Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komodity jsou nejvýkonnější třídou aktiv s růstem o 17 procent, ukazuje index

Komodity jsou nejvýkonnější třídou aktiv s růstem o 17 procent, ukazuje index
iStock
 ČTK

Komoditní index agentury Bloomberg klesl k 5. říjnu ze svého červnového maxima o 15 procent, přesto je se 17procentním nárůstem zdaleka nejvýkonnější třídou aktiv v tomto roce, sdělil stratég pro globální trhy společnosti eToro Ben Laidler. Nedávné oslabení indexu bylo podle něj způsobeno prudkým růstem amerického dolaru a rostoucími obavami z celosvětové recese.

Reklama

„Komoditní trhy se celý letošní rok pohybovaly jako na horské dráze,“ uvedl Laidler. Porovnání výkonnosti jednotlivých komodit podle něj poskytuje znepokojivý pohled na čínský růst, zpomalení bytové výstavby v USA a globální spotřebu, zatímco o něco více situaci uklidňuje poptávka po základních potravinách a stále se zrychlující zavádění elektrických vozidel.

Pokles od mědi až po hliník 

Největší poklesy zaznamenaly průmyslové kovy, od mědi až po hliník, upozornil Laidler. Důvodem jsou problémy Číny, která se potýká se zastaveným hospodářským oživením a obrovským zpomalením v sektoru nemovitostí. Tato země je přitom podle něj zodpovědná za více než polovinu celosvětové poptávky po kovech.

Nastal také velký propad rozkolísaných cen dřeva, které jsou znepokojivým předstihovým ukazatelem pro skřípající trh s bydlením v USA, kde je 90 procent domů postaveno v dřevěných konstrukcích. „Klesající ceny kakaa a bavlny nevěstí nic dobrého pro spotřebu, když obavy ze stále více omezených spotřebitelských rozpočtů a vysokých zásob kompenzují neúrodu,“ podotkl.

Karin Šoóšová z J&T: Hysterie škodí. Úspěšní investoři ignorují krátkodobé výkyvy trhu

Akciové trhy za oceánem možná panikaří, zkušení investoři se ale záplavou červených čísel nenechávají rozhodit. Spíše přemýšlejí, jestli není vhodná doba k nákupu. Klid a jistý odstup se u investování vyplatí v každé situaci, píše ve svém komentáři expertka na kapitálové investice Karin Šoóšová z J&T.

Přečíst článek

Lithium nadále roste

Naopak ceny lithia podle Laidlera nadále rostou a zároveň se zrychluje zavádění elektrických vozidel. To je vítr do plachet pro nikl. Zotavující se objemy starších automobilů se spalovacím motorem však dočasně podporují i další, jako je například palladium.

Potravinářské komodity, od obilí po dobytek, zaznamenaly spoustu narušení dodávek, ale také těžily z přeorientování spotřebitelů na základní potřeby a pokračující demografickou podporu. Jiné komodity profitovaly z levnějších náhrad, když se například přešlo od zemního plynu k ropě a od pšenice ke kukuřici, uzavřel Laidler.

Elektrická energie, ilustrašní foto

PŘEHLED: Opatření vlády či EU na snížení dopadů drahých energií

Příspěvky státu lidem a firmám platícím vysoké účty za elektřinu a plyn, zastropování cen energií a další. To jsou opatření, která vláda Petra Fialy (ODS) či EU přijaly či se chystají přijmout na zmírnění dopadů rapidně vysokých cen energií vyhnaných k rekordům v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tady je jejich přehled.

Přečíst článek

zlato, zlaté slitky

Analytik: Zlato i stříbro zlevnilo. Stejně jako barometr ekonomické nálady, měď

Cena evropského plynu vzrostla od začátku roku do konce srpna o více než 170 procent, severomořská ropa Brent zdražila o téměř 30 procent. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Ceny hlavních zemědělských komodit rostly jen mírně. Řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Ceny komodit na světových trzích letos podle něj prošly extrémními výkyvy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Přečíst článek

„Bílé zlato“ ztrácí lesk. Vyplatí se kutat lithium pod Cínovcem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme