Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

počítače - informace o tématu

Lufthanse vypadl systém, ruší všechny lety. Jeďte vlakem, radí lidem

Lufthanse spadl systém, tisícům lidí zrušila lety. Stavbaři překopli optické kabely

Největší německé aerolinky Lufthansa se dnes potýkají s následky výpadku svého počítačového systému, který zkomplikoval plány tisícům lidí po celém světě. Fungovat ráno přestaly systémy pro odbavení i nástup do letadla. Lufthansa kvůli tomu svolala krizový tým a později oznámila, že za výpadkem byly stavební práce, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne uvedlo, že zruší všechny přílety a že letadla začne odklánět na jiná letiště. Odpoledne byly přílety obnoveny a později se přidaly také odlety, jak se začaly systémy vracet k normálu.

Přečíst článek
Microsoft, ilustrační foto

Prodej počítačů klesá, Microsoftu rostly tržby nejpomaleji za pět let

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se v prvním finančním čtvrtletí meziročně snížil o 14 procent na 17,6 miliardy dolarů (zhruba 432 miliard korun). Tržby podniku rostly nejpomaleji za pět let, výsledky však mírně překonaly očekávání analytiků.

Přečíst článek
čipy

Korejští výrobci čipů zaznamenali první pokles dodávek za tři roky

Jihokorejští výrobci čipů zaznamenali v červenci první pokles dodávek za téměř tři roky, což ukazuje na slábnoucí poptávku po polovodičích, které slouží jako barometr pro globální ekonomiku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Paul Allen, spoluzakladatel Microsoftu

Aukce sbírky spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena zřejmě prolomí rekordy

Sbírka uměleckých děl zesnulého spoluzakladatele společnosti Microsoft Paula Allena půjde v listopadu v New Yorku do dražby. Aukční síň Christie’s očekává více než miliardu dolarů (asi 24,7 miliardy korun), což by byl absolutní rekord, uvedla agentura AFP s odvoláním na aukční síň.

Přečíst článek
Microsoft

Microsoft má problém. Kvůli silnému dolaru Bill Gates vydělává méně

Microsoftu se nadále daří vydělávat na cloudových službách. Tam roste o 40 procent. V dalších segmentech však jeho tržby i zisky padají.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Apple chystá spoustu nových počítačů. I jeden miniaturní

Největší technologická společnost světa se podle agentury Bloomberg pokusí získat větší podíl na trhu osobních počítačů. Tam ji zatím drtí konkurence Lenova, HP a Dellu. Trumfem má být nový čip M2 a také návrat 12palcového MacBooku.

Přečíst článek
Superpočítač Frontier je nejrychlejším strojem světa

Americký superpočítač Frontier je nejrychlejší na světě. Počítá jako trilion kalkulaček

Americký superpočítač Frontier ovládl žebříček nejsilnějších superpočítačů na světě TOP500. Ten je vyhlašován od roku 1993 dvakrát ročně. Předchozí vítěz, japonský stroj Fugaku, pomohl vizualizovat šíření viru covid-19.

Přečíst článek
Díky superpočítači Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory se USA opět dostaly do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů.

VIDEO: Američané mají nejvýkonnější superpočítač. Dost možná ale prvenství patří Číně

USA znovu obsadily první místo v závodě zemí v kategorii vývoje superpočítačů. Opulentní stroj Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory v Tennessee byl ohodnocen jako aktuálně nejvýkonnější na světě. Odborníci ale tvrdí, že v Číně jsou dva ještě rychlejší superpočítače, ale země se zřejmě ze strategických důvodů letošního žebříčku nezúčastnila, uvedl list The New York Times. Podívejte se ve videu, jak Frontier vypadá.

Přečíst článek
laptop, notebook, Lenovo

Lenovo má rekordní zisk i tržby

Lenovo, největší výrobce osobních počítačů na světě, má rekordní zisk i tržby.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta HDP, řekla v České televizi ministryně Černochová (ODS). Výdaje tak dosáhly zhruba 101 miliard korun, méně než se čekalo.

Ruský prezident Putin navrhl jmenovat Andreje Bělousova ministrem obrany místo Sergeje Šojgua. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace.

Čínské firmy uspěly v dalších tendrech na průzkum🛢️🛢️🛢️ ropných a plynových polí v Iráku. Oznámil to irácký ministr ropného průmyslu Hajan Abdal Ghaní. Irák licence na průzkum uděluje ve více fázích, v neděli proběhlo druhé kolo, informovala agentura Reuters. Čínská energetická firma Sinopec bude rozvíjet více ropných polí.
Dárci v neděli na mezinárodní humanitární konferenci v Kuvajtu přislíbili více než 2️⃣miliardy dolarů na pomoc Pásmu Gazy, které zpustošila už více než sedm měsíců trvající válka mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Izrael mezitím oznámil, že otevírá nový přechod s Pásmem Gazy, přes který bude na palestinské území proudit humanitární pomoc.
Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Na platformě Telegram to uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti dnes také zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes 4000 lidí, ale na 500 jich tam zůstává.
Nově zvolená 👩👩👩prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová u slavnostní přísahy odmítla vyslovit nový oficiální název své země a místo toho řekla jen Makedonie. Informovala o tom agentura AFP. Tato balkánská země vedla mnoho let spor se sousedním Řeckem o název Makedonie, obě země se nakonec dohodly na kompromisním řešení, v jehož důsledku se země v roce 2019 přejmenovala na Severní Makedonii. Atény pak díky tomu umožnily její vstup do NATO.

Na střední školu se dostalo v 1. kole ✏️✏️✏️přijímacího řízení přes 90 pct dětí, řekl Radiožurnálu šéf Cermatu. Oficiální výsledky se žáci dozví ve středu.

Vyškovské strojírně Fritzmeier se v hospodářském roce končícím loni v červnu 📈📈​​​​​​​📈​​​​​​​zvýšily tržby o 9️⃣procent na 2,1 miliardy korun, společnost ale zakončila hospodaření se ztrátou 9,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.
Tuzemské cestovní kanceláře vyhlížejí úspěšnou 🌴🌴🌴letní sezonu. Aktuálně jsou prodeje v některých z nich vyšší než loni i v roce 2019 před koronavirovou pandemií. Tvrdí to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při výběru letní dovolené jsou podle něj Češi velmi konzervativní, a tak i letos mezi nejžádanější destinace patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko, Bulharsko, Egypt či Itálie. 

Pěstitelům bez pojištění proti mrazům bude stát kompenzace krátit o 50 procent. V pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zároveň odmítl kritiku europoslance Martina Hlaváčka (ANO), že by vláda nedostatečně podporovala pojištění zemědělců. Ministr zopakoval, že požádal Evropskou komisi o 100 milionů eur, ale neočekává, že získá celou částku.

Reklama
Reklama
Doporučujeme