi psaly americké deníky i Aljazeera. Podívejte se ve fotogalerii, kde všude se o Česku a vítězi voleb Petru Pavlovi v sobotu 28.ledna 2023 psalo v předních světových titulech.

Přečíst článek
Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.

Příštím českým prezidentem bude Pavel, nad Babišem vyhrál o milion hlasů

Novým prezidentem po Miloši Zemanovi se stane generál ve výslužbě Petr Pavel (61). Ve finále prezidentské volby dnes porazil s 58,32 procenta hlasů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), který získal 41,67 procenta. Pro Pavla hlasovalo téměř 3,36 milionu lidí, tedy zhruba o 960 tisíc více než pro Babiše. Pavel vyhrál ve většině krajů a v zahraničí, Babiš uspěl v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Šéf ANO volební porážku uznal a Pavlovi popřál, aby byl prezidentem všech občanů, vnímal jejich problémy a bojoval za české zájmy.

Přečíst článek
Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.

Petr Pavel dokázal v ateistickém Česku získat i většinu věřících voličů

Obce s velkým zastoupením věřících volily Petra Pavla. Dokonce více než v roce 2018 Miloše Zemana. Spolupráce s ostatními kandidáty na prezidenta po první kole viditelně Petru Pavlovi pomohla.

Přečíst článek
Reklama

News box

Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme