Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

nájemné - informace o tématu

Ceny nájemného se v květnu zastavily a někdy i mírně klesaly

Ceny nájemného začaly stagnovat i mírně klesat, byt v Praze vyjde průměrně na více než 19 tisíc

Ceny nájemného ve starších bytech v květnu začaly stagnovat a v některých českých městech i klesat. Pokles ceny nájemného lze sledovat druhé čtvrtletí po sobě. I tak se ale ceny nájmů meziročně zvedly, a to o osm procent v Praze, o devět procent v Brně a o čtyři procenta ve zbytku země, informuje o tom realitní společnost RE/MAX.

Přečíst článek
Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek

Přesun talentů z Hongkongu do Singapuru je znát. Nikde jinde v Asii lidé nebydlí dráž

Přečíst článek

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Přečíst článek
Skupina Skanska zkolaudovala v prvním čtvrtletí 2023 kancelářský projekt PORT7 v blízkosti Nádraží Holešovice v Praze 7.

Milan Kilík z JLL: Levnější nájmy u kanceláří nebudou. Nájemci si ale přijdou na jiné benefity

Developeři kanceláří odsouvají své plány, do spekulativní výstavby se nehrnou. Pražský kancelářský trh zaznamenal v prvním letošním kvartálu mírný pokles neobsazenosti na úroveň 7,5 procenta. Výše nájemného se podle analýzy poradenské JLL nezměnila.

Přečíst článek

Telecí řízek za 300 korun? To je tak akorát

Představte si, že máte na talíři nádherný telecí řízek! Je z telecí kýty naklepaný natenko, tak jak je zvykem třeba v Rakousku. Je tak akorát usmažený, samozřejmě na másle. A podávaný s bramborovým salátem. Řekněme, že jeho cena je 300 korun. Připadá vám to moc? Pojďme si s gurmetem Pavlem Maurerem rozebrat, co všechno je třeba do ceny takového Wiener Schnitzelu započítat.

Přečíst článek

Skupina P3 má za sebou dobrý rok. V Česku loni postavila tři haly

Evropský investor a developer průmyslových nemovitostí, skupina P3, má za sebou velmi slušný rok. Hodnota portfolia skupiny díky akvizicím a rozvojovým aktivitám vzrostla na 8,3 miliardy eur. „Díky našemu obezřetnému a dlouhodobému přístupu došlo k poměrně nízkému zápornému přecenění prostřednictvím expanze výnosů na celém trhu ve výši pouhých 2,3 procenta,“ uvedl Frank Pörschke, generální ředitel skupiny, která v Česku provozuje celkem 16 průmyslových parků.

Přečíst článek

Portály: Přibývá podvodných nájemních inzerátů i neplatičů

Vyšší zájem o nájmy kvůli nedostupnějšímu vlastnímu bydlení přitahuje nekalé praktiky, zvyšuje se také počet neplatičů. Společnost Bezrealitky varovala, že od počátku zimy odhalila a nezveřejnila trojnásobek pokusů o podvodné inzeráty, které se tak podle ní přesouvají na sociální sítě. Podle služby Ideální nájemce činil v prvních dvou měsících roku nárůst neplatících podnájemníků meziročně 34 procent.

Přečíst článek

Češi se zbytečně zdráhají investovat skrze realitní fondy. Podle čeho vybírat a na co si dát pozor

Češi sice rádi nakupují nemovitosti, ale jen fyzicky. S investicemi do nemovitostních fondů si moc neví rady a pro většinu jsou velkou neznámou. Jedná se přitom o konzervativní investiční nástroje, které by měly být v každém investičním portfoliu. Zeptali jsme se proto několika expertů, jakou část portfolia by měly tvořit, co si při investování do realitních fondů ohlídat a pro koho tato investice naopak vůbec není. 

Přečíst článek
Inflace v únoru klesla. K jednocifernému číslu má stále neuvěřitelně daleko

Inflace v únoru zpomalila na 16,7 procenta. Dvouprocentní růst cen se vrátí nejdříve až příští rok

Inflace v Česku v únoru meziročně klesla na 16,7 procenta, o 0,8 procentního bodu méně než v lednu. Uvedl to Český statistický úřad. Pokles inflace očekávali i analytici.

Přečíst článek
Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Správa Pražského hradu krátce před koncem mandátu prezidenta Miloše Zemana prodloužila smlouvy na prodej lístků a pronájem prostor ve Zlaté uličce podnikateli Robertu Uksovi, což je Zemanův podporovatel. Informuje o tom deník E15. Podle něj jsou smlouvy velmi výhodné, Uksa má v místě jeden z nejlevnějších pronájmů. Hrad ale tvrdí, že politické preference roli nehrály. Uksa také nevidí na prodloužení nic nestandardního.

Přečíst článek
natáčení podcastu s Petrem Urbánkem

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Pražská developerská společnost (PDS) chystá v Praze zastavět několik velkých ploch. Vzniknou tak v podstatě celá nová „sídliště“. Ne však taková, jak se tomu rozumělo před dvaceti či třiceti lety. Nepůjde o shluk na sebe namačkaných paneláků, ale o oblasti, kde vzniknou stovky bytů, ale i obchody, provozovny služeb, klidové zóny. O stavu záměru mluvil v podcastu Realitní Club Petr Urbánek, ředitel PDS.

Přečíst článek
Finep v příštích pěti letech nabídne 5000 bytů pro nájemní bydlení za 25 miliardy korun

Finep spouští projekty na nájemní bydlení. Do pěti let nabídne 5000 bytů

Developerská společnost Finep plánuje v příštích pěti letech nabídnout 5000 bytů pro nájemní bydlení. Investice ve 12 lokalitách, především v Praze, má v celkové hodnotě přesáhnout 25 miliard korun.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Poraženými roku 2023 budou nájemníci

Ceny bytů vzrostly v Praze za poslední rok asi o třicet procent. Za posledních pět let zdražil v Praze metr čtvereční nového bydlení v průměru o šedesát sedm procent. Cena překonala sto padesát tisíc korun za metr. Jsou tu jisté nuance. V Praze 10, čili na okraji města, můžete dosáhnout i na cenu kolem 135 tisíc korun za metr. Naopak v Praze 2, v Praze 7 jste na dvou stech tisících korun. Extrémem je Praha 1 se svými více než tři sta tisíci korunami za metr čtvereční.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme