Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem - informace o tématu

Pavel Maurer: Chlív v kuchyni je zločin. Se šlendriány bych neměl slitování

Špína, smrad a plíseň v místech, kde se připravuje jídlo pro hosty? V těchto případech ztrácím veškerou svoji dobrosrdečnost. S původci tohoto gastronomického šlendriánu bych zacházel jako se zločinci, kteří ohrožují naše životy. Statistické údaje o kontrolách ve stravovacích zařízeních jsou však rok od roku více varující. Častých nešvarů bohužel přibývá.

Přečíst článek
Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Přečíst článek

Umění jíst. Lepší je se postit, než se cpát blbostmi, říká gastroinfluencer Maurer

Přečíst článek

Pavel Maurer: Raut za všechny prachy! Laciné víno je zabijákem sebelepší akce

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Pavel Maurer: Tradiční česká kuchyně neexistuje. Vlastně jen svíčková

Pavel Maurer: Tradiční česká kuchyně neexistuje. Vlastně jen svíčková

Myslíte si, že jsme knedlíková země? Možná ano, možná jsme také země řízková, omáčková, buchtová, gulášová a tak dále. Před lety jsem se zeptal několika významných šéfkuchařů, food kritiků a expertů v gastronomii, co oni osobně považují za jídla typická pro naši malou českou kotlinu?

Přečíst článek
Foie gras, delikatesa, která budí vášně

Foie gras. Delikatesa nebo kulinární snobismus? Král Karel III. i gastroinfluencer Pavel Maurer mají jasno

Foie gras jsou jednou z gurmánských specialit, která mezi milovníky jídla budí silné vášně. Jedněmi milovaná, druhými proklínaná ztučnělá kachní či husí játra ale patří mezi delikatesy, které byste měli alespoň jednou za život ochutnat, míní gastroinfluencer Pavel Maurer. Dějte si ale pozor, ať to není v zemi, kde je jejich konzumace zakázána.

Přečíst článek
Luxusní jídlo

Co je nejluxusnější jídlo na světě? Pátrá po něm Pavel Maurer

Čtvrtkilový steak obalený v jedlém zlatě? Obří modroploutvý tuňák vylovený před vašima očima? Co je vlastně nejluxusnější jídlo? Pátrání po něm podnikl proslulý gurmet, tedy přesněji gastronaut Pavel Maurer.

Přečíst článek
Týden bez odpadu

Pavel Maurer: Odpadlý odpad?

Gastroinfluencer Pavel Maurer se ve svém novém komentáři protentokrát nepustil do pojednání o skvělých jídlech. Zaměřil se na mnohem méně záživnější téma. Ovšem nikoli nepodstatné.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Maurer: A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Pavel Maurer: Ochutnal jsem hady, čolky i mořské kreatury. A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Gastroinfluencer Pavel Maurer za svůj život ochutnal nevídané. Chuťovému dobrodružství se vystavuje často a rád. Na své gastronomické cestě ale došel k důležitému poznání, že v jednoduchých pokrmech je nezapomenutelná krása.

Přečíst článek

Na nejlepší kambalu nemusíte letět do Říma. Stačí dojet tramvají na Mírák

Zážitková gastronomie není performance, při níž jídlo hoří, levituje ve vzduchu a obsluha dělá přemety s tácem v ruce. Zážitek je v užití lokálních surovin, jemnosti a vytříbenosti kuchaře a dobrém sommelierovi. A přesně to najdete v pražské restauraci Aromi, která podle gurmeta Petra Maurera „i ze všedního večera udělá nezapomenutelný zážitek“.

Přečíst článek
Naporcovaný tuňák na japonském trhu

Pavel Maurer: Zpomalený tuňák. Vědci opět zasahují pánubohu do jeho díla

Tuňák má vynikající maso. Je to ryba, které se ne náhodou přezdívá „mořská kráva”, protože maso je hovězímu vizuálně podobné a navíc chutná méně „rybně”. Tuňáka si rádi dají i ti, kdo na ryby moc nejsou. Má málo kostí, maso je delikátní, jeho úprava má mnoho variant, takový lehce propečený steak z tuňáka potěší každého gurmána.

Přečíst článek
Maurer: Kuchařky a knihy o jídle, které mám rád

Maurer: Kuchařky a knihy o jídle, které mám rád

Smažení skokani, nadívaná brukev, žabí karbanátky, šťáva z řapíkatého celeru, černé jelito s hruškou a rokfórem, třikrát bažant v ešusu, kvašený česnek, segedín z pečené hlívy… O tom všem vypráví pět kuchařek, které do svého knižního výběru zařadil gurmet Pavel Maurer.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Pražské prodejny Bezobalu končí. Je to obrovská škoda, budou mi chybět

Nečekané loučení zastihlo v tomto týdnu gurmeta Pavla Maurera. Jeho oblíbené pražské bezobalové prodejny ohlásily, že neustály náročnou finanční situaci a postupně zavřou.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Jaká je nejlepší zmrzlina? Ta pod poklicí

Lákají vás hordy pečlivě naaranžované zmrzliny ozdobené tu oplatkou, tu čtverečkem čokolády či kouskem ovoce? Tak to si rovnou nechte zajít chuť, míní gurmet Pavel Maurer. Nejlepší zmrzlina je podle něj ta, která se prodává „pod poklicí“.

Přečíst článek

News box

Babiš představil kandidáty do vlády, jsou mezi nimi známé tváře i Turek.

Uzavření tří uhelných elektráren skupiny Sev.en dodávky energií v Česku neohrozí. Rozhodnutí o odstavení zdrojů není pro energetický trh překvapením, výrazněji by se tak nemělo projevit ani v cenách elektřiny. ČR ovšem bude muset do budoucna dovážet více elektřiny ze zahraničí.
Europoslanci vyzvali k výraznému zvýšení ochrany nezletilých na internetu 🌐, včetně zákazu vstupu na sociální sítě pro osoby mladší 16 let. Rezoluce je pro členské státy nezávazná.
Stát neuspěl s prodejem části areálu bývalého hotelu Rixi na šumavském Špičáku na Klatovsku. Stát za něj chtěl ve výběrovém řízení s elektronickou aukcí získat nejméně 27 milionů korun. Dodneška ale nikdo nesložil kauci, dražba proto byla automaticky zrušena. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásí další kolo aukce v příštích dnech na svém webu. Číst více
Podíl lidí, kteří se vnímají jako chudí, je v Česku 12. nejnižší ze 27 zemí v Evropské unii. Lidí ohrožených chudobou bylo v ČR nejméně a rovněž míra nerovnosti je v zemi nejnižší. Vyplývá to z analýzy společnosti XTB s odkazem na data Eurostatu. V roce 2024 se v EU podle svého názoru za chudé považovalo 17,4 procenta lidí, o rok dříve to bylo 19,1 procenta.
Česká republika bude muset kvůli splnění nových klimatických cílů EU investovat do transformace průmyslu a dekarbonizace více než tři biliony korun. Několikanásobné zvýšení investic oproti současnosti je ale mimo finanční i technologické možnosti tuzemského průmyslu. Vážně tak hrozí ztráta jeho konkurenceschopnosti, především pak energeticky náročných firem. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti EGU pro Svaz průmyslu ČR. Číst více
Tempo propouštění v německé automobilce Volkswagen od června dramaticky zpomaluje, dobrovolné odchody z německých závodů váznou. S odkazem na vnitrofiremní zprávu o tom píše deník Financial Times (FT). Firma přitom musí snižovat stavy kvůli rozsáhlému úspornému plánu. Číst více
Energetická skupina Sev.en miliardáře Pavla Tykače ukončí provoz uhelných elektráren 🏭 Počerady a Chvaletice a elektrárny s teplárnou v Kladně v prosinci 2026, nejpozději v březnu 2027, uvedla firma na svém webu. Zdůvodnila to hrozbou trvalých ztrát kvůli výhledu tržních cen elektřiny a cen emisních povolenek.  Číst více
Zlínští radní nevyhověli žádosti potomků Jana Antonína Bati 👞 o zrušení rozhodnutí města z roku 1947, které se týkalo zabavení majetku Marie Baťové, manželky J. A. Bati - například vily, kde dnes sídlí Český rozhlas. Rodině doporučili obrátit se na soud. V regionálním vydání to uvedla Mladá fronta Dnes (MfD).
Česká bankovní asociace (ČBA) zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 2,5 procenta. V předchozí prognóze ze srpna předpokládala, že tuzemský hrubý domácí produkt (HDP) vzroste o 2,1 procenta. Za zlepšením podle asociace stojí lepší výkon českého exportu, vyšší růst mezd a větší vládní spotřeba. Průměrná inflace by podle dnešní prognózy ČBA měla letos být 2,5 procenta, proti předchozí predikci se odhad nezměnil. Číst více
Doporučujeme