Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letecká doprava - informace o tématu

Letadlo (ilustrační foto)

Belgie od dubna zavede daň na soukromá letadla a krátké lety

Belgie uvalí nové daně na starší a hlučnější letadla, soukromé letouny a krátké lety. Cílem je snížit hluk a znečištění ovzduší. Informuje agentura Reuters.

Přečíst článek

Nejlepšími aerolinkami jsou Qatar Airways, evropské společnosti přihlížejí z dáli

Přečíst článek

Ikonické firemní letadlo Playboye zmizí ze vzdušného prostoru. Ztrátová firma jej prodává za 18 milionů dolarů

Přečíst článek
Lufthansa

Nedostali jsme odpovídající nabídku. Piloti ze společnosti Lufthansa jdou do stávky

Odborová organizace pilotů Vereinigung Cockpit v německé letecké společnosti Lufthansa vyzvala k celodenní stávce v pátek. Podle prohlášení odborů byla jednání s vedením firmy o zvýšení mezd pilotů neúspěšná.

Přečíst článek
Obchodní cestující se na paluby letadel vracejí pomalu

Aerolinky mají problém. Obchodní cestující se vracejí pomalu

Ačkoliv turisté se letos na paluby letadel vrátili v množství, pod kterým letiště i aerolinky kolabovaly, obchodní cestující se vracejí pomalu. Přitom právě z nich mají letečtí přepravci největší zisky.

Přečíst článek
Airbus A380 (ilustrační foto)

Gigantický Airbus 380 chybí. Hodí se nejenom Emirates, potřebují ho i evropská letiště

Společnost Emirates, která nakoupila nejvíce Airbusů A380, nadále u evropského výrobce letadel lobuje za nový model největšího dopravního letadla. A podle jejího šéfa začíná Airbus jejich prosby brát vážně.

Přečíst článek
Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Problémy na londýnském Heathrow přetrvávají. Letiště prodlužuje limit na počet cestujících do října

Londýnské Heathrow nadále bojuje s nedostatkem personálu. Vedení letiště proto rozhodlo o prodloužení omezení počtu odbavených letů až do října, upozornila BBC. Jsme tímto rozhodnutím zklamáni, reagují aerolinky.

Přečíst článek
Letadlo ruské letecké společnosti Aeroloft

Až na šroubky. Rusové kvůli sankcím rozebírají odstavená letadla na náhradní díly

Ruské letecké společnosti včetně státního Aeroflotu rozebírají letadla, aby si zajistily náhradní díly, které nemohou kvůli západním sankcím koupit od zahraničních dodavatelů. Agentuře Reuters to řekly čtyři zdroje z oblasti letectví. K této praxi bude podle předpovědí odborníků bude docházet v dosud nevídaném rozsahu.

Přečíst článek

Tržby ve službách rostly napříč odvětvími, nejvíc ve službách napojených na turistiku

Tržby ve službách v letošním druhém čtvrtletí meziročně stouply o 12,1 procenta, rostly tak pátý kvartál za sebou. Dařilo se většině odvětvím, nejvíce ale službám souvisejícím s turistikou. Mezičtvrtletně byly tržby ve službách po očištění o sezonní vlivy vyšší o 2,4 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek
Lufthansa je ve druhém čtvrtletí v zisku, i přes rušení stovek letů

Lufthansa je ve druhém čtvrtletí v zisku, i přes rušení stovek letů

Německá letecká společnost Lufthansa se ve druhém čtvrtletí vrátila k zisku a díky příznivým výsledkům zlepšila výhled na celý letošní rok. Očištěný zisk před zdaněním a odpisy činil 393 milionů eur (9,7 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 827 milionů eur ve stejném období loni. Vyšší ceny letenek a pokračující růst v nákladní divizi vykompenzovaly růst cen pohonných hmot, uvedly aerolinky.

Přečíst článek
Virgin Atlantic, letadlo, ilustrační foto

Nejhorší aerolinky podle rušených letů? Vedou Virgin Australia a KLM

Po obrovském nárůstu zájmu lidí cestovat po konci proticovidových omezení ve světě a nedostatku zaměstnanců letišť a aerolinek se tisíce turistů v hlavním dovolenkovém období dostaly do potíží kvůli rušeným letům. Agentura Bloomberg zanalyzovala letecké řády 19 velkých světových aerolinek a podíly odvolaných letů. Který dopravci si vedli nejhůře a kteří nejlépe?

Přečíst článek
JetBlue koupí svého rivala Spirit

Aerolinky JetBlue převezmou konkurenční Spirit za 3,8 miliardy dolarů

Dva roky koronavirové pandemie dostaly celý letecký průmysl na kolena. Americké nízkonákladové aerolinky JetBlue ale do nové pocovidové etapy vstupují posílené o svého rivala Spirit Airlines. S svojí nabídkou ve výši 3,8 miliardy dolarů za sebou nechaly řadu dalších zájemců.

Přečíst článek
Lufthansa (ilustrační foto)

Ve středu se vyhněte Lufthanse. Ruší tisícovku letů v Německu

Německá Lufthansa zítra zruší téměř všechny své lety ze svých hlavních německých uzlů ve Frankfurtu a Mnichově kvůli stávce pozemního personálu. To ještě zhorší chaos, který zachvátil klíčovou letní cestovní sezónu evropského letectví, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čína je mezi zhruba stovkou delegací, které zatím  nepotvrdily účast na mírové konferenci o Ukrajině, kterou pořádá v polovině června Švýcarsko. Dnes to podle agentury Reuters řekla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Švýcarsko pozvalo na 160 delegací. Rusko, které válku na Ukrajině vede, podle dřívějších informací pozvánku na jednání nedostalo. Konference by se měl zúčastnit i český prezident Petr Pavel.
Ruský prezident 👴 Vladimir Putin dnes představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle serveru BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. 
Prodejce oděvů Esprit se dostal do finančních potíží. Skupina podala u 👨‍⚖️ soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost Esprit Europe a na šest německých dceřiných společností. S odvoláním na sdělení skupiny Esprit Holdings Limited to dnes uvedla agentura DPA. Firma bude v obchodní činnosti zatím pokračovat.
Pražská burza dnes posílila. Index PX 📈 zpevnil o 0,49 procenta na 1563,43 bodu. Vzhůru mu pomohly především akcie polostátní energetické skupiny ČEZ. Opačný vliv na index měla hlavně banka Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse 🤝 dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to dnes v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. 
Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk 📈 zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy korun), což je více, než se čekalo. Banka to uvedla dnes na svém webu. Zvýšila zároveň výhled čistých úrokových výnosů na celý rok.
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a jeho život je ohrožen. Informoval o tom Ficův facebookový profil s tím, že premiéra převáží vrtulník z Handlové do nemocnice v Banské Bystrici. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Číst více
Za atentát označil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann útok na premiéra 👨 Roberta Fica, kterého dnes postřelil útočník, jehož policie zadržela. Informovala o tom slovenská média. 
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Číst více
Vláda dnes  přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Zákon by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme