Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

IT - informace o tématu

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft se připravuje na krizi. Propustí 10 tisíc lidí

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi 10 tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje asi 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy korun). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.

Přečíst článek
Paul Melmon z Pure Storage

Paul Melmon z Pure Storage: Energetická krize mění priority při nákupu technologií, firmy šetří

Jak současné energetické výzvy mění rozhodování o nákupu technologií? A jak může globální tlak na udržitelnost přinést klíčovou konkurenční výhodu? Paul Melmon, nový šéf pražského výzkumného a vývojového centra jedné z nejrychleji rostoucích IT společností na světě, vidí na trhu velké změny. 

Přečíst článek
Petr Palas, Kentico

Vývojáři z Brna získali od Britů 1,5 miliardy na zahraniční expanzi

Brněnská IT společnost Kentico získala výměnou za minoritní podíl 1,5 miliardy korun od britské investiční skupiny Expedition Growth Capital. Firma, která vyvíjí a dodává software pro správu webů, chce peníze využít na zahraniční expanzi. Zaměříme se na trhy západní Evropy, USA a Austrálii, upřesnil zakladatel firmy Kentico Petr Palas.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárek investoval čtvrt miliardy do dvou izraelských start-upů

Fond Springtide Ventures, který spadá do skupiny KKCG Karla Komárka, investoval 11 milionů dolarů (asi čtvrt miliardy korun) do izraelských start-upů Source Defense a NetOp.Cloud. Ty se zabývají kybernetickou bezpečností a automatizací správy firemních sítí.

Přečíst článek
programátoři, IT

Headhunter: Českým firmám budou chybět ukrajinští programátoři. Náhradu za ně budou hledat těžko

Válka na Ukrajině dopadne i na tuzemský pracovní trh. Českým firmám budou chybět ukrajinští IT specialisté. Náhrada za ně se bude hledat jen těžko, píše ve svém komentáři headhunter Ondřej Havlíček.

Přečíst článek
Jednou z hlavních postav proslulé hry League of Legends je mistr popravčí Draven.

Startup GitGut získal miliony na hlasového asistenta v League of Legends

Český IT startup GitGut zaměřený na oblast počítačových her a videogamingu získal investici 8,5 milionu korun. Z toho zhruba 2,5 milionu je od andělského fondu investiční skupiny DEPO Ventures. Firma vyvíjí hlasového asistenta, který s pomocí umělé inteligence hráče koučuje a vylepšuje jejich možnosti v hrách včetně proslulé League of Legends (na snímku).

Přečíst článek
Martin Cígler

Budoucí miliardář Cígler: Vizi prodat firmu nemám, zajímavé nabídce bych se ale nebránil

Hned po sametové revoluci začal Martin Cígler podnikat, vytvořil svůj první účetní program pro firmy. Nyní je společnost Solitea, kterou založil a vede ji, hegemonem podnikového software ve střední Evropě. A dál roste. Její programy využívá přes čtvrt milionu firem v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Solitea v posledních letech kupuje ve spojení s investiční skupinou Sandberg jednu firmu za druhou a zvětšuje svůj dosah. Má Dotykačku, iDoklad a dalších víc než třicet produktů. Už kolem ní začaly kroužit nadnárodní IT koncerny. Cígler má našlápnuto stát se jedním z nejbohatších lidí v Česku.

Přečíst článek
Jan Kameníček, ředitel HPE

Jan Kameníček: Každý nový produkt musí být efektivnější než ten předchozí

Nekupujte IT produkty. Trend je pronájem služeb a infrastruktury, říká šéf HPE Jan Kameníček.

Přečíst článek
Avast, sídlo

WSJ: Američané jednají o převzetí Avastu. Ve hře jsou stovky miliard

Česká antivirová společnost Avast by se mohla stát cílem akvizice. Zájem projevili Američané, tvrdí zdroje listu WSJ. Šlo by o obchod v hodnotě stovek miliard korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme