Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

komodity - informace o tématu

Kombajn, ilustrační foto

Chleba a rohlíky zdraží, cena pšenice je na rekordu

Cena základních pekařských výrobků jako je chleba a rohlíky v Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu, rekordním cenám pšenice na komoditních burzách i několikaměsíčním potížím s cenami energií vzroste. Očekává to jak Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, tak někteří analytici. Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v Česku, v pondělí stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 korun za tunu.

Přečíst článek

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Přečíst článek
Ceny některých kovů, zemědělských výrobků a surovin se zvyšují a ocitají se na úrovních, kde ještě nikdy nebyly. Na vině je ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země jsou totiž důležité pro světový trh s pšenicí, slunečnicovým olejem, hliníkem, titanem či niklem, a ty reagují na ruskou invazi na Ukrajinu.

Současné vysoké ceny pšenice se kvůli invazi na Ukrajinu zapíšou do historie

Přečíst článek
Zlaté slitky

Kdo vsadil na zlato, může slavit. Cenný kov je v Česku nejdražší v historii

Zlato naplňuje povahu bezpečného přístavu v nejistých dobách. Jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o více než 15 procent, v korunách se obchoduje dokonce nejdráž v historii. Daří se ale i ostatním drahým kovům, třeba palladium i platina si polepšují ještě výrazněji.

Přečíst článek
Investice - ilustrační foto

Jak nechudnout za války. Nahoru jde bitcoin, komodity prožívají nejlepší éru za 50 let

Zatímco akciové trhy propadají kvůli nejistotě spojené s válečným konfliktem na Ukrajině, zájem investorů se obrací na alternativní aktiva typu kryptoměn. Kvůli hrozícímu nedostatku pak raketově stoupají ceny například výrobních kovů a dalších komodit.

Přečíst článek
pšenice (ilustrační foto)

Válka v „sýpce světa“ roztočila ceny pšenice. Zdražuje i hliník či nikl

Ceny některých kovů, zemědělských výrobků a surovin se zvyšují a ocitají se na úrovních, kde ještě nikdy nebyly. Na vině je ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země jsou totiž důležité pro světový trh s pšenicí, slunečnicovým olejem, hliníkem, titanem či niklem, a ty reagují na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek
Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek
káva, ilustrační foto

Milovníci kávy se musí připravit na razantní zdražování

Cena kávy letí nahoru. Může za to malá úroda v Brazílii i problémy s její lodní přepravou z Vietnamu. Tíži zdražování ponesou zákazníci v kavárnách i obchodech. 

Přečíst článek
Čína je největším světovým vývozcem.

Export z Číny zřejmě podraží, tamní výrobní ceny rekordně stoupají

Výroba v Číně v září rekordně zdražila. Výrobní ceny meziročně pod vlivem razantního růstu cen komodit skočily o 10,7 procenta, uvedl čínský statistický úřad. Index výrobních cen je měřítkem toho, co výrobci účtují svým odběratelům. Čína je největším světovým vývozcem, růst výrobních cen v zemi draka by proto mohl ovlivnit i další země. Například ceny v těžařském odvětví, včetně těžby uhlí, vzrostly o tři čtvrtiny.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Inflace se v září přiblížila pěti procentům, odhadují analytici

Meziroční inflace v září stoupla na 4,4 až 4,7 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků. Důvodem je vývoj cen potravin a růst cen souvisejících s bydlením, především ohlášené zdražení energií u některých dodavatelů.

Přečíst článek
Nord Stream 2

Ceny plynu v Evropě se vymrštily na rekord. Po Putinově příslibu spadly zase dolů

Vývoj cen zemního plynu v Evropě dnes připomínal skok o tyči. Dopoledne se cena klíčového termínového kontraktu s dodáním v listopadu vymrštila až o 40 procent, poprvé zdolala laťku 160 eur (asi 4000 korun) za megawatthodinu, aby se tentýž den vrátila pod hranici 110 eur. Pád z vrcholu nastal v reakcí na Putinův příslib navýšení dodávek plynu.

Přečíst článek
Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek
Hliník

Hliník je nejdražší za posledních 13 let. Tuna stojí tři tisíce dolarů

Cena hliníku na Londýnské burze kovů (LME) poprvé po 13 letech vystoupila nad 3000 dolarů (64 500 korun) za tunu. Hlavním důvodem jsou obavy o plynulost dodávek v situaci, kdy poptávka dál zvyšuje, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy sněmovna schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do vládní předlohy doplnila zákaz ❌ prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v dubnu zrychlil na 69,80 procenta z 68,50 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to turecký statistický úřad. Míra inflace tak vzrostla šestý měsíc za sebou. Prudký růst cen je považován za jednu z hlavních příčin porážky vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v březnových komunálních volbách, uvedla agentura AFP.
Mediální společnost Sony Pictures a investiční fond Apollo Global Management projevily zájem o převzetí mediální skupiny Paramount Global za 26 miliard dolarů 💲 (zhruba 600 miliard korun). S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek uvedl americký list The New York Times (NYT) a další média.
Svobodu tisku na celém světě ohrožují právě ti, kteří by měli být jejími garanty, tedy vlády a politické orgány zemí🗺, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím aktuálním žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Na první příčce🥇 je stejně jako před rokem Norsko, poslední skončila Eritrea.

Počet nabízených ojetých aut🏎 v tuzemských autobazarech a inzerci v dubnu meziročně vzrostl o 22 procent na 118.674 vozů. Proti březnu je to ale o 2,1 procenta méně. Cena inzerovaných vozů klesla proti předchozímu měsíci o pět procent na medián 200 tisíc korun💰. Stále byla o 2,5 procenta vyšší, než před rokem. 

Komerční bance klesl 📉 v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 1,7 procenta na čtyři miliardy korun. Celkový objem úvěrů i vkladů meziročně vzrostl. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu. Číst více
Výrobci olivového oleje 🌿čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací. Číst více
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple 🍏 ve fiskálním druhém čtvrtletí klesl o více než dvě procenta na 23,6 miliardy dolarů (549 miliard korun). Tržby se snížily o čtyři procenta, byly však o něco lepší než se očekávalo. Generální ředitel Tim Cook agentuře Reuters řekl, že firma očekává v tomto čtvrtletí návrat k růstu tržeb díky investicím do umělé inteligence (AI), které plánuje představit v příštích měsících. Číst více
Daňový portál Moje daně byl včera v posledních hodinách řádného termínu pro odevzdání daňového přiznání zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to upozornila Finanční správa ČR. Ujistila, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do dnešní půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí
Reklama
Reklama
Doporučujeme