Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letectví - informace o tématu

Lufthansa (ilustrační foto)

Letadla v Evropě létají prázdná. Dopravci se bojí, že kvůli Bruselu přijdou o místa na letištích

Nařízení Evropské komise, podle kterého letecké společnosti musejí povinně využívat stanovenou část startovacích míst na evropských letištích, jinak je ztratí, vyvolalo nevoli dopravců. Aby vyhověli požadavku, začaly v zimě létat tisíce jejich strojů téměř prázdných, jen aby letecké společnosti takzvané sloty udržely. Brusel si svým přístupem vysloužil i kritiku ekologických aktivistů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Lufthansa

Lufthansa s předstihem vrátila téměř čtyři miliardy covidové pomoci

Letecká společnost Lufthansa předčasně splatila veškerou finanční pomoc, kterou získala kvůli dopadům pandemie covidu-19.

Přečíst článek
video

Český Depo Ventures podpoří vývoj systému pro zamezení kolizím letadel

Česká investiční skupina Depo Ventures se stala jednou z firem, které podpořily německý start-up Evitado budující systém pro zamezení kolizím dopravních letadel. Start-up založený loni v březnu tak v rané fázi existence na svůj další vývoj získá téměř 500 tisíc dolarů (skoro 11 milionů korun) nejen od andělského fondu Depo Ventures, ale i prestižního akcelerátoru Berkeley SkyDeck a dalších andělských investorů z Asie, Evropy a USA.

Přečíst článek
Boeing letouny 787

Trápení s dreamlinery opět stáhlo Boeing do ztráty

Výrobce letadel Boeing ve druhém čtvrtletí dosáhl prvního zisku po dvou letech, sláva ale netrvala dlouho. Potíže s výrobou modelu 787 Dreamliner oblíbeného pro mezinárodní trasy jej totiž o čtvrtletí později opět stáhly do ztráty. Činila 132 milionů dolarů (asi 2,9 miliardy korun), což je ale výrazně méně oproti 466 milionům dolarů ve stejném období loni.

Přečíst článek
Lufthansa

Německá vláda ztratí podíl v Lufthanse, firma jí vrátila většinu miliardové pomoci

Většina peněz, které aerolinky Lufthansa získaly prodejem nových akcií, míří k německé vládě. Firma jí splatila 1,5 miliardy eur (více než 38 miliard korun) ze záchranného balíku, který jim Berlín poskytl kvůli dopadům pandemie covid-19. Pokud zbývající miliardu eur státní pomoci největší evropské aerolinky splatí podle plánu do konce roku, tichá účast německé vlády v nich skončí, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
easyJet

EasyJet podrží akcionáři. Nabídku na převzetí aerolinky odmítly

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet odmítla nabídku na převzetí. Místo toho se rozhodla získat od akcionářů 1,2 miliardy liber (přes 35 miliard korun) k posílení své pozice na evropském trhu. Zájemce o aerolinky zůstal utajený.

Přečíst článek
Lufthansa

Německo prodá čtvrtinu svého podílu v Lufthanse

Německý stát prodá až čtvrtinu svého dvacetiprocentního podílu v letecké společnosti Lufthansa. Informoval o tom německý fond pro hospodářskou stabilizaci WSF.

Přečíst článek
Cobham

Ze vzduchu i na moře. Cobham koupí výrobce technologií námořní obrany

Britský dodavatel pro letecký a zbrojní průmysl Cobham oznámil, že se dohodl na koupi konkurenční britské společnosti Ultra Electronics. Transakce jeho rivala ohodnocuje na asi 2,6 miliardy liber (77,8 miliardy korun).

Přečíst článek
Meggitt mění majitele

Britskou Meggitt koupí Američané

Americká průmyslová společnost Parker-Hannifin koupí z 6,3 miliardy liber (188,1 miliardy korun) britskou zbrojní a leteckou firmu Meggitt.

Přečíst článek
Smartwings

Vyskytl se nový problém. Boeing omezí výrobu na polovinu

Americký výrobce letecké techniky Boeing kvůli novému problému ve výrobě omezí montáž letounů 787. Zákazníkům letos dodá méně než polovinu ze zhruba 100 plánovaných strojů.

Přečíst článek
United Airlines

United Airlines posílí flotilu o stovky letadel. Utratí 30 miliard dolarů

Americká letecká společnost United Airlines oznámila svou dosud největší objednávku. Chce růst na domácím trhu, a koupí proto 270 letadel Boeing a Airbus, jejichž katalogová cena přesahuje 30 miliard dolarů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Podílové fondy v dubnu spíše ztrácely, ale za čtyři letošní měsíce vesměs dále vydělávají. Akciové fondy do konce dubna vynesly 6️⃣,5️⃣ procenta, dluhopisové fondy 0,3 procenta a smíšené fondy 2,7 procenta. Fondy byly převážně ve výrazném plusu i za rok 2023.
Americká administrativa prezidenta Joea Bidena se chystá uvalit 📈 vysoká cla na čínské elektromobily a další zelené technologie vyrobené v této asijské zemi. Píše to agentura AP s odkazem na nejmenované zdroj z americké vlády. 
Prezidenti Německa, Rakouska a Itálie ve společném článku  vyzvali voliče k ochraně společných hodnot v červnových volbách do Evropského parlamentu. Pluralismu či právní stát čelí ve světě zpochybňování, píší ve společném článku, který dnes vydal deník Tagesspiegel, Frank-Walter Steinmeier, Alexander Van der Bellen a Sergio Mattarella. 
Nejméně 3️⃣ lidé zemřeli a dalších sedm je zraněných po zásahu zásobníku ropy u obce Roveňky ve východoukrajinské Luhanské oblasti anektované Ruskem. Podle agentury TASS to uvedlo proruské vedení takzvané Luhanské lidové republiky (LNR), které úder připsalo ukrajinským silám.
Reklama
Reklama
Doporučujeme