Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

měna - informace o tématu

Analytici: Silná koruna míří k prolomení historických maxim vůči dolaru i euru

Česká koruna, která se v minulých dnech dostala na patnáctileté maximum pod hranici 23,25 CZK/EUR, by mohla v příštích měsících dále posílit. Shodli se na tom analytici. Česká měna by podle nich mohla zpevnit i pod 23 korun za euro. Její oslabení očekávají až po snížení úrokových sazeb České národní banky, tedy někdy ve druhém pololetí.

Přečíst článek
Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Od minulého čtvrtka koruna proti euro oslabuje vůbec nejvýrazněji od loňského srpna. Vyvstává tak otázka, zda se růstový potenciál české měny nevyčerpal. „Spanilá jízda“ koruny ji za posledních dvanáct měsíců proti euru zpevnila do čtvrtka v tomto týdnu o sedm procent. Z významnějších relevantních světových měn proti euru za stejnou dobu posílila ještě výrazněji jen jediná, a to mexické peso, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB 14. prosince 2022, Praha. Vlevo je guvernér ČNB Aleš Michl.

Rada ČNB má dva nové členy. Jediným „jestřábem“ je nyní Holub

Novými členy bankovní rady České národní banky (ČNB) se dnes stávají bývalý ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka (na snímku zcela vpravo) a dosavadní vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček (druhý zprava). V sedmičlenné radě nahradili viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým skončil šestiletý mandát. Na pozici viceguvernéra uvolněnou Morou se ode dneška posouvá člen rady Jan Frait (druhý zleva).

Přečíst článek
Lidé čekají ve frontě před budovou České národní banky (ČNB), která nabízí k zakoupení speciální tisícikorunovou bankovku s přítiskem ke 30. výročí rozdělení československé měny, 8. února 2023, Praha.

Pamětní tisícovka jde na dračku. Stála na ni obří fronta, na černém trhu stojí násobně víc

Česká národní banka (ČNB) dnes uvedla do oběhu speciální tisícikorunovou bankovku s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny. Bankovku, která bude platná i v běžném obchodním styku, mohou zájemci zakoupit za tisíc korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem. Hradci Králové, Brně a Ostravě.

Přečíst článek
polský Zlotý

Polský zlotý poprvé v historii spadl pod pět korun. A nákupy v Polsku Čechům opět zlevnily

Polský zlotý dnes poprvé v historii stojí méně než pět korun. Za rekordním oslabením polské měny vůči té české jsou i půtky Varšavy s Bruselem, Čechům díky nim dále zlevňují nákupy v Polsku.

Přečíst článek
Kolkované bankovky v hodnotě 100 Kč a 1000 Kč. (původní bankovky v hodnotě 100 Kčs a 1000 Kčs)

Třicet let koruny české. Měnová odluka měla trvat půl roku, vzala ale bleskový spád

Ve středu uplyne 30 let od chvíle, kdy lidé mohli poprvé v nově vzniklé České republice začít platit vlastní národní měnou, korunou českou. Nahradila předchozí společnou československou korunu. Její nástup byl mnohem rychlejší, než tehdejší vládní a ekonomická garnitura čekala. Nicméně nástup nejprve kolkovaných federálních bankovek a poté již těch s nápisem „korun českých" se vyvaroval větších lapsů, o čemž svědčí fakt, že tehdejší rovněž nově zrozená Česká národní banka zaznamenala jen 135 pokusů o padělání tehdejší měny.

Přečíst článek
Australská pětidolarovka s vyobrazením loni zesnulé královny Alžběty II. Její portrét nebude nahrazen následníkem Karlem III., ale domorodými obyvateli Austrálie.

Austrálie jde proti tradicím. Alžbětu II. na pětidolarovce nestřídá Karel III., ale domorodci

Další kousek dlouhé koloniální historie zmizí z australské současnosti. Země, kde je formální hlavou státu stále britský panovník, se vzbouřila proti tradicím. Portrét loni zesnulé anglické královny Alžběty II. nenahradí její syn a nástupce na trůnu Karel III., ale budou na ni zobrazeni australští domorodci. Pětidolarovka byla přitom jedinou australskou bankovkou, která nesla portrét britského panovníka, napsal server BBC.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Jak prezident Petr Pavel ovlivní českou ekonomiku?

Petr Pavel, nově zvolená hlava státu, může mít výraznější vliv na ekonomiku teprve dlouhodobě, zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033. Stoupá například pravděpodobnost přijetí eura, ale až v první půli 30. let, zatímco zahraničně-obchodní orientaci Česka určí vláda, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Analytici: Rekordně silná koruna pomáhá tlumit inflaci zlevněním dovozu

Kurz koruny, který se v posledních dnech dostal pod hladinu 23,90 koruny za euro, což je nejsilnější úroveň od roku 2008, je pro Česko momentálně dobrou zprávou, protože pomáhá tlumit inflaci zlevněním dováženého zboží, včetně energetických surovin. Naopak problémem může být pro tuzemské vývozce. Shodli se na tom oslovení analytici.

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Analytici: Koruna přilákala spekulanty. Příští měsíce bude oslabovat

Česká měna by v příštích měsících měla oslabit ze současných hodnot, které jsou k euru nejsilnější od krizového roku 2008. Mohla by tak oslabit o několik desítek haléřů z pátečních 23,90 Kč za euro. Vyplývá to z odhadů analytiků. Posilování koruny z posledních týdnů podle nich souviselo s návratem rizikového apetitu k exotičtějším měnám, jako je koruna. Roli hraje i vyšší úročení domácí měny.

Přečíst článek
Silná česká měna zlevňuje dovolené i zboží z dovozu

Lukáš Kovanda: Silná česká měna zlevňuje dovolené i zboží z dovozu, vládě pomáhá s dluhem

Česká měna během včerejšího obchodování vylepšila svůj absolutní rekord za posledních takřka dvanáct let, když proti euru zpevnila až na kurs 23,955. Naposledy se na silnější úrovni obchodovala 7. února 2011, plyne z dat Bloombergu. Stále platí, že v tomto týdnu, konkrétně ve středu, ukončila obchodování na svojí vůbec nejsilnější uzavírací hodnotě, 23,982, dokonce od 29. října 2008.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme