Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

jídlo - informace o tématu

Restaurace Noma v Kodani.

Ani vyhlášené Nomě se nedařilo. Nejlepší restaurace na světě se dostala do milionové ztráty

Ani legendární kodaňské Nomě, nejlepší restauraci na světě, se byznysově moc nevede. Navzdory covidové podpoře dánské vlády se podnik dostal do milionových ztrát, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Proč pečeme velikonoční nádivku podle receptů našich babiček a jak nám pomáhají tradice

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Manifesto Market Berlín otevře v druhé polovině letošního roku.

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Manifesto Market míří za hranice. Gastronomický koncept se ještě letos otevře v berlínské čtvrti Potsdamer Platz. Ve spolupráci s developerskou skupinou Brookfield Properties tentokrát oživí prostor o ploše více než čtyři tisíce metrů čtverečních. Půjde o dosud největší projekt nesoucí otisk Manifesta.

Přečíst článek
šéfkuchař Přemek Forejt

Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

V oboru špičkové gastronomie se Přemek Forejt, šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée a také známý porotce reality show MasterChef, pohybuje více než 15 let. Svoje zkušenosti nabyté z michelinských restaurací v zahraničí teď zúročí jako „kontrolor“ kvality ve fast foodovém řetězci McDonald´s. Spolupráci oznámila firma na svém webu.

Přečíst článek
Každý obyvatel Česka vyhodí každý den jídlo za téměř padesát korun.

Kolik stojí jídlo, které ročně vyhodíme? Téměř padesátku na osobu a den

Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy. V době letošní očekávané rapidní inflace v oblasti potravin – až desetiprocentní a rekordní v tomto miléniu – může být zvláště zajímavé alespoň orientačně odhadnout cenu takto vyhozeného jídla. A odvodit tedy tak následně, kolik by Češi mohli ušetřit, pokud by s jídlem nakládali hospodárněji.

Přečíst článek
Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Punc kvalitní potraviny Great Taste získalo hned pět výrobků tuzemské provenience. Mezinárodní porota složená z food kritiků, kuchařů, restauratérů, maloobchodních nákupčích nebo food blogerů ocenila tyři jsou vyrobené v Česku, pátý exkluzivně dovážený. Ten získal nejvyšší ocenění Zlatou vidličku.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Přečíst článek
Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Přečíst článek
Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek
ilustrační foto

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Přečíst článek
Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek
domácí vaření, ilustrační foto

Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.

Přečíst článek

News box

Agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích, který dnes skončil, navštívilo letos 132 504 lidí. Je to 📈 nejvíce za posledních 22 let. Loni přišlo 129 396 návštěvníků. 
Obchodní řetězec Billa ČR loni zvýšil obrat o 1️⃣,8️⃣ miliardy korun na 37 miliard korun. V rozhovoru to řekla mluvčí Billy Dana Bratánková. Navýšení je podle ní výsledkem růstu počtu kamenných prodejen i vzniku dalších prodejních formátů. Loni Billa otevřela 14 prodejen, letos chce přidat dalších 16. Za den tak zvládne obsloužit zhruba 450 tisíc nakupujících. 
Výnosy 🐝 medu se podle předběžných odhadů Českého svazu včelařů budou výrazně lišit lokálně. Přestože statistiky svazu budou kompletní až v říjnu, dobrou úrodu by měly mít na jižní Moravě a ve středních Čechách. Na jihu Čech bude spíše průměrná, řekl na agrosalonu 
Objem akciových obchodů na pražské burze dnes dosáhl rekordních 5️⃣,1️⃣7️⃣ miliardy korun. Je to nejvíce od zavedení obchodního systému Xetra v roce 2012. Důvodem byly zejména akcie energetické společnosti ČEZ, sdělil mluvčí burzy Jiří Kovařík.
Americký dolar 📉 oslabuje. Investory znepokojilo rozhodnutí prezidenta Spojených států Donalda Trumpa odvolat z funkce členku Rady guvernérů americké centrální banky (Fed) Lisu Cookovou. Euro si vůči dolaru kolem 17:30 středoevropského letního času připisovalo zhruba 0,3 procenta na 1,1655 dolaru.
Ukrajinští analytici z projektu DeepState sledujícího vývoj na frontě ve válce s Ruskem oznámili, že Rusko ovládlo vesnice Zaporizke a Novoheorhijivka v Dněpropetrovské oblasti. Ukrajinský generální štáb tuto informaci ❌ popřel.
Ministerstvo zemědělství bude po Agrofertu vymáhat dotace ve výši 5️⃣,1️⃣ miliardy korun. Serveru Seznam Zprávy to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Jde o dotace poskytnuté v letech 2017 až 2021, kdy byl podle ministerstva koncový vlastník holdingu Agrofert Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů.

Novým ředitelem Národního ústavu duševního zdraví bude psychiatr 👨 Jiří Horáček, který vede tamní Centrum pokročilých studií mozku a vědomí. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) ho jmenuje k 1. září na základě výsledků dnešního výběrového řízení, řekl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva zdravotnictví, které ústav ve středočeských Klecanech zřizuje.

Piráti  vyzvali před večerní schůzkou premiéra a lídra koalice Spolu Petra Fialy a vicepremiéra a předsedy Starostů Víta Rakušana proti spojenectví s hnutím ANO vládu, aby okamžitě začala vymáhat po holdingu Agrofert dotace z dob, kdy byl šéf ANO Andrej Babiš ve střetu zájmů. V tiskové zprávě uvedli, že jde o miliardy, které chybí v rozpočtu, například na školství, zdravotnictví či sociální služby a trh s bydlením. Vymáhat má vláda deset miliard korun.

Obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Evropskou unií rozhodně nevyvolává nadšení, je však pro tuto chvíli tím  nejméně špatným řešením. V projevu k českým velvyslancům a velvyslankyním to dnes na Pražském hradě řekl prezident Petr Pavel.

Doporučujeme